Sándorfalva

Bölcsőde épül, kávézó szépül Sándorfalván

Csongrád megye közgyűlésének 2019 decemberi közgyűlésén dőlt el, hogy a TOP 1.4.1-19-CS1-2019-00013 azonosító számú, Bölcsődefejlesztés Sándorfalván című pályázatban beadott bölcsődebővítés elindulhat, 316 millió forintot nyert a beruházásra a sándorfalvi önkormányzat. A képviselő-testület még 2019 júniusában testületi ülésen határozott arról, hogy pályázik arra, hogy a Pipacs óvoda Kis körúti épülete mellett egy új bölcsőde épülhessen föl. A harminchat férőhelyes intézmény megépítéséhez Sándorfalvának csak a telket kellett biztosítania. A bölcsőde az elképzelések szerint még idén meg is épülhet, a beruházás nulla forintjába kerül a városnak.

A LEADER VP6-19.2.1.-21-A1-17 azonosító számú, Kulturális értékek megőrzése Sándorfalván című pályázaton is indult a település, itt is sikerrel pályázott Sándorfalva: tízmillió forintot nyert a város a Kulturális értékek megőrzése Sándorfalván című pályázattal. Képviselő-testületi döntés értelmében a pályázati pénzből a Kastély Kávézót és az alagsort újíttatja föl Sándorfalva. Itt már szerződést is kötött a város a vállalkozóval, aki a munkaterületet lapzártánkkor vette át. Ez azt is jelenti, hogy a Kastély Kávézó a felújítás alatt nem üzemel. Az újjávarázsolt kávézó várhatóan április elején megnyílhat, ha rendben zajlanak a munkálatok.

Nettó negyvenmillió forintot költ arra a város, hogy a Rózsa utca Nádas utca és Major utca közötti szakaszát leaszfaltozza. A közbeszerzési eljáráson elnyert munkáról a szerződés szintén lapzártánkkor írta alá Sándorfalva nevében Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester a győztes vállalkozóval, a cégnek fél éve van arra, hogy elkészüljön az útépítéssel.

Noha az időjárás miatt most áll a munka, de nekiláttak a Bikakaszálón a közmű gerincvezetékek kiépítéséhez és az útépítéshez is. Eddig elkészültek a terület előkészítő munkálatai, a tereprendezések, a terület geodéziai bemérése, a humuszleszedés, a csapadékvíz-elvezető rendszer részbeni kiépítése. Ami még itt folyamatban van a TOP-1.1.1-16-CS1-2017-00003 azonosító számú, Sándorfalva Bikakaszáló területén alapinfrastrukturális feltételek kialakítása gazdaság- és vállalkozásfejlesztési célból című pályázatból: járdaépítés, útépítés, közvilágítás, víz- és szennyvízvezeték építése, csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésének a befejezése, 22kV-os vezeték és gázelosztóvezeték kiépítése.

A zártkerti fejlesztés is folytatódik az idén. Decemberi lapszámunkban számoltunk be arról, hogy társadalmi munkában 143 őshonos gyümölcsfát ültetett el a város a saját telkén. Elkészültek a vadvédelmi kerítéssel, közterületen a vízvételi pont kialakításával, az öntözőkút fúrásával és az áramlekötéssel is. Itt még a napelemrendszer telepítése van hátra a HOI ZP-1-2018_2829 azonosító számú, Zártkertek fejlesztése Sándorfalván című pályázatból, várhatóan ezzel április végéig végeznek.

Novemberben megkérdezte az önkormányzat a városlakókat arról, hogy a Wifi4EU azonosító számú, Ingyenes wifihálózat kiépítése Sándorfalván című pályázat keretében elnyert ingyenes wifihálózatot hova telepítse a városban. A lapból kivágható és a város honlapján is elérhető kérdőívre adott válaszok alapján látnak hozzá a műszaki egyeztetéshez. Ezeknek a telepítése folyamatos, a helyszínek véglegesítése zajlik éppen. Az összes wifipontot 2021. június 30-áig kell kialakítani.

Két fontos beruházás is tovább zajlik ebben az évben, nagyon bízik mindenki abban, hogy el is készülhetnek mindkettővel. A piactér TOP-2.1.1-15-CS1-2016-00004 azonosító számú, Sándorfalvi piactér fejlesztése, bővítése című pályázatát a jelentősen dráguló építőipari alapanyagok miatt át kellett tervezni, és az egész pályázati folyamatot elölről kellett kezdeni. Jelenleg tart a közbeszerzés, a kivitelezőről rendkívüli testületi ülésen lapzártánkkor döntöttek. Szintén folyamatban van a TOP-3.1.1-15-CS1-2016-0003 azonosító számú, Sándorfalva–Dóc–Ópusztaszer településeket és Szegedet összekötő kerékpárút megvalósítása című pályázat keretében a kerékpárút építése, igaz, ha van beruházás, amit az időjárás is tud hátráltatni, akkor ez mindenképpen olyan projekt Sándorfalván. A „dóci oldalban” a dűlők mentén már elkészültek az útalappal is, erre terítik majd rá a végleges aszfaltszőnyeget, a csatorna felé egyelőre a tereprendezést kezdték el. Bízzunk abban, ha már azonnalra nem is, de minél hamarabb elkészülnek az építők a kerékpárúttal.

A tanyagondnoki szolgálat által elnyert TP-1-2018/3596 azonosító számú, Tanyagondnoki szolgálat fejlesztése Sándorfalván című pályázatnak köszönhetően a város hamarosan vásárolhat egy ágaprító berendezést, illetve kialakíthat egy féltetőt is szabadtéren, amely alatt kulturáltan, csapadéktól védve tárolhatja a tanyagondnoki szolgálat szabadtéren is tárolható eszközeit.

Két, turisztikai célú pályázatnál is a közbeszerzést készíti elő az önkormányzat: az egyik a TOP-1.2.1-16-CS1-2017-00005 azonosító számú, A sándorfalvi Nádastó Szabadidőpark komplex turisztikai fejlesztése című, a Nádastó Szabadidőparkban majdan megvalósuló fogadóépületről és látogatóközpontról szól, a másik pedig a vajdasági testvérvárossal, Törökbecsével közösen elnyert HUSRB/1602/31/0128 azonosító számú, Természeti és kulturális értékek rehabilitációja Sándorfalván és Törökbecsén című „bivalyos” pályázatból megvalósuló turisztikai látványosságnak „ágyaz meg.”

forrás: sandorfalva.hu

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Újabb épület lesz a sándorfalvi piacon: aláírták a szerződést a kivitelezővel

cs3_admin

Kupakgyűjtő szívet helyeztek ki Sándorfalva főutcájára

cs3_admin

Megnövekedett hanghatásra kell számítani Hódmezővásárhely és Sándorfalva térségében

cs3_admin

Citerás nyílt nap Sándorfalván

cs3_admin

Elfogták a sándorfalvi templom megrongálóit

cs3_admin

Megnyitott a Nádastó Szabadidőpark Sándorfalván

cs3_admin

Munkagép vágott át egy gázvezetéket Szatymaz és Sándorfalva között

cs3_admin

Befejeződött a sándorfalvi piactér fejlesztése

cs3_admin

Kisteherautóba csapódott egy személygépkocsi Szeged mellett

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább