Belföld

A versenyképesség az agrárium jövőjének kulcsa

A magyar agrárium számára kulcskérdés a versenyképesség növelése. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a termelékenységünk, de a mezőgazdaság még jelentős tartalékokkal rendelkezik – mondta Farkas Sándor miniszterhelyettes a Portfolió agrárkonferenciáján.

A miniszterhelyettes kiemelte, hogy az ágazat teljesítménye 2018-ban elérte a 2700 milliárd forintot. Az agrárexport mértéke 2019 szeptemberéig 7 milliárd euró volt, amely mintegy 10 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. Tavaly 355 milliárd forintot költöttek a gazdák fejlesztésekre, és 2019 első félévében a beruházások üteme tovább növekedett.

Jó hír, hogy évről-évre nő a mezőgazdasági gépek iránti kereslet, idén az első három negyedévében 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket a gazdálkodók. Ez azért is örvendetes, mert ezzel a legmodernebb technológiákhoz jutnak hozzá, amelyek nélkülözhetetlenek a hatékonyság növelése szempontjából.

A miniszterhelyettes rámutatott, hogy a kormány számos intézkedést tesz annak érdekében, hogy az agrárium versenyképessége tovább emelkedjen. Új agrárfinanszírozási eszközöket vezetett be annak érdekében, hogy a gazdák olcsó hitelek segítségével fejleszteni tudjanak. Európában elsőként elfogadta a Digitális Agrár Stratégiát, amely a magyar élelmiszertermelésben rejlő lehetőségek hatékony kihasználását mozdítja elő.

Az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére 10 évre 170 milliárd forintot biztosítunk, továbbá egyszerűsíteni, gyorsítani kívánjuk a fejlesztéseket, amellyel az is a célunk, hogy legalább 200 ezer hektárra emelkedjen az öntözhető területek nagysága. 2019-ben új támogatási jogcímeket vezettünk be, amelyekből többek között a tenyészbikák támogatására, a szárítmány-előállítók részére, a méhészek számáranyújtunk forrásokat. Emellett sikerült elérnünk Brüsszelben , hogy a sertés és baromfiágazat számára 2025-ig állatjóléti támogatást fizethessünk, sőt azok keretét is növelni tudtuk – hangsúlyozta Farkas Sándor. 

A miniszterhelyettes kitért arra is, hogy javában zajlanak a KAP tárgyalások, amelyek újabb hét évre döntően meghatározzák a magyar mezőgazdaság fejlődési irányát, valamint kiemelte, hogy a tárca dolgozik az osztatlan közös tulajdon felszámolását segítő jogszabálytervezeten, amely révén a magyar mezőgazdaság egy jelentős versenyhátrányt okozó több évtizedes teher alól szabadulhatna.

(AM Sajtóiroda)



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Gulyás Gergely: bízunk abban, hogy konzervatív fordulat lehet Európában és az Egyesült Államokban is 

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: az üzemanyagokban is megfizetjük a háború árát

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát

Szabó Viktor

KSH: A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt 2024. februárban, 14,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

Szabó Viktor

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor