Belföld

Jövőre gyorsabbá és olcsóbbá válik a netes vásárlás

Woman using a credit card for online payments. The concept of on

A szeptemberben részlegesen hatályba lépett új európai uniós pénzforgalmi szabályozás, a PSD2 és a jövő év márciusától életbe lépő azonnali fizetési rendszer jelentős változást hozhat a kereskedelemben. Az új szabályozás segítségével felgyorsul a pénzforgalom és egyszerűbbé válik a cégek likviditáskezelése is.

„Ha elkészül az azonnali fizetési rendszer, minden tízmillió forint alatti tranzakció öt másodperc alatt lebonyolítható” – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója az M1 Forint, fillér című műsorában.

Mivel ma az átutalások aránya 98 százalék, így alig maradnak olyan tranzakciók, amelyeket nem lehet majd ezzel lebonyolítani – fogalmazott. Egy hazai piacelemzés szerint

az azonnali fizetések rendszerébe elsőként a webáruházak kapcsolódhatnak be.

A rendszer indulásával a kereskedők azonnal értesítést kapnak a vásárlásokról, és gyakorlatilag valós időben meg is kapják az áru ellenértékét. Jövőre lehetőség lesz az úgynevezett másodlagos számlaazonosítók használatára is.

Az ügyfelek azt értékelik majd, hogy mobilszámra tudnak átutalni vagy e-mail-címre, vagy fizetési kérelmet tudnak küldeni. A nagy szolgáltatóknak nem kell ezentúl sárga csekket küldeniük az ügyfeleiknek a postán keresztül, hanem elektronikusan küldenek egy fizetési kérelmet tartalmazó számlát, és az ügyfelek ezt egy gombnyomással kifizethetik – közölte Bartha Lajos.

Dinamikusan nő az online vásárlások száma

Az online vásárlók száma 2018-ban meghaladta a hárommilliót a hazai piackutatások szerint. Mintegy 45 millió tranzakció zajlott le 500 milliárd forint összértékben online, de a vásárlások 58 százaléka még mindig készpénzes utánvéttel valósult meg.

A nyílt bankolásnak köszönhetően új pénzügyi szolgáltatások jelenhetnek meg a magyar piacon.

Ez egyszerűbbé, gyorsabbá és biztonságosabbá teheti az internetes vásárlásokat is.

„A teljes költséget csökkenti, ha a teljes értékláncban megvalósul a készpénzmentesség a beszerzéstől az értékesítésen át, ami jó a vásárlónak és a kereskedőnek is” – mondta Nagy Sándor, az E-commerce Hungary Közhasznú Egyesület elnöke, és hozzátette, a kereskedők az így megtakarított összeget máshova tudják átcsoportosítani.

A webáruházakban az elektronikus fizetés korábban kizárólag bankkártyával történhetett. Az interneten történő fizetések ma már több csatornán keresztül is elérhetők, nem kell minden esetben begépelnünk a bankkártyán szereplő adatokat. Ilyen lehet a QR-kód segítségével történő fizetés, mely digitális formában tárolja a bankkártyánk adatait. Számos online felületen, internetes áruházban elérhetők már az egyszerűsített fizetési megoldások – ismertette a lehetőségeket Al-Absi Gáber Seif, az OTP Mobil Kft. üzletfejlesztési és értékesítési vezetője. Ezzel az innovatív megoldással gyorsan és kényelmesen fizethetünk.

Készpénzmentes vásárlás

Az egyik piacvezető apróhirdetési portál a magánszemélyek közötti készpénzmentes vásárlások rendszerén dolgozik. Egy mobiltelefonos applikáció segítségével egyszerűen gazdát cserélhet egy-egy használt termék.

„Ez egyrészt biztonságos, a másik oldalról pedig nagyon kényelmes, hiszen az eladónak az eladást követően nem kell a termékének a törlésével foglalatoskodni, ezt meg tudjuk tenni helyette” – ismertette a megoldást Palocsay Géza, az Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője.

Abban az esetben, hogyha egy felhasználó nem akar egy másikkal találkozni, és így szeretné lebonyolítani az adásvételt, akkor  is lehetősége van rengeteg kategóriában házhoz szállítással kérni, és ekkor a vevő a futárnak fizeti ki a termék ellenértékét, amit aztán elutalunk az eladó számlájára – tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank felmérése szerint

az azonnali fizetési rendszer elindításával csökkenhet a készpénzhasználat.

Az azonnali fizetési megoldások a bankkártyát használókat terelhetik át az új fizetési megoldásokra, ami az internetes áruházak számára jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a jövőben.

hirado.hu

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Jövő héttől indul a vakcinainfo.gov.hu

cs3_admin

Elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész

cs3_admin

Kigyulladt egy autó Lakitelken

cs3_admin

Kigyulladt egy családi ház Kiskunhalason, szinte mindene odaveszett a háromgyermekes családnak

cs3_admin

Még mindig magas a kórházban kezeltek száma

cs3_admin

Melegebb volt az átlagnál az idei ősz

cs3_admin

Csok mellett is igényelhető az otthonfelújítási támogatás

cs3_admin

Ingyenes online nyílt napok a középfokú iskolaválasztásról

cs3_admin

A vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes tesztelésen

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább