Térség

Döntöttek a zártkerti programról: Felgyő, Nagymágocs és Szatymaz is a nyertesek között

Idén is nagy volt az érdeklődés a zártkerti területek infrastruktúra fejlesztésére kiírt pályázat iránt, amelynek ez évi támogatási keretét az Agrárminisztérium (AM) a jövő évi kerettel összevonva 2,4 milliárd forintra emeli, így idén 232 pályázat támogatására nyílik lehetőség.

A rendelkezésre álló forrás több mint kétszeresére érkezett igény az önkormányzatok részéről. Annak érdekében, hogy minél több önkormányzati fejlesztést lehessen támogatni, az agrártárca a pályázatok támogatására szánt keret megemeléséről döntött.
    Ismertették, hogy az idei pályázat esetében is települési önkormányzatok, illetve ezek konzorciumai pályázhattak akkor, ha vállalták a zártkertként nyilvántartott ingatlanokon meglévő genetikai sokféleség megőrzését, a mezőgazdasági hasznosítást elősegítő fejlesztésekhez szükséges infrastrukturális háttér fejlesztését, továbbá a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradásának biztosítását.
    A pályázatban a támogatható tevékenységek közé tartozott a zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló utak javítása, ezek csapadékvíz elvezetéséhez szükséges fejlesztések, karbantartások elvégzése; vízvételi hely kialakítása, kút és esővízgyűjtő rendszer kiépítése; villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztések létesítése; vadkerítés, vadgazdálkodási/vadvédelmi elemek építése, valamint területrendezés, gyümölcsfa- és/vagy szőlőtelepítés.
    A döntést követően az AM az egyedi fejlesztési igényekhez igazodva támogatói okiratot köt a nyertes önkormányzatokkal, amelyek a fejlesztés megkezdéséhez szükséges előleget a felhatalmazó levelek megküldését követően kapják meg.

A pályázaton Felgyő Községi Önkormányzat 9.953.627 Ft-ot, Nagymágocs Nagyközségi Önkormányzat 9.999.980 Ft-ot, Szatymaz Községi Önkormányzat 10.000.000 Ft-ot nyert.

A teljes döntési lista itt érhető el.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak figyelem! Életbe lépett a „vörös kód”!

Szabó Viktor

A Szentest és Csongrádot útba ejtő Volánbuszokat is élőben követheti a telefonján

Szabó Viktor

Szentesre és Csongrádra is markáns lehűlés érkezik

Szabó Viktor