Tech

Leállítja a Linux on Dex fejlesztését a Samsung

Nem volt hosszú életű a Samsung Linux on Dex programja, a gyártó bejelentette, leállítja okostelefonokra szánt, asztali Linux felületének fejlesztést. A mindmáig béta címkés megoldás ezzel az első stabil verzióig sem jutott el.

A Samsung és a Canonical együttműködésével született Linux on Dex kezdeményezést a cég tavaly év végén jelentette be, annak segítségével pedig a felhasználók a megoldást támogató készülékeiket a gyártó Dex dokkolóihoz csatlakoztatva nem csak az ismert, asztali formába szabott Android felülethez férhettek hozzá, hanem egy teljes értékű, Ubuntu környezetet kaptak, néhány egyedi optimalizációval kiegészítve.

A megoldással kapcsolatos korai tapasztalatok, annak korlátai ellenére határozottan pozitívak voltak – úgy tűnik azonban mégsem eléggé, a vállalat ugyanis emailben tájékoztatta felhasználóit, hogy kevesebb mint egy évvel a rajt után leállítja a programot. A 9to5Google beszámolója szerint a Dexre szánt Ubuntu továbbra is használható marad, frissítéseket ugyanakkor sem az app, sem az adott Ubuntu kiadás nem kap majd – a megoldást támogató Samsung csúcskészülékek Android 10 béta frissítését követően pedig a funkcionalitás teljes mértékben eltűnik a telefonokról. Miután a cég már megkezdte a frissítések kiküldését ez a sokaknál valószínűleg már legfeljebb csak napok kérdése.

A vállalat megköszönte a támogatást a programban résztvevő felhasználóknak, arra azonban nem tért ki, miért döntött a Linux on Dex leállítása mellett. Elképzelhető, hogy a Samsung által használt emulációs megoldás valamilyen módon sértette a Google által az Android 10-zel bevezetett biztonsági irányelveket – igaz ezzel kapcsolatban egyelőre a Google sem nyilatkozott. A hagyományos Dex, vagyis a csatlakoztatott monitoron, egérrel-billentyűzettel igénybe vehető asztali felület változatlanul használható marad – persze utóbbi esetében továbbra is a telefonon is használt Android költözik új köntösbe.

Forrás: 9to5Google



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megbolondult a Facebook, akaratlanul is ismerősnek jelölt másokat

Szabó Viktor

Elon Musk: a Twitter irányítása “fájdalmas”

cs3_admin

Csökkentek a PC-kiszállítások a világon az első negyedévben

cs3_admin

Megjelent a ChatGPT-4

cs3_admin

Mobil elektromosgépjármű-töltőállomást mutattak be

cs3_admin

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

tk_arpad

2,1 millió forintos cuki új villanyautó a Magyarországon is jelen lévő kínai gyártótól

Pászti Dániel

Vége a Netflix jelszómegosztásának?

cs3_admin

Mérföldkőhöz ért a SpaceX műholdas internete

cs3_admin