Ópusztaszer

Dinnyenapot rendeznek Ópusztaszeren

Dinnyenapot rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a vendégek kóstolhatnak a gyümölcsből és az is kiderül, ki tudja legpontosabban megsaccolni egy méretesebb termés súlyát.

odácz Csengele, az intézmény marketingvezetője az MTI-nek elmondta, hogy szombatra négy mázsa magyar termesztésű görög- és egy mázsa sárgadinnye érkezik az emlékparkba a Dél-Alföldről.
    Magyarországon évszázadok óta termesztenek dinnyét, hiába azonban a hagyomány, mégsem alakult ki egységes gyakorlat, miként kell kiválasztani a megfelelő görögdinnyét. Minden más gyümölcs érettségét elárulja a színe, még a sárgadinnye is jelzi illatával, hogy alkalmas-e már a fogyasztásra, a görögdinnye viszont nem. Van, aki a kopogtatásra esküszik, van, aki a kocsányt nézi, van, aki pedig a dinnye hasát vagy színét vizsgálja.
    A skanzenben a szegedi tanyánál egész nap dinnyekóstolásra várják a vendégeket, ugyanott kézműves-foglalkozásokat is tartanak, a dinnyemalommal játszva próbára tehetik ügyességüket a látogatók, a szélmalom mellett áll majd a mesekert, ahol interaktív játszóház szórakoztatja a legkisebbeket, a községházánál a Barboncás Társulat bábelőadása látható, az olvasókör épületének szomszédságában pedig hagyományos ételek sülnek a kemencében.
    Délután dinnyesúlysaccoló-versenyt és dinnyeszobrász-bemutatót rendeznek. Hermann Mária zenekara autentikus népzenét játszik a skanzenben, az Üllési Fonó Táncegyüttestől dél-alföldi táncokat láthatnak a vendégek, akik a késő délután kezdődő Padkaporos bálban maguk is csatlakozhatnak hozzájuk.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megnyitja kapuit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Szabó Viktor

Újabb baleset: árokba borult egy személyautó Baks és Ópusztaszer között

Szabó Viktor

Közintézményekből lopott a 28 éves férfi Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Elkészült az energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Szabó Viktor

Az ópusztaszeri Bozsó Zoltán ismét az ország legjobb sportfavágója

Szabó Viktor

A Szobori búcsúra várják az érdeklődőket szeptember elején

Szabó Viktor

Átadták a Csongrád-Csanád Vármegye Díjakat

Szabó Viktor

Befejeződött a Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda ópusztaszeri telephelyének korszerűsítése

Szabó Viktor

Elemlámpát előkeresni, idén is megrendezik a Kistelek-Ópusztaszer Éjszakai Gyalogtúrát

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább