Ópusztaszer Térség

A szegedi paprika történetéről nyílt kiállítás az ópusztaszeri emlékparkban

A szegedi paprika termesztésének és feldolgozásának történetéről nyílt új állandó kiállítás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője csütörtökön az MTI-t.

Kodácz Csengele elmondta, hogy a kiállítás célja átfogó, hiteles képet adni a fűszerpaprika termelésének meghonosodásáról és az őrlemény nagyüzemi előállításáról. Az eredeti ipartörténeti és tárgyi néprajzi emlékek bevezetik az érdeklődőt a paprikatermesztés- és termelés, illetve a fajtanemesítés történetébe.
    A rotunda épületének harmadik emeletén berendezett tárlat anyaga az elmúlt két évtizedben a csongrádi megyeszékhelyen, a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban volt látogatható.
    Az új ipartörténeti kiállítás jól kiegészíti az emlékpark korábban is látható bemutatóját. A skanzen szeged-alsóvárosi portáján található enteriőrökben ugyanis az érdeklődők megismerhetik egy paprikatermesztő parasztcsalád életmódját, a paprikatermesztés népi hagyományait.
    A Dél-Alföldön minden bizonnyal a ferences szerzetesek voltak az elsők, akik fűszerpaprikát ültettek, először dísznövényként, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig “a háromnapos hideglelés”, a malária gyógyítására volt kiváló.
    A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a 18. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a 19. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik meghatározó kultúrnövényévé vált.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Megnyitja kapuit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak figyelem! Életbe lépett a „vörös kód”!

Szabó Viktor

A Szentest és Csongrádot útba ejtő Volánbuszokat is élőben követheti a telefonján

Szabó Viktor