Vélemény

Georg Spöttle – Kisvárosi szocializmus

Az ellenzék gyakran beszél a fiatalok elvándorlásáról, ám érdekes mód az okokat sosem önmagánál vagy a szocialista vezetésű városokban keresi. Pedig pont ott vannak a gondok. Az elvándorláson most nem azt értem, hogy a fiatalok egy időre külföldre mennek, hogy ott tanuljanak egy ideig vagy munkatapasztalatot szerezzenek más országokban, más nyelven, hanem azt jelenséget, hogy ha elmennek fősuliba, egyetemre a kisebb városokból pl., Szentesről, akkor oda szinte senki sem tér vissza. Pedig egy meseszép kis város a Kurca partján, közel a Tiszához remek természeti adottságokkal.
Mégis, aki felkerül Budapestre és lediplomázik általában marad is a fővárosban. A sokrétű munkalehetőségek és a magasabb fizetés komoly vonzerő a frissen diplomázott fiataloknak. Aki karriert szeretne marad itt a fővárosban, még akkor is ha a szíve visszahúzná családjához és barátaihoz. Az elmúlt évtizedek „kisvárosi szocializmusa” egy állóvíz, langyos, bealgásodott és cseppet sem frissítő. A volt párttitkárok vagy tanácselnökök elvannak a saját kis királyságukba körbe véve pár hű alattvalóval, akik a tenyerükből esznek. A fiatalság elvándorlása abszolút nem érdekli őket, a törzsszavazókat úgysem ők adják, hanem a régi nomenklatúra és a koncokból élők.
Van egy jó német mondás az álmos kisvárosokra: „ott délután 6-kor felhajtják a járdákat”.
Ez sajna így van Szentesen is. Nincsenek nívósabb szórakozóhelyek, ahol például a jó borok és az igényes jazz kedvelői eltölthetnének egy-két órát, a színház már régóta bezárt pedig igény lenne rá, hiszen remek társulatok turnéznak szerte az országban. Sok fiatal a szülővárosában is szívesen látná a Halott Pénzt vagy a Magna Cum Laude-t, mégis órákat kell utazniuk valamelyik koncertre, hogy kedvenceiket élőben láthassák. Érzik, hogy ez nem jó, ám az elmúlt években semmi nem történt. Talán a városvezetés úgy gondolja, hogy az igénytelenség igénytelenséget szül és majd mindenki otthon iszik végén, hiszen ez az Alföld.
Na pont ezt nem szabad elérni. Változtatni kell és megtörni a politikai csendet. Képletesen szólva dobjunk egy jó nagy narancsot a politikai pocsolyába. Teremtsünk igényt a gyors és pozitív változásokra. Több, mint ötven termálforrás van a régióban mesélte pár napja Farkas Sándor államtitkár úr. Ergo egy aktív polgármester elkezdhetné a fürdő és gyógyturizmus kiépítését, az alapok megvannak hozzá és a fizetőképes külföldi kereslet is. Ezt láthatjuk Sárváron, Budapesten, Hévízen,… Ezzel már rengeteg munkahelyet lehetne teremteni a városban és a környező településeken. A bringa és a vizitúrázáshoz is minden adott, ám ezen a téren sem történik semmi itt példát lehetne venni Tiszafüredről. Na ja a Fideszes városvezetés, sóhajt fel most valaki, hát igen pont erről beszélek. Nézzük meg Komáromot, ahol Molnár Attila polgármester már a második ipari parkot nyitja meg és az Unió legnagyobb beruházása folyik a Duna parti városban. Ő elment Kínába és Koreába kapcsolatokat teremteni, az eredmény pedig több mint látványos. A munkanélküliség fogalma ismeretlen a városban. Ázsiai és amerikai vállalatok egymásnak ajánlják Komáromot, mint európai székhelyet. Októberben itt lesz a lehetőség, hogy a dinamikára, a munkahelyekre a kultúrára szavazzon mindenki, aki Komárom, Győr, Hévíz és más sikeres városokhoz hasonló helyen szeretne élni. Nem széteső pártokra vagy magukat függetlennek hazudó jelöltekre kell majd leadni a voksot, hanem olyan politikusokra, akik teremteni akarnak valami újat és maradandót, akik az Alföld gazdasági motorjává teszik majd a várost.

Forrás: Facebook – Georg Spöttle



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Olvasói levél: Hogy viselkedhet idős emberekkel így valaki?!

Szabó Viktor

Szabó Zoltán azt üzente, elfogyott a regimentje

Szabó Viktor

Moderari: Semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Előbb a gyerek, amiért kapják a pénzüket. Utána jön a fizetés mértéke, meg a tüncike!,

Szabó Viktor

Moderari: A hátrahagyottak magányáról

Szabó Viktor

Szánthó Miklós: a woke-mozgalom veszélyes fertőzés, amelynek ellenszere a magyar recept

Szabó Viktor

Moderari: Figyelő szemeinket Lengyelországra vessük!

Szabó Viktor

Advent – és a várakozás varázsa…

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Akinek van füle, hallja…

Szabó Viktor