Ópusztaszer Térség

Szarmaták: Mítosz és valóság

2019. május 17-én, pénteken megnyílt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark új kiállítása „Szarmaták: mítosz és valóság” címmel.

A kiállítást Andrzej Szpunar, a Tarnówi Regionális Múzeum igazgatója és Dr. Kiss Róbert, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark általános helyettes, igazgatási vezetője nyitotta meg. Ezt követően Szabó Dénes Kristóf, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark szakmai részlegének vezetője mutatta be a tárlatot a megnyitón résztvevőknek.

A megnyitó konferenciával folytatódott, amelyen Dr. Vörös Gabriella (SZTE Régészeti Tanszék), Walter Dorottya (Móra Ferenc Múzeum) és Dr. Varga Beáta (SZTE Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék) a szarmatákról és a lengyel nemességről szóló előadásaik voltak láthatóak.

A kora újkori (XVI–XVIII. századi) lengyel nemesség a szarmatáktól eredeztette magát, ezen alapult a lengyel szarmatizmus ideológiája. Sarmatia a XVI. század első felének humanista írásaiban tűnt föl először Lengyelország neveként, érdekes módon egy időben azzal, hogy Petrus Ransanus a magyarokat származtatta a szarmatáktól. A szarmata leszármazástudat a magyar nemesi ideológia szkíta és hun leszármazástudatával is párhuzamba állítható. Mivel a lengyelországi népesség közel tizede nemesember volt, a szarmatizmus széles körben formálta a lengyel népi-nemzeti öntudatot. A szarmatizmus keleties elemeket mutató, övvel összefogott hosszú kaftános viseletet, frizurát, huszárharcmodort, és történeti nemesi tudatot együttesen jelentett. Bár a lengyel-szarmata rokonság elképzelése ma már történelmi fikciónak tekinthető, kultúrtörténeti tényezőként és a lengyel nemzeti öntudat kialakulásában játszott szerepe miatt jelentős volt.

A kiállítás a szarmatizmus 16-17. századi anyagi kultúrában, viseleti tárgyakban, fegyverzetben, képzőművészetben tükröződő ideológiáját állítja kontrasztba a Kárpát-medence gazdag, valódi kora szarmata leletanyagával, az elsőként az I-II. században az Alföldre telepedő jazigok, majd a roxolánok és alánok temetőinek hagyatékával, a halmos temetkezésektől és a valóban harcias ókori szarmaták fegyvereitől a mindennapok jellegzetes, szürke színű szarmata edényművességéig vagy épp a tarka gyöngyhímzéses szarmata női nadrágok és szoknyák maradványaiig.

A „Szarmaták: mítosz és valóság” című kiállítás augusztus végéig lesz látogatható az Emlékpark Látogatóközpontjában, ősztől pedig Székelyudvarhelyen mutatják be.

Forrás: opusztaszer.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megnyitja kapuit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak figyelem! Életbe lépett a „vörös kód”!

Szabó Viktor

A Szentest és Csongrádot útba ejtő Volánbuszokat is élőben követheti a telefonján

Szabó Viktor

Szentesre és Csongrádra is markáns lehűlés érkezik

Szabó Viktor

Boldog új évet, Cs3.hu Család!

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább