Felgyő

Jól elkukoricáztak a felgyői óvodások

Remek élményben volt részük a gyerekeknek, ugyanis Keller Zoltánék tanyáján tapasztalhatták meg a kukoricatörést a Felgyői óvodások.

Az óvodáskor az egyik legfogékonyabb időszak egy ember életében. Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan ismeretekhez és tapasztalatokhoz jussanak a gyermekek, amelyek megalapozzák a további tanulmányaikat, életvitelüket. Az értékrend formálásában a családnak és az intézményes nevelésnek is nagy szerepe van.

Az óvodában számos alkalom nyílik arra, hogy a gyerekek megtapasztalják a munkavégzés folyamatait, illetve ismereteket szerezzenek a hagyományainkról, gyökereinkről, elődeink életéről szokásairól. 

A kukoricatörés mindezeket magában hordozza, hiszen nagyszüleink még kézzel törték és morzsolták a kukoricát, amelyhez számos néphagyomány is kapcsolódik. A kistelepüléseken élő gyermekek számára adott a lehetőség, hogy közvetett tapasztalatokat szerezzenek ezen a téren. Ezt használták ki immár második alkalommal a Felgyői óvodások, akik Keller Zoltánék tanyáján megtapasztalhatták a kukoricatörés folyamatait. 

A jól elvégzett munka után énekeltek, táncoltak és finomságokból sem volt hiány a vendéglátó család jóvoltából. Mindezek mellett betekintést nyerhettek az állattartás rejtelmeibe és szépségeibe, testközelből láthatták a felbálázott szalmát, és azokat a gépeket, amelyek a gazdák mindennapi munkáját is segítik. Parányi cseppjét el is vitték az óvodába, amelyet az élősarokban helyeztek el, emlékezve erre az igazán mozgalmas és kissé fárasztó, de annál izgalmasabb és élményekkel teli napra. 

Ezúton is köszönet Felgyő Önkormányzatának, hogy minden kirándulás alkalmával térítésmentesen utazhatnak a felgyői ovisok, illetve Keller Zoltán családjának, akik jó gazdaként, évente biztosítanak egy kisebb területet arra, hogy a gyerekek betekintést nyerjenek a betakarítási munkálatokba. Igazán példaértékű, az a felajánlás, amelynek köszönhetően a gyerekek egy ilyen kirándulás részesei lehettek, hiszen az apró kezek, gyorsan megtanulták a törés és morzsolás technikáját, és nem is kellett sokáig várni, hogy a leterített fólia kukoricaszemekkel teli legyen. 

Igazán nagyszerű délelőtt részesei voltak az ovisok, akik számtalan élménnyel és nem kis jókedvvel, igaz kissé azért fáradtan érkeztek vissza az óvodába.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A választókerület 13 települése nyert mintegy 43 millió forintot útfelújításra 

cs3_szerk2

Újra dobognak a patkók Felgyőn

cs3_szerk2

Új keresztfát szenteltek a felgyői volt Felsőmajorban

cs3_szerk2

A nyár slágere az országban egyedülálló felgyői kecsketej jégkrém

cs3_szerk2

Hűtött védőitallal segít az önkormányzat Felgyőn

cs3_szerk2

Figyelmeztetnek a csongrádi és felgyői szülők: idegen leskelődik a gyerekek után!

cs3_szerk2

Nincs Felgyő falunap nélkül

cs3_szerk2

Egy emberként fogott össze Felgyő a gyerekekért

cs3_szerk2

Gyereknapot tartanak Felgyőn

cs3_szerk2