Balástya Kistelek

Exkluzív interjú a 4600 km-t legyalogló Zelei Györggyel

4600 kilométernyi gyaloglás után hazatért Zelei György, akit Balástyán, majd Kisteleken fogadtak. 

Hat éve indult első zarándokútjára Zelei György, igaz akkor még csak 100 kilométert tett meg. Önmagában ez is hatalmas távolság, ha belegondolunk, hogy mindezt gyalog egy hátizsákkal. A próbaút során egy csapathoz szegődött, de az általuk diktált tempó kissé gyorsnak bizonyult, ezért döntött úgy, hogy a következő úton már egyedül egy sajátos tempóban fog menni. 

Két hónap múlva már újra úton volt Gyuri, akkor már 900 kilométert tett meg. A következő évben a pápalátogatás alkalmával újra úton volt. A túra folyamán sok hasznos információt gyűjtött be, amelyek arra sarkalták, hogy önállóan is elindulhat, hiszen sem egészségügyi sem más akadálya sem volt a következő nagy útnak. 

2022-ben már 2500 km-re nőtt az út hossza, amit kereken 100 nap alatt teljesített. Idén ennek szinte a dupláját teljesítette 6 hónap alatt, ami elképesztő akaraterőről, elszántságról, és kitartásról és hitről tanúskodik. Felmerül a kérdés, hogy miért gyalogol valaki ennyit és milyen lehetett úton lenni ennyi ideig. A választ magától, Zelei Györgytől kaptuk meg, aki szeptember 29-én érkezett meg Kistelekre 4600 kilométer megtétele után. 

„Hallottam a Szent Jakab-út ősrégi zarándokútról, amely Spanyolország Galicia tartományának legnagyobb városába, Santiago de Compostelába vezet. Budapesten volt egy beszámoló előadás, amelyre elmentem és meghallgattam milyen volt annak a négy embernek az útja, akik ezt már végig gyalogolták. Rengeteg információt kaptam az útvonalról, szálláshelyekről, és úgy gondoltam én hazafelé szeretnék jönni. Hát így jött az ötlet, hogy elmegyek repülővel Lisszabonba és a zarándokút vonalát végig járva gyalog érkezek haza Kistelekre. Március 24-én repültem ki és 25-én indultam el a hosszú útra. A kitűzött cél a Mária jelenések helyei voltak Portugáliában, és haladtam tovább Spanyolországon, Franciaországon Olaszországon és Szlovénián keresztül. Én ezt visszafelé csináltam meg, aminek az volt a nehézsége, hogy a jelzések az odafelé utat mutatják és így visszafelé nem minden jel látszódik. A végén, hogy teljes legyen a zarándokok utam még Budapestről haza jöttem Balástya és Kistelekre. Így a zarándokutamon hét Caminó-t egyben és közel 4600 km teljesítettem. Óriási élmény ez. Míg valaki elmegy nyaralni autóval, vagy repülővel az út jelentős részét nem látja. Én minden fát, bokrot, a tengert az óceánt a csodás falvakat, építményeket, végig megcsodálhattam minden egyes méteren. 

Hogy miért csinálom mindezt 65 évesen? Mert mélyen hívő ember vagyok. Ez a hálám kifejezése azért, mert úgy érzem mindent megkaptam amire vágytam. Három gyermekem van, és kilenc csodás unokám. Végtelenül hálás vagyok Istennek, aki végig kisért az utamon, így szeptember 29.-én megérkezhettem Kistelekre. Számomra ez adja a legnagyobb örömöt. A Föld minden egyes kis szegletét élőben láthatom, mindemellett olyan nyugalom vesz körül, ami egy hétköznapi életet élő embernek nem adatik meg” -mondta el a nagy utazó.

Persze ő is hétköznapi életet él, hiszen a családja körében tölti a hétköznapjait dolgozó emberként, már amikor nem kapja fel a sátorral és váltócipőkkel felszerelt hátizsákot, és gyalogol több ezer kilométert. Napi átlagban 20-22 kilométert tett meg, így 189 nap alatt teljesítette a kitűzött távot.” Aki egyszer elindul meg sem ál” szoktuk mondani. Igaz ez Zelei Györgyre is, akinek ez a táv volt a csúcs, de számára nem kizárt, hogy újra felkapja a hátizsákot, hiszen már a következő 1000 kilométeres túrát tervezi, amihez sok kitartást és jó egészséget kívánunk neki.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szántóversenyre készül Balástya

cs3_szerk2

4600 kilométernyi gyaloglás után hazatért Zelei György + VIDEÓK!

cs3_szerk2

A választókerület 13 települése nyert mintegy 43 millió forintot útfelújításra 

cs3_szerk2

Három első osztállyal indult a tanév Kisteleken

kissferenc

A Fehér Asztal Lovagrend lovagjává avatták a balástyai Dékány Leventét

cs3_szerk2

Kirepültek az utcai galambok Kisteleken

cs3_szerk2

Harmincnál is többen focitáboroztak Kisteleken

cs3_szerk2

Baleset Kistelek és Pusztaszer között, mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

cs3_szerk2

Gyermeknapi cukiságok Kisteleken

cs3_szerk2