Térség

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt mutatja be február 23-án a Békéscsabai Jókai Színház Koltay Gábor rendezésében.

Seregi Zoltán igazgató elmondta, a darab része a Munkácsy születésének 180. évfordulója alkalmából Békéscsabán életre hívott egész éves programsorozatnak. Hozzátette, a 12 éve egyszer már bemutatott darabot a szerzőpáros, Bognár Zsolt és Kiss Stefánia jóváhagyásával némileg átalakították. A darabot kettős szereposztásban játsszák, míg az egyikben Puskás Dániel játssza Paál László festőművészt, addig a másikban – Kocsis Dénest, a Budapesti Operettszínház vendégművészét váltva – ő alakítja Munkácsyt. Hasonlóképp: mikor Nagy Róbert nem AdolpheGoupil képkereskedőt alakítja, akkor ő játssza Paál Lászlót.

Koltay Gábor rendező elmondta, szerette volna erőteljesebben hangsúlyozni a darabban, hogy hiába lett világhírű, Munkácsy sosem veszítette el a magyarságát. “Mindig abból táplálkozott, amit ifjúkorából hozott” – fogalmazott. Emellett beépítették a musicalbe azt az életrajzi tényt, hogy Munkácsy festette az akkor épülő Országház egyik termébe a Honfoglalás című festményt. “Ez fontos volt számára a hazatalálásban, és mindebben szerepe volt Jókai Mórnak. Ha már Jókai Színház, ezt ne felejtsük ki” – jelentette ki a rendező. Szavai szerint egy zenés darab lesz sok prózai jelenettel; a történet sokat merít Dallos Sándor Munkácsyról írt két könyvéből, de ki is egészíti azt. Az előadásról szólva elárulta: lesz forgószínpad, de a “játszik” a zenekari árok is. Több jelenetnél megjelenik a színen egy nagy képkeret, abba klipszerűen vetíteni fognak: nemcsak Munkácsy-képeket, hanem korabeli városképeket, más festményeket, vagy festményekről részleteket. “Ezek a korabeli hangulatot, életstílust idézik meg”.

Vesztergombi Anikó mintegy 80-100 jelmeze korhű lesz, az egyszerűbb, reformkori, zsinórozott Bocskai-ruhák a festő fiatalkorát; az előkelő lila, sötétkék és bordó ruhák az 1860-as éveket Párizsát hozzák vissza a színpadra.

Az egyik szerző, Bognár Zsolt – aki játszik is a darabban, ő alakítja a Szalon elnökét – elmondta, az összes dal “arra törekszik, hogy erősítse, folytassa a párbeszédet, aláfesse a hangulatot”.

A darabban csaknem a színház teljes társulata fellép, mellettük a békéscsabai Színitanház első-másod- és harmadéves hallgatói is megjelennek.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kizártak egy politikust a Fideszből, mert a párt jelöltje ellen indul a választáson

Szabó Viktor

Pályázatok, játszóterek

Szabó Viktor

A Fidesz már nem számít Gémes László munkásságára

Szabó Viktor

Szabó Magda regényének dramatizált változatát mutatják be

Szabó Viktor

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

Szabó Viktor