Csongrád Szentes

Szinten tartó kiképzésen vettek részt a Szentesi katonák Csongrádon

A MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katona búvárai a zárt téri, barlangi merülés szabályait, gyakorlati fogásait gyakorolták.

Több évtizedes múlttal rendelkezik az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred Búvár Kiképző Bázisa. Az ország egyetlen kiképző központja a napokban szinten tartó búvár kiképzést tartott a Csongrádi Gyógyfürdő és Uszoda medencéjében. A három napos eseményen 6 katonai búvár vett részt, ahol az eddigi ismeretek megerősítése volt a cél. A búvár beosztású katonák rendszeresen gyakorlatoznak, hiszen nagyon fontos, hogy a meglévő tudásanyagot készség szintjére emeljék, amelyhez komoly fizikai erőnlét is szükséges. Ehhez a kiképzéshez a medencék vize tökéletes, hiszen a látási viszonyok kiválóak, így az esetleges hibákat is azonnal tudják korrigálni. A kiképzés szakmai felelőse Tóth László főhadnagy nagyon ideálisnak tartja a környező mesterséges és természetes vizeket a merülésre.

„A térségünkben nagyon jó kapcsolatokat ápolunk és a műszaki ezred búvár alakulata több ízben vett már részt a környék különféle helyszínein. Minél több helyen vagyunk jelen akár a kiképzés szempontjából is, annál magasabb a képzés színvonala, hiszen a búvároknak tudniuk kell alkalmazkodni a különféle körülményekhez, helyzetekhez. A búvárok felderítő katonák is egyben, akiknek nagyon összetett a feladatkörük, és ez az éves kiképzésben is megnyilvánul. Ezeken a gyakorlatokon erre a széleskörű feladatrendszerre készítjük fel a katonákat” -mondta el portálunknak Tóth László főhadnagy.

A megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteket folyamatosan ismétlik és megerősítik, mivel a víz alatti folyamatokhoz fokozatosan hozzá kell szokniuk a katonáknak. A látási viszonyok minden merülés alkalmával mást mutathatnak, ezért a búvároknak ismerniük kell a felszerelést, tudniuk kell megfelelően használni a kommunikációs lehetőségeket, és el kell végezni a feladatukat a legmostohább körülmények között is. A kezdő szint elérése után már képessé válnak az adott feladatok végrehajtására.

„Mindig is büszkék voltunk a kiképző bázisunkra, ami egyedülálló az országban. Az alapképzés mellett a szakképzésnek is a Szentesi Műszaki Ezred a kiképző bázisa, így a búvároktatókat is itt képezzük. Ez egy nagyon nehéz, és kihívásokkal teli szakma, de megvannak a szépségei is. Komoly orvosi és pszichológiai vizsgálat előzi meg a képzést, de aki erre vállalkozik az biztosan egy életre szóló döntést hoz. Nagyon jó helyi személyi bázissal rendelkezünk, de természetesen várjuk mi is a fiatalokat, hiszen szükség van az utánpótlásra ezen a területen is” – mondta el a főhadnagy.

Most medencében gyakorlatoztak, de a jövő hét folyamán már a hidegvizes merülést követően, ha az időjárás ehhez megfelelő lesz a jég alatti merülés következik a képzési folyamatban.

Fotók: Cs3.hu + MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Mellbedobással erősítene a Demokratikus Koalíció Csongrád-Csanádban

Szabó Viktor

Lopott autóval hajtottak árokba Szentesen

Szabó Viktor

Csúcsokat döntöttek a szentesi úszók Vásárhelyen

Szabó Viktor

Frontális karambol történt Csongrádon

Szabó Viktor

Bozó Zoltán megelőzte Szabó Zoltánt

Szabó Viktor

Sport és élménytábor lesz Csongrádon

Szabó Viktor

Ismét közpénzből kampányolnak Szabó Zoltánék

Szabó Viktor

Bozó Zoltán is reagált az aljas lejáratókampányra

Szabó Viktor

Tudjon meg többet a férfi-női konfliktusok kezeléséről!

Szabó Viktor