Csongrád

Jöhet az újbor, végéhez ér a szüret a csongrádi borvidéken

A szüret kezdete a gazdák számára az egyik legfontosabb esemény. Az időpont kiválasztását, hogy mikor kezdődjön, a szőlő fajtája határozza meg annak függvényében, mikorra válik ideálissá a szőlő sav- és cukortartalom egyensúlya. Ez minden termelői területen változó lehet. A Csongrádi Borvidéken az idei évben augusztus 20-a után már megfelelően érett volt a szőlő ahhoz, hogy meginduljon a szüreti időszak. Korábban csak a szőlőszem kóstolásával állapították meg a bogyók érettségi fokát, napjainkban már a kocsány állapotát is figyelik. A gyümölcs íze mellett a szüret kezdetének megállapításához, több tényezőt is figyelembe kell venni, hogy a bor minősége megfelelő legyen a későbbiekben. A túl korai vagy késői kezdés, jelentős mértékben ronthat a bor minőségén, mert a mag keserű íze csak a kocsány bebarnulása után tűnik el. A szüreti mulatságok vidám események voltak régen is, de a szüret maga egy fáradtságos és időigényes munka. A kézi munkaerő bár pontosabb, mivel a rothadt és éretlen szemek a tőkén maradnak, de több időt vesz igénybe. A kézi szüretelés esetében a terep és az időjárás sem lehet meghatározó tényező, míg a gépi betakarításnál, egyes szempontokat figyelembe kell venni. A gépi szüretelés leginkább akkor jár nagy előnyökkel, ha az időjárás miatt igyekezni kell például, a napokig elhúzódó esőzés idején. A Csongrádi Borvidéken az utóbbi 3-4 évben szinte csak géppel szüretelnek, mivel a kézi munkaerőre egyre kevesebb a lehetőség. A gépi betakarítás folyamán a szőlőkombánj a „hasa” alatt lerázza a szemeket. A kocsány a tőkén marad, a szőlőbogyók pedig a gép alján elhelyezett tálcába kerülnek.  Elsőként az irsai olivért kezdték betakarítani borvidékünkön, majd augusztus végén a cserszegit, amit a zweigelt, a kékfrankos a cabernet és a kövidinka követett. A szüret napokon belül véget ér, amelyet a válogatás, fejtés, majd a kénezés követ a munkafolyamatok tekintetében. 

Pusztai Csaba a Csongrádi Hegyközség elnöke, akinek véleménye alapján, az idei termés nagyon jó minőségű lett a savtartalom kissé alacsonyabb, mint tavaly. 

„Minőségben kiváló eredményekről beszélhetünk szépek a színek, azonban az aszályos időszak miatt a mennyiség tekintetében, már nem ilyen kedvezőek a mutatók. A termés 25-30 százalékos, ami elég alacsonynak számít. Bár a sok napsütés a cukortartalmat előnyösen befolyásolta, de a vízhiány a bogyók méretére is kihatással volt. Kissé kényszerérettek lettek a fürtök, így kisebb méretűek a szemek, mint általában. A borászat a szőlőtermesztés egy szakma, bár sokan hobbiként termelik a szőlőt és borászkodnak. Számunkra ez sok munkával és leginkább kitartással jár, mert a szőlő átvételi ára nagyon alacsony lett. Ettől függetlenül a borászok bizakodóak a jövőt illetően, és novemberben az Újbor ünnepén az idei termés eredménye is bemutatásra kerül.”- mondta el az elnök úr.

Az Újbor ünnepe minden évben november 11-én, Márton napon van, mikor már betakarítják a termést a liba is meghízik, mellé kerül majd az újbor az asztalra. 

TG



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A DK csongrádi „biszbasszárusának” a helyesírás sem az erőssége

Szabó Viktor

Szentesen és Csongrádon is ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

Szabó Viktor

Csongrádi házakból lopott informatikai eszközöket egy csanyteleki férfi

Szabó Viktor

Két fontos programpontot mutatott be Csongrád fideszes polgármesterjelöltje

Szabó Viktor

Autóból lopott egy férfi Csongrádon, elkapták a zsaruk

Szabó Viktor

Mindszentnél vízbe engedett pontyot fogtak Csongrádon

Szabó Viktor

Árokba borult egy autó Csongrád és Szentes között

Szabó Viktor

Szentesi, csongrádi vállalkozók figyelem, fontos nap lesz a hétfő! 

Szabó Viktor

Vért adtak a csongrádi Sághy diákjai

Szabó Viktor