Derekegyház Térség

Új templomot kapott Derekegyház

Vasárnap szentelik föl az 1600 lakosú Csongrád megyei település, Derekegyház új római katolikus templomát, az ünnepi szentmisét Kiss-Rigó László megyés püspök celebrálja.

A Szentes és Orosháza között fekvő község a régészeti leletek tanúsága szerint már az Árpád-korban egyházas falu volt. A település a tatárjárás pusztítása után néhány évtizeddel újra benépesült, majd a 16. század második felében a török három alkalommal is feldúlta, ennek következtében teljesen megsemmisült. A pusztává vált területet Károlyi Sándor 1722-ben megvásárolta, majd Károlyi Antal az 1760-as években uradalmi központtá fejlesztette.
    A Károlyi-család barokk-copf stílusban épült kastélyának melléképületében, az eredetileg nagykonyhának szánt teret alakították át ideiglenesen kápolnává. Derekegyház római katolikus híveinek, az új templom megépítéséig ez volt a temploma.
    A Szentháromság-templom alapkövének szentelésére, az Árpád-kori kápolna lerombolását követő 777. évben, 2018-ban kerülhetett sor. A templom tervezője Váncza László, Ferenczy Kinga és Ránki Soma építészek voltak, az 160 millió forintos beruházás kivitelezését az Építészmester Zrt. végezte.
    Az új templom a kastély előtti park ligetes kertjében, a falut átszelő országútról nyíló téren épült fel. A csarnokterű főhajó – a teljes szélességben illeszkedő, félköríves záródású apszisával – az ókeresztény templomok liturgikus tereinek alapelrendezését követi. A főhajóhoz észak felől csatlakozó oldalhajóban helyezték el a keresztelőkutat, a templomtér kereszttengelyének végpontjában. A gyóntatófülke a harangtorony alatt, a kórusra felvezető lépcső mellett kapott helyet. A templomtér belső berendezését egyedi tervezésű, egységes formavilágú, erdeifenyőből készített liturgikus tárgyak és bútorok alkotják.
    Az oldalhajó nyugati végébe kimozdított harangtorony a főhomlokzat síkjához illeszkedve karakteres sziluettet rajzol az aszimmetrikus tömegű templomnak. Az összefogott szerkezetű, nagyméretű nyílászárók, súlyponti helyeken világítják be a szakrális teret, kevés helyen megbontva ezzel a tömör falazatokat. A zsindellyel fedett, fehérre festett templom, külső jegyeiben a magyar szakrális építészet hagyományaiból merít, de a végső forma, az építészeti részletképzés már a 21. század első évtizedeinek jellegzetességeit mutatja.
    A Szeged-Csanádi Egyházmegyében több templomot emeletek a közelmúltban, így Nagylakon, Békéssámsonban, Tarhoson és hamarosan befejeződik az építkezés Pusztaszeren is.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kerti gépet lopott egy 22 éves férfi egy derekegyházi tanyáról

Szabó Viktor

Derekegyházán dőlt meg az országos melegrekord

Szabó Viktor

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak figyelem! Életbe lépett a „vörös kód”!

Szabó Viktor