Március 17-18-án rendezték meg második alkalommal Magyarországon a Grand Prix Gelato fagylaltversenyt, amely bár hazánkban kapott helyet mégis nemzetközi eseményként tartják számon.
A megmérettetésre több országból is érkeztek versenyzők, amit hatalmas érdeklődés övezett, és jelentkezési alapon lehetett bekerülni. Jaksa Csaba, a Csabi Cukrászda tulajdonosa és szakmai vezetője, azonban meghívásos alapon érkezett erre a rangos eseményre, amelyről maga a résztvevő mesélt portálunknak.
„Tíz éve nyitottunk Csongrádon, de már 30 éve vagyunk a szakmában. Azóta arra törekszem, hogy a lehető legjobb minőséget nyújtsuk a sütemények és a fagylaltok kínálatának terén. Sok újdonság és érdekes ízvilág található meg nálunk, ezek kifejlesztése sok időt és türelmet igényelt, ezért a versenyek valahogy kimaradtak a mindennapjaimból” – fogalmazott Jaksa Csaba.
Most mégis úgy döntöttél elindulsz egy nem is akármilyen megmérettetésen”
„Igen az egyik beszállítóm hívta fel erre a versenyre a figyelmemet, és egyben a teljeskörű szponzorálási lehetőséget is felkínálta. Megmondom őszintén, felébredt bennem a versenyszellem, és elkezdetem kísérletezni az ízekkel.”
Milyen kategóriát választottál?
„A fagylalt kategóriát céloztam meg, de csak 2 ízből lehetett választani, ez a csokoládé és a mangó volt. A csokoládé mellett döntöttem, és ha jól emlékszem 12 féle ízesítést készítettem el, ebből egy markánsabbat vittem a versenyre. Ezen a versenyen csak a 6 tagú zsűri kóstol, a versenyzőknek nincs erre lehetőségük, így nincs visszajelzésünk.”
Milyen volt maga a környezet és a verseny?
„Fantasztikus, ezt is mondhatnám, ha röviden kellene összefoglalnom. Egy kiállítást is szerveztek a verseny köré, amely a minőséget és az esztétikumot, mint látványt tárta a látogató elé. Elképesztően sokan voltak, hiszen csak a versenyre 214-en adták be a nevezésüket. Az első fordulóból a legjobb hat jutott tovább, ide sajnos nem kerültem be, de önmagában már az, hogy meghívottként részese lehettem ennek a versenynek is hatalmas megtiszteltetés, ami egy új ízt hozott a cukrászdánkba, ez pedig a „Verseny csokoládé” elnevezésű új fagyink.”
Több mint tíz éve voltál az utolsó versenyen ettől eltekintve. Mennyire ébredt fel benned újra a versenyzés szelleme?
„Ha jöhet egy újabb rövid válasz: nagyon. Több mint 10 évvel ezelőtt egy országos versenyen negyedik helyezést értem el, azóta nem indultam sehol. Most azonban még idén indulni szeretnék a magyar szervezésű Év fagylaltja versenyen mindenképpen. A fagyi az, amire koncentrálok, de ha lesz időm, akkor a torta is szóba jöhet, az Év tortája versenyen.”
Mit jelentett számodra a mostani meghívásos verseny?
„Hú nagyon sokat. Komoly lehetőség volt a Gelato a fejlődésre és a szakmai tapasztalatcserére. Az ízek a látvány terén újabb alkalom, és ha lehet így fogalmazni, hatalmas motiváció. Az a szakmám, ami a hobbim, és egy ilyen esemény beindítja az ember alvó receptorait, amit nálam az alkotásvágy tüzel. Számomra a legnagyobb elismerés a vendégeim véleménye, és ez így is marad, helyezéstől függetlenül.”
- Hirdetés -