Külföld

Irán mintegy 200 rakétát lőtt ki Izraelre, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT

Az izraeli hadsereg és a hivatalos iráni sajtó is megerősítette: Irán rakétatámadást indított Izrael ellen kedd este. Állítólag több mint 200 rakétát lőttek ki a zsidó államra.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleménye szerint rakétákat indítottak Iránból Izraelbe. A CNN jelentése szerint Izrael-szerte megszólaltak a szirénák. Nem sokkal korábban az izraeli rendőrség arról számolt be, hogy Tel-Aviv Jaffa nevű negyedében lövöldözés történt. A rendőrség szóvivője szerint több áldozata is van a vasútállomás közelében történt fegyveres összetűzésnek.

Nem sokkal korábban az Egyesült Államok arra figyelmeztetett, hogy Irán rakétatámadásra készül Izrael ellen. Kedden a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak biztos forrásból van tudomása arról, hogy Irán rövid időn belül ballisztikusrakéta-támadást készül indítani Izrael ellen.

Irán megerősítette a támadást

Az iráni állami televízió az IRGC (Iszlám Forradalmi Gárda) nyilatkozatát közvetítette, amiben megerősítették, hogy több tucat rakétát lőttek ki Izrael felé, és újabb támadással fenyegetőznek arra az esetre, ha Izrael válaszlépéseket tesz.

A nagy hatalmú Forradalmi Gárda a rakétacsapást megtorlásként írja le a Hamász vezetője, Iszmail Haníje júliusi, a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah pénteki meggyilkolásáért, valamint a libanoni és palesztin emberek meggyilkolásáért.

Közölte, hogy légiereje „fontos támaszpontokat” vett célba, de a részleteket később fogja bejelenteni.

A küszöbön álló iráni támadásra való figyelmeztetés néhány órával azután hangzott el, hogy az izraeli csapatok megkezdték a dél-libanoni inváziót. Ahogy arról az Indexen kedden többször is beszámoltunk, Izrael Libanonban indított korlátozott szárazföldi támadást azért, hogy felszámolja azokat a képességeket, amelyekkel a Hezbollah támadja a zsidó államot. Az akció nagyon komolyan elő volt készítve, az izraeli hírszerzés Libanon egész területén jelen van. Ennek eredményeként a közelmúltban a terrorszervezet gyakorlatilag teljes felső vezetését kiiktatták. 

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) korábbi közlése szerint az ország déli részén végrehajtott műveletekben a Hezbollah síita fegyveres szervezethez tartozó célpontokat támadnak. A szárazföldi erőket repülőgépekkel és tüzérséggel támogatták. A célpontok a határhoz közeli településeken találhatók, és közvetlen veszélyt jelentenek az észak-izraeli közösségekre.

BBC arról írt, hogy az Egyesült Államokban és Izraelben is félelem és bizonytalanság uralkodik, mert sokan úgy vélik, hogy az éjszakai izraeli támadás után eszkalálódik a helyzet, és egy hosszan tartó, átfogó, regionális háború indul, amibe Irán is bekapcsolódik, és amiben az Egyesült Államok sem maradhat semleges.

Korábban az IDF parancsnoksága azt állította, hogy az izraeli légvédelmi rendszerek felkészültek, és az izraeli légierő repülőgépei járőröznek a térségben.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ BT az Izrael elleni iráni rakétatámadás nyomán

A tanácskozást Franciaország és Izrael kezdeményezésére tartják.

Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete a BT-hez intézet levelében úgy fogalmazott, az iráni rakétatámadás bizonyítja, hogy Irán új elnökének “mosolyoffenzívája” mögött nincs valós szándék, az országban pedig az igazi döntéseket a Forradalmi Gárda és a legfőbb vezető, Ali Hámenei Ajatollah hozza.

Amír Iraváni, Irán ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanácsnak és az ENSZ főtitkárának írt levelében önvédelmi akciónak minősítette a rakétacsapást, amit Izrael “agresszív lépéseivel” magyarázott. Ezzel együtt arra figyelmeztette Izraelt, hogy amennyiben válaszcsapást indít, akkor a teheráni viszonválasz erőteljesebb lesz, mint a kedden végrehajtott akció.

Joe Biden elnök a támadást követően megismételte, hogy az Egyesült Államok minden támogatást megad Izrael számára, és közölte, hogy saját stábjával egyeztet a megfelelő válaszlépésről amerikai részről.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon egyeztetett Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel – közölte Pat Ryder, a Pentagon szóvivője, hozzátéve, hogy a két fél között megbeszélések zajlanak a következő lépésekről. Megismételte: az amerikai törekvések arra irányulnak, hogy elkerüljék a további eszkalációt, és diplomáciai rendezést sürgetett.

Összeült az Orbán-kormány nemzetbiztonsági kabinetje

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedd este összeült a kormány nemzetbiztonsági kabinetje Geszten, a kihelyezett kormányülés helyszínén – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A testület, melynek tagjai a védelmi ügyekben illetékes miniszterek és a nemzetbiztonsági főtanácsadó, áttekintette a Közel-Keleten kialakult háborús helyzet fejleményeit és lehetséges következményeit. Jelentést kaptak Magyarország és a térségben tartózkodó magyar állampolgárok biztonsági helyzetéről – közölte Havasi Bertalan.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: Magyarország elutasítja, hogy az EU katonai tanácsadókat küldjön Ukrajnába

cs3_szerk2

Így választott Ausztria: magasan nyert Orbán szövetségese

cs3_szerk2

A német klinikákon harcművész képzi ki az orvosokat és az ápolókat

cs3_szerk2

Elhunyt Darth Vader legendás hangja, James Earl Jones

cs3_szerk2

Elhunyt Alain Delon

cs3_szerk2

Sokkoló videó: muszlim bevándorlók támadtak meg egy brit férfit a nyílt utcán + VIDEÓ

cs3_szerk2

Volodimir Zelenszkij kijelentette, a következő békecsúcson Oroszországot „az asztalnál” akarja látni

cs3_szerk2

Woke-ellenes akcióközösséget indít az Alapjogokért Központ

cs3_szerk2

Horrorjelenetek Anglia utcáin: gyerekeket késeltek halálra egy tengerparti városban

cs3_szerk2