Sport

39 magyar versenyző a párizsi paralimpián – Hajrá magyarok!

Tegnap kezdődött és jövő vasárnapig tart a paralimpia Párizsban, mely a XVIII. alkalommal kerül megrendezésre. Ez a fogyatékkal élő emberek számára rendezett legismertebb nemzetközi sportverseny, amely az olimpiai játékok mintájára jött létre.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) 2001-ben állapodott meg abban, hogy 2012-től mindig két héttel a nyári olimpiai játékok után, annak versenyhelyszínein rendezik meg a paralimpiát.

Közel 180 ország 4400 sportolója verseng majd 22 sportágban. A különböző sérültségi kategóriák miatt 549 számban tartanak majd eredményhirdetést. Hasonlóan az olimpiához, a mostani paralimpia is bekerül majd a történelemkönyvekbe a nemek közötti egyenlőség miatt: a nők rekordot jelentő 236 számban versenyeznek és a női résztvevők száma minden eddigit meghaladó lesz – erről számolt be az Eurosport.hu 

A versenyek a tegnapi megnyitó után – amelyet a Concorde téren és Champs-Elysées-n rendeztek, ma kezdődnek el. Az első versenynapon négy sportágban lesznek érdekeltek a magyarok a párizsi paralimpián.

Emmanuel Macron francia elnök és Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke (középen j-b) kezet fog a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok megnyitó ünnepségén. Mellettük Brigitte Macron, a francia államfõ felesége (j4) valamint és Anne Hidalgo polgármester (j2).
MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar színeket 39 versenyző képviseli, a csapat létszáma nagyobb, mint három éve, Tokióban és minden olyan sportágban – úszás, vívás, atlétika, asztalitenisz, kajak-kenu, erőemelés, triatlon, íjászat, sportlövészet, kerékpár – indul sportoló, amelyben a japán fővárosban is. Lesz három olyan sportág, amelyben a legutóbbi játékokra nem jutott ki magyar versenyző: Fonyódi Ildikó lovaglásban, Burányi Flóra cselgáncsban, Szabó Alexandra és Nagy Vivien bocciában szerzett kvótát. Magyarország lovaglásban 2004-ben, bocciában 2012-ben, dzsúdóban pedig 2016-ban volt ott legutóbb a paralimpián.

Az összes, jelenleg aktív magyar paralimpiai bajnok indul Párizsban: Illés Fanni, Bianka Pap és Konkoly Zsófia úszásban, Ekler Luca atlétikában, Veres Amarilla kerekesszékes vívásban, Pálos Péter asztaliteniszben, Kiss Péter Pál pedig kajak-kenuban próbálja majd megvédeni a címét. A csapat több mint negyede, tíz versenyző újonc, Molnár Nikoletta, Boldizsár DalmaHotz CsengeMocsári BenceFonyódi IldikóSzabó AlexandraNagy VivienLuterán PetraRescsik Csaba és Kiss Tibor most először vesz részt paralimpián.

A küldöttségből elsőként a kerekesszékes íjász, Gáspár Tamás mutatkozik be, aki az Invalidusoknál kialakított pályán a W1-es kategória rangsorolóján próbál minél jobb eredményt elérni, hogy aztán vasárnap jó pozícióból kezdhesse a kieséses szakaszt. Gáspár második paralimpiáján szerepel, három éve, Tokióban ötödik lett.

A Paris La Défense Arénában három úszónak lehet szorítani, az egyformán paralimpiai bajnok Konkoly Zsófiának (S9, 400 gyors) és Pap Biankának (S10, 50 gyors), valamint Adámi-Rózsa Zsanettnek (S2, 100 hát). Konkoly három éve ezüstérmes volt ebben a számban, azaz az első versenynapon jó eséllyel meglehet az első magyar érem is a francia fővárosban. Pap összesen öt számban indul. Az uszodában délelőtt az előfutamokat bonyolítják le, este következnek a döntők.

Az asztaliteniszezőknél az Arlóy Zsófia, Szvitacs Alexa páros a nyolcaddöntőben kezd a WD20-as kategóriában, mégpedig egy nehéznek tűnő ellenféllel, a kínai Liu Menggel és Mao Csing-tiennel. A magyarokat a kilencedik, az ázsiaiakat a hetedik helyen emelték ki.

A pingpongosok a Dél-párizsi 4-es Arénában versenyeznek, az 1-es Arénában pedig a pétanque-hoz hasonló golyósportban, a bocciában vetélkednek a résztvevők, köztük – 16 év szünet után – két magyar is. Nagy Vivien a BC2-es, az éremesélyesek között számon tartott Szabó Alexandra pedig a BC4-es kategóriában érdekelt. Mindketten csoportmérkőzéseket játszanak csütörtökön, Szabó kettőt, Nagy egyet.

Hajrá magyarok!

Forrás: MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Nyáron sem pihentek a szentesi táncosok

cs3_szerk2

Vörös Viktor a Szentesi Vízilabda Klub új elnöke – remélhetőleg befejeződnek a klub elleni külső támadások!

cs3_szerk5

Cseh Tamara birkózó világbajnoki 12. helyezést ért el 

cs3_szerk5

Új tulajdonosa van a Budapest Honvédnak

cs3_szerk2

Letették az esküt a magyar paralimpiai csapat tagjai

cs3_szerk2

Kialudt a láng, véget ért a XXXIII. nyári olimpia

cs3_szerk2

Újabb szenzációs magyar olimpiai érmek: Rasovszky arany-, Betlehem bronzérmes a nyíltvízi úszók között

cs3_szerk2

Olimpiai hetedik lett a szentesi születésű Kuli István

cs3_szerk2

Drámai csatában elődöntős a férfi vízilabda-válogatott

cs3_szerk2