Felgyő

Új keresztfát szenteltek a felgyői volt Felsőmajorban

Augusztus 20-án felszentelték azt a keresztfát, amit a régi rozsdás “Bádog Korpusz” helyére helyeztek el. A munkálatokat az önkormányzat dolgozói és Csányi Ferenc asztalos mester végezte.

1835-ben még templom állt a felgyői Felsőmajorban, amelyet Szent Istvánról neveztek el. Közel 50 évvel a megépítése után lebontották, a major elnéptelenedése miatt. Az 1900-as évek elején a gazdasági tevékenység ismét szárnyra kapott, és új kápolnát építettek az ott élő emberek számára, de az 1980-as években ez is lebontásra került. A keresztfa bírta még az idő viszontagságait, de napjainkra már megdőlt a korpusz elrozsdásodott.

„Sokat jelent nekünk Ófelgyő, ami régen majorság volt. Az akkori kastély épülete már felújításra szorul, de még mindig itt áll, és ez emlékeztet bennünket felgyőieket a gyökereinkre. A fakereszt bádog korpusza már nagyon elrozsdásodott és a fából készült részek is jelentősen korhadtak lettek. Próbáltuk megóvni az eredetit, de az idő megtette a hatását. Térségünkben több keresztet is „örökbe fogadtak” de ez az egy gazdátlan maradt. Megkerestem Dr. Topsi Bálint plébános urat, aki elmondta az elképzeléseit, ezután már elindult a folyamat. A faanyag kiválasztása után Csányi Ferenc helyi asztalos mester elkészítette a keresztet a közmunkásaink pedig az alapot. Rövid egyeztetés után az eredeti helyére tudtuk visszahelyezni Kiss Alexnek köszönhetően. Megrendeltük a korpuszt, és miután felállítottuk a fakeresztet a plébános úrral úgy beszéltük meg, hogy egy nevezetes napon szenteljük fel újra. Azt gondolom, ez a kereszt egy ajándék Felgyőnek, és legyen ez Ófelgyő egyik ékessége – mondta el Horváth Lajos Felgyő község polgármestere.

A korai fényképeken még látható, hogy a felső keresztfákra két léc volt erősítve, a csapadék elleni védelem érdekében. A valaha zöldre festett fakereszt elrozsdásodott korpusza hűen mutatta az idő múlását, valóságos történelemi ereklye volt Ófelgyőn. A keresztet teljes mivoltában újra elkészítették és eredeti helyére állították fel. A régi idők emlékeit őrző feszület újra áldását megelőzően a Felgyői Szent István Templomban tartottak Búcsúi Szentmisét és új kenyér szentelést. A templom elől kisbuszok indultak Öreg Felgyőre, ahol Dr. Topsi Bálint plébános úr adta áldását az új keresztre.

„A kereszt oltalmat jelent az emberek számára. Általában mi a kegytárgyakat is meg szoktuk áldani, ez ad lelkierőt a mindennapokban. Más lelkülettel haladnak el az emberek a kereszt előtt, és lélekben így együtt vannak a Jó Istennel”- mondta el Dr. Topsi Bálint plébános úr.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Újra dobognak a patkók Felgyőn

cs3_szerk2

A nyár slágere az országban egyedülálló felgyői kecsketej jégkrém

cs3_szerk2

Hűtött védőitallal segít az önkormányzat Felgyőn

cs3_szerk2

Figyelmeztetnek a csongrádi és felgyői szülők: idegen leskelődik a gyerekek után!

cs3_szerk2

Nincs Felgyő falunap nélkül

cs3_szerk2

Egy emberként fogott össze Felgyő a gyerekekért

cs3_szerk2

Gyereknapot tartanak Felgyőn

cs3_szerk2

Húsvéti meglepetés Felgyőn

cs3_szerk2

A csongrádi zsaruk elől nincs menekvés: felgyői tolvajt fogtak az egyenruhások

cs3_szerk2