Térség

A befőzés után jöhet a szüret

Térségünkben is hetekkel hamarabb érnek a gyümölcsök, így a szürettel és a befőzéssel is iparkodni kellett. Szakértőket kérdeztünk a finomságokról!

A gyümölcsöket leginkább frissen fogyasztjuk, de nagy kultusza van a befőtteknek is. Az ínyencek, különféle ízesítésekkel is próbálkoznak, és számos új módszerre is van lehetőség, a hagyományos száraz dunsztolás helyett, amelyek kevésbé időigényesek. A sárgabarack a szokásosnál egy hónappal hamarabb beért, így a lekvár főzését már nagyon korán július első felében elkezdhették a szorgos háziasszonyok. Nem volt ez másképpen az őszibarackkal sem, hiszen augusztusban kezdjük ennek a befőzését, de már ezen is túl vagyunk. A termelők szerint ennek számos oka lehet, de a minőséget és az ízértéket ez nem befolyásolja.

„Valóban hetekkel korábban érnek a gyümölcsök, nálunk a sárgabarackfán, már csak a levelek láthatók. A körte a szilva és a birs is látványosan érik, ezek szedése is korábban kezdődik majd. Az utolsó szemig leszedtük a sárgabarackot, aminek nagy kereslete volt, hiszen a tavalyi évben nagyon kevés volt belőle. A befőttek esetében az érett, de kemény húsú gyümölcsök a legideálisabbak, ezek kiválasztásánál, főleg a birsalma esetében érdemes figyelni arra, hogyha még nagyon szőrös, nem megfelelő az állaga, korán leszedték. A sok napsütés, az extrém meleg idő és a klímaváltozás felgyorsította az érési folyamatokat, amely valószínűleg a következő évekre is jellemző lesz”- mondta el Szántai Szilvia gazdálkodó.

„A szőlő is a megszokottól korábban érik, ezért közel 3 héttel hamarabb kell elkezdeni a szüretet. Fel voltunk erre készülve, hiszen nagyon szép egészségesek a levelek és a fürtök, látható volt, hogy az érés folyamatos, így reményeink szerint megfelelő termés várható. Minőségben és mennyiségben jó eredményekre számítunk, előre láthatóan szép és jó minőségű borokat tudunk majd előállítani”- tudtuk meg Pusztai Csabától a Csongrádi Hegyközség elnökétől.

A fagykárok leginkább áprilisban jelentkeznek Magyarországon, amely a sárgabarack virágzásánál okozhat komoly károkat. A termelőknek idén nem kellett ezzel megküzdeniük, és esőt is kaptunk bőven. Az extrém meleg és a klímaváltozás következményeihez a növények is próbálnak alkalmazkodni, ennek egyik jele a korábban bekövetkezett érési folyamat. Sebaj, üvegekkel elő, még nincs késő, hiszen gyümölcsökből bőven van választék a hazai termelői piacokon és a zöldségeseknél.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Egyhetes razzia indult az utakon, akár Szentesen és Csongrádon is megállíthatnak a rendőrök! 

cs3_szerk2

Szentes és Csongrád is fellélegezhet, érkezik a lehűlés és az eső

cs3_szerk2

Elkezdődött  – a Fidesz szentesi csapata mindenkit vár egy tányér lecsóra!

kissferenc

Kémleld az eget Szegeden!

kissferenc

Januárban ismét nyugdíjemelés lesz

kissferenc

Pölöskei Gáborné: egyre több fiatal választja a megújult szakképzést

kissferenc

Mintegy 12 millió tankönyvet szállított ki a posta az oktatási intézményekhez

kissferenc

Szeptember első hetében is kitart a kánikula

kissferenc

A világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választották a Bakony-Balaton-felvidék egykori vulkáni mezőjét

kissferenc