Kult

Olvasói levél: Egy rockzenei legenda születése…

Hatvan évvel ezelőtt 1964.június 19-én jelent meg egy vidéki angol zenekar kislemeze, rajta “A felkelő nap háza”című szám, amellyel az addig kevésbé ismert Animals együttes egycsapásra világhírűvé vált – írja olvasónk, akinek levelét változtatás nélkül közöljük.

Hatvan évvel ezelőtt 1964.június 19-én jelent meg egy vidéki angol zenekar kislemeze, rajta “A felkelő nap háza”című szám, amellyel az addig kevésbé ismert Animals együttes egycsapásra világhírűvé vált.

Ám az Animals feldolgozásáig a dalnak eléggé kalandos története volt.Eredetileg Amerikában egy népdalként terjedő ballada volt, és szövegének valóságtartalma teljes egészében ugyan bizonyosra nem vehető, de jó eséllyel valószínűsíthető.E szöveg szerint aXIX.század 60-70-es éveiben a Mississippi torkolatánál lévő New Orleansban állt egy bordélyház, amelyet tulajdonosnője vezetéknevének/a hölgyet Marianne Le Soleil Levant-nak hívták/angolra fordításával nevezték el “A felkelő nap házá “-nak.Az egyre ismertebbé váló és gyorsan terjedő ballada nyomán az elnevezés a múlt század közepére pedig a bordélyház szinonimájává lett. Az eredeti szövegváltozat egy alkoholizmusba menekült és “a felkelő nap” asszony kupijában kikötő lány fohásza az édesanyjához, hogy óvja meg kishúgát az ő sorsától.  Az 1930-as évektől a balladát számtalanszor feldolgozták/többek között Joan Baez és Bob Dylan/,de az Animals óriási sikere valamennyit a feledés homályába taszította.

Külön érdekessége a dalnak,hogy szinte valamennyi előadója módosított a szövegén, az Animals világsikerében pedig a ballada főhőse már nemet és helyszínt is változtatott:hiszen itt egy férfi meséli el siralmait a börtönből.

Egyetlen dolog viszont mindvégig megmarad a feldolgozásokban:minden baj oka és forrása az alkohol.

A megjelenése óta eltelt évtizedek során az Animals száma mit sem vesztett népszerűségéből,és a rockzene legendájává lett.

Végezetül ajánlom a kedves olvasóknak, hogy aki ismeri, azért, aki pedig még nem, azért hallgassa meg az Animals örökzöld dalát. Biztos vagyok benne, hogy kellemes élményben lesz része…



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Érkezik a Reptér Szentesre!

Szabó Viktor

Több mint két hónapon át kínál minden este programot a Szarvasi VíziSzínház

Szabó Viktor

Jubileumi évadára készül a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház

Szabó Viktor

Benedek Miklóst választották a nemzet színészévé

Szabó Viktor

Csongrádi szobrász alkotását avatta fel a Magyar Országgyűlés alelnöke

Szabó Viktor

Tizenkét bemutatót tervez a 2023/2024-es évadban a Békéscsabai Jókai Színház

tk_arpad

A költészet napja – Petőfi-emlékérméket bocsátott ki az MNB

cs3_admin

Az osztály bohócából a Nemzet Művésze – Reviczky Gábor 74 éves

Pászti Dániel

Oscar-díj – A Minden, mindenhol, mindenkor nyerte a legjobb film díját

cs3_admin