Szentes

Sebestyén Márta ad ünnepi koncertet Szentesen

Énekelt a japán császár és II. Erzsébet előtt is, az Oscar-díjas filmzenében, Az angol betegben elhangzott dala, majd a Deep Forest együttes Grammy-díjas, La Boheme albuma, -amelyen három dalban is közreműködött-, meghozta számára a világhírt. Sebestyén Márta, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész a hétvégén Szentesen ad koncertet.

Május 18-án, szombaton, a Hangversenyközpontban Andrejszki Judit Liszt-díjas előadóművésszel közösen lép fel Sebestyén Márta. Estjükön a pünkösd ünnepéhez kapcsolódó népdalokból válogattak, a koncerten az autentikus népzenei kíséretről a Martin György–díjas Szerényi-Bokros quartett gondoskodik.

Sebestyén Márta azon kevés hazai előadóművészek közé tartozik, aki a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte, koncertjein életre keltve a Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt.  A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja számára jelentős ez az év, hiszen idén éppen ötven éve kapta élete első elismerését, a Népművészet Ifjú Mestere díjat és 25 éve annak, hogy átvehette a Kossuth-díjat. Ötven éves pályafutása alkalmából idén áprilisban a népzene és néptánc szakma a Táncház Díjjal tüntette ki.

A világhírű népdalénekes előadói palettáján a magyar népdalok mellett más népek énekei is szerepelnek. Összesen 27 nyelven énekelt már, a balkáni (szerb-horvát, bolgár, görög) népdalkincs mellett repertoárjában megtalálhatók baszk, norvég, sőt japán népdalok is. Talán ennek az elkötelezettségnek köszönhetően kérte fel az UNESCO, hogy csatlakozzon a „Művészek a békéért” (Artists for Peace) csapatához, így tevékenységével, egyedüli magyarként képviseli a kultúrák közti párbeszédet.

A szentesi koncert megrendezését a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Szegedi Munkacsoportja támogatásával szervezte meg a választékos és igényes zenei kínálatáról híres helyi Hangversenyközpont. A rendezvényen a művésznő mellett az Akadémiát Szerényi Béla, Martin György- és Erdélyi Zsuzsanna-díjas előadóművész, hangszerkészítő mester, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, valamint Vesmás Péter Ybl-díjas építész, a regionális munkacsoport elnöke képviseli.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Már csak 100 km hiányzik Cseuz Lászlónak Párizsig

Szabó Viktor

Pingpongasztalt kaptak az Apponyi tér környéki szentesi gyerekek

Szabó Viktor

Halálos baleset: Vonat elé hajtott agy autó Szentes és Csongrád között

Szabó Viktor

Újra együtt a Fivérek

Szabó Viktor

Kiválóan szerepelt a szentesi Pengő László a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-Bajnokságán, Lisszabonban

Szabó Viktor

Elöntötte Szentest az eső: 60 milliméter zúdult le

Szabó Viktor

Óriási showt nyomott Majka a Krimóban

Szabó Viktor

A Szentesi Járási Ügyészség vádat emelt egy diákját megkörnyékező tanár ellen

Szabó Viktor

Farkas Sándor: lassan minden akadály elhárul a 451-es felújítása elől

Szabó Viktor