Szentes

Sebestyén Márta ad ünnepi koncertet Szentesen

Énekelt a japán császár és II. Erzsébet előtt is, az Oscar-díjas filmzenében, Az angol betegben elhangzott dala, majd a Deep Forest együttes Grammy-díjas, La Boheme albuma, -amelyen három dalban is közreműködött-, meghozta számára a világhírt. Sebestyén Márta, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész a hétvégén Szentesen ad koncertet.

Május 18-án, szombaton, a Hangversenyközpontban Andrejszki Judit Liszt-díjas előadóművésszel közösen lép fel Sebestyén Márta. Estjükön a pünkösd ünnepéhez kapcsolódó népdalokból válogattak, a koncerten az autentikus népzenei kíséretről a Martin György–díjas Szerényi-Bokros quartett gondoskodik.

Sebestyén Márta azon kevés hazai előadóművészek közé tartozik, aki a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte, koncertjein életre keltve a Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt.  A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja számára jelentős ez az év, hiszen idén éppen ötven éve kapta élete első elismerését, a Népművészet Ifjú Mestere díjat és 25 éve annak, hogy átvehette a Kossuth-díjat. Ötven éves pályafutása alkalmából idén áprilisban a népzene és néptánc szakma a Táncház Díjjal tüntette ki.

A világhírű népdalénekes előadói palettáján a magyar népdalok mellett más népek énekei is szerepelnek. Összesen 27 nyelven énekelt már, a balkáni (szerb-horvát, bolgár, görög) népdalkincs mellett repertoárjában megtalálhatók baszk, norvég, sőt japán népdalok is. Talán ennek az elkötelezettségnek köszönhetően kérte fel az UNESCO, hogy csatlakozzon a „Művészek a békéért” (Artists for Peace) csapatához, így tevékenységével, egyedüli magyarként képviseli a kultúrák közti párbeszédet.

A szentesi koncert megrendezését a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Szegedi Munkacsoportja támogatásával szervezte meg a választékos és igényes zenei kínálatáról híres helyi Hangversenyközpont. A rendezvényen a művésznő mellett az Akadémiát Szerényi Béla, Martin György- és Erdélyi Zsuzsanna-díjas előadóművész, hangszerkészítő mester, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, valamint Vesmás Péter Ybl-díjas építész, a regionális munkacsoport elnöke képviseli.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megnyerte haza rendezésű versenyét a Szentes Városi Úszó Club

Szabó Viktor

Vihar a baloldal szentesi bilijében! Krausz Jánosné kiosztotta a körzet DK-s képviselőjelöltjét

Szabó Viktor

Bozó Zoltán: Fontos, hogy legyen víziónk! + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Gyereknapi plüsskeresést hirdetett Bozó Zoltán és csapata

Szabó Viktor

Kowalsky meg a Vega: Hajrá Szentes, hajrá Krimo!

Szabó Viktor

Szentesi és csongrádi diákjait is díjazta a HSZC

Szabó Viktor

Lehetőség, lendület, Szentes! – Bozó Zoltán bemutatta programját

Szabó Viktor

Cs3.hu Család! Segítsünk megtalálni a szentesi Papp Tibort!

Szabó Viktor

Bizonyítványt kaptak a jövő távközlési szakemberei

Szabó Viktor