Szentes

A holdbeli csónakost mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Csodálatos, szürreális mesejáték lesz Weöres Sándor A holdbeli csónakos című klasszikusa gyerekeknek szóló feldolgozása a Békéscsabai Jókai Színházban – ígéri a darab rendezője, Seregi Zoltán. A bemutató május 6-án lesz.

“Sokat játszott, különleges darab, egy zenés mesejáték, egy kalandos történet” – mondta az olvasópróbán Seregi Zoltán. Létezik belőle kétfelvonásos változat, amelyet ő maga “komoly sebészeti beavatkozással” 70 percesre rövidített, hogy a fiatalabb korosztály számára is befogadható hosszúságú legyen.

“A történetet nem lehet realistán játszani, mert az egyik percben még Kínában vagyunk, a másikban egy lakatlan szigetlen” – mondta a rendező, ezért “valódi tündérmesét” álmodott a színpadra, amelyben a vásári komédia és a magyar népmese elemei keverednek. “Klasszikus bábfigurák is szerepet kapnak a darabban, hogy elrepítsék a gyerekeket egy varázslatos világba, amelynek csak a képzeletük szab határokat” – fogalmazott.

A darabban lesznek táltosok, tündér- és manótánc, harci jelenetek és sólyomröptetés is – tette hozzá. A színházigazgató elmondta, a darab legfontosabb üzenete az, hogy a boldogságot nem az elérhetetlen dolgokban és vágyakban kell keresni, ott van a közvetlen közelünkben, csak észre kell vennünk.

A történet szerint négy uralkodó járul Jégapóhoz, a magyarok fejedelméhez leánykérőbe. A gyönyörű királykisasszony, Pávaszem kezéért mindent megadnának a királyok, neki azonban egyikük sem kell, a holdbeli csónakos után epekedik. Pávaszem elfogadja Medvefia, a lapp trónörökös segítségét: megszökik a tolakodó kérők elől, és ezzel elkezdődik a kaland. A történet végére Pávaszem már jobban érti a felnőttek világát, megismeri a szerelmet és lelkének teljességét.

Vesztergombi Anikó jelmezei a gyermeki elképzeléseket követik. A darabban van görög, szkíta, hindu és szerecsen karakter is, ők pont úgy néznekki, ahogyan a gyerekek “elsőre” elképzelik őket. Vitéz László lovagi ruhát; Paprika Jancsi bohócruhát kap majd; a többi karakter jelmeze inkább a szürrealitást erősíti. Igaz-Juhász Katalin díszlettervező szerint, szakmailag kihívás a darab, mert “folyamatosan varázslatokat kell megjeleníteni”. Meg kell oldani, hogy röpüljön az égen a hold; a táltos, a sárkánykígyó; vannak díszletekbe épített fények, használnak szél- és füstgépet, és tűz is lesz a színpadon.

A zenét Szűts István szerezte, aki elmondta, kínai, görög és hindu motívumok is megjelennek, a darabban.  A főbb szerepeket Puskás Dániel, Kiss Viktória, Besztercey Attila, Csurulya Csongor, Lévai Attila, Kopanyicza András, Lénárt László és Nagy Erika játsszák.

Forrás, fotó: Békéscsabai Jókai Színház- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Bozó Zoltán: hatékony gazdaságfejlesztést sem lehet megcsinálni ott, ahol a lakosoknak nincs alapvető biztonsági komfortjuk

Szabó Viktor

Megnyerte haza rendezésű versenyét a Szentes Városi Úszó Club

Szabó Viktor

Vihar a baloldal szentesi bilijében! Krausz Jánosné kiosztotta a körzet DK-s képviselőjelöltjét

Szabó Viktor

Bozó Zoltán: Fontos, hogy legyen víziónk! + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Gyereknapi plüsskeresést hirdetett Bozó Zoltán és csapata

Szabó Viktor

Kowalsky meg a Vega: Hajrá Szentes, hajrá Krimo!

Szabó Viktor

Szentesi és csongrádi diákjait is díjazta a HSZC

Szabó Viktor

Lehetőség, lendület, Szentes! – Bozó Zoltán bemutatta programját

Szabó Viktor

Cs3.hu Család! Segítsünk megtalálni a szentesi Papp Tibort!

Szabó Viktor