Szentes

Szentes mellett, Cserebökénynél bukkant fel egy fura madár

Április közepén a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén egy pusztai környezetben ritkán látható madarat, nyaktekercset figyeltek meg a nemzeti park munkatársai. A nyaktekercs pacsirta nagyságú, a harkályfélék közé tartozó madár.

Kéregmintás tollazatának köszönhetően ritkán kerül szem elé. Leggyakrabban éles, négy másodperc hosszú, nyávogásszerű, „ví-ví-ví” nászhangja árulja el jelenlétét. Veszély esetén felborzolja fejtollait és nyakát kígyószerűen tekergeti, erre utal a nyaktekercs elnevezés. Főleg hangyákkal táplálkozik, amelyeket a hosszan kiölthető, kis horogban végződő nyelve segítségével szed össze. Vonuló madár, hazánkban márciustól októberig figyelhető meg. A telet Afrikában tölti.

A nyaktekercs kevésbé kötődik a zárt erdőkhöz, szereti az elegyes, ritkás erdőket, gyümölcsösöket, parkokat, ahol a nyílt, füves, szárazabb területeken megfelelő mennyiségű hangyát talál. Évente egyszer költ, de pótköltése előfordulhat. Általában 7-12 tojást rak, amelyeken leginkább a tojó kotlik. A Hármas-Körös ártéri erdeiben és a Tisza-menti erdőkben gyakran hallhatjuk a nyaktekercs nászhangját a tojásrakás időszakában.

A Cserebökényi pusztákon az egykori árterületre emlékeztető facsoportok alkalmas élőhelyek lehetnek a nyaktekercs számára. Ennek ellenére a vonulás időszakában is ritkán látjuk, vagy halljuk a pusztai környezetben. Most egy idős, kiszáradó, harkályodúkban bővelkedő facsoportban figyeltük meg két alkalommal is. A nyaktekercs fészekodút nem, vagy csak nagyon ritkán váj egy-egy erősen korhadt fába, ezért a megtelepedéséhez fontos az odúk jelenléte.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szentesen és Csongrádon is ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

Szabó Viktor

Bozó Zoltán: a választás tétje, hogy lesz-e valós gazdaságpolitika Szentesen

Szabó Viktor

Városnapokból baloldali kampányrendezvény a szentesiek forintjaiból

Szabó Viktor

Olvasói levél: Lampionos felvonulás fényes nappal

Szabó Viktor

A holdbeli csónakost mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Szentest a katasztrófavédelem mentheti meg a csípős helyzettől

Szabó Viktor

Ezen a hétvégén sem pihentek a szentesi táncosok

Szabó Viktor

CS3.HU EXKLUZÍV: Megkérdeztük Farkas Sándort a szentesi gyilkosságról

Szabó Viktor

HIVATALOS: Azonosították a szentesi gyilkosság elkövetésével gyanúsítható személyt!

Szabó Viktor