Belföld Külföld

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

A gazdatársadalom érdekében is változást kell elérni a júniusi EP-választás során, mert a brüsszeli agrárpolitika veszélyezteti az európai termelők jövőjét és az EU élelmiszer-biztonságát – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten az agrárminiszter.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a magyar agrárpolitika a modern és versenyképes termelésben érdekelt, ezért a magasabb értéket előállító ágazatok térnyerését ösztönzi, támogatja a gazdák beruházásait, biztosítja számukra a tevékenységükhöz szükséges forrásokat. A magyar mezőgazdaság 2010 óta nagy utat tett meg, termelékenysége európai összevetésben is kiugró mértékben javult, a vidék növekedési pályára állt, Európa egyik legszigorúbb földtörvénye jött létre, a termelők előtt történelmi nagyságú források nyíltak meg. 2024 a támogatások éve, a kormány minden gazdának biztosítja a fejlesztés lehetőségét – fogalmazott.

Hozzátette ugyanakkor, hogy kihívásokra a jövőben is számítani kell, az EU vezetésében például újabban teret nyertek a versenyképességet akadályozó, szélsőséges zöld ideológiák, amelyek Nagy István szerint a fogyasztók érdekeivel is ellentétesek. Az uniós élelmiszer-biztonságot az Ukrajnából érkező agrártermékek behozatala is fenyegeti, és Brüsszel annak ellenére sem tesz ez ellen semmit, hogy az európai gazdák hajlandók elviselni az észszerűtlen adminisztrációs terheket és zöld előírásokat – mondta. Amíg a belső piaci zavarok nem rendeződnek, Magyarország fönntartja a behozatali tilalmat – közölte.

A tárcavezető szerint a hatékony és hiteles érdekképviselet különösen fontos most, hiszen a gazdák Európa-szerte tiltakoznak, amiért Brüsszel becsapta őket. A magyar termelőket júniustól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke képviselheti az Európai Parlamentben, Győrffy Balázs ugyanis helyet kapott a Fidesz-KDNP listáján – jelentette be Nagy István, hangsúlyozva, hogy a szervezet vezetőjére Brüsszelben is megbízható partnerként számíthat a magyar gazdatársadalom. Európa csak akkor lehet sikeres, ha visszatér a nemzetállamok kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéséhez, de ehhez új képviselőkre van szükség Brüsszelben – mondta az agrárminiszter.

A NAK elnöke szerint a választók egyszerű döntés előtt állnak majd júniusban, arról fognak ugyanis szavazni, hogy az agráriumot hátráltató vagy támogató politikusok menjenek-e Brüsszelbe. Győrffy Balázs azt ígéri, hogy EP-képviselőként is mindenben segíteni fogja a gazdatársadalmat, és biztos benne, hogy a kormánnyal együttműködve meg lehet találni a megoldásokat a termelők előtt álló kihívásokra.

Véleménye szerint az EU agrárpolitikája “zsákutca, félresiklott kísérlet”, amelybe nem is lett volna szabad belekezdeni. Brüsszel már szinte uniós tagállamként kezeli Ukrajnát, de semmilyen kötelezettséget, növényvédelmi vagy állatjóléti előírást nem kér számon a kijevi vezetésen. A zöld megállapodásról pedig Győrffy Balázs szerint már kezdettől fogva látszott, hogy kedvezőtlenül fogja befolyásolni az uniós élelmiszerellátást, ellehetetleníti a növénytermesztők munkáját, fölöslegesen vegzálja az állattenyésztőket. Magyarországon azért kellett a falugazdász-hálózatot bővíteni, mert a termelők adminisztrációs terheit jelentősen növelték az EU új szabályai. Európának sokkal inkább versenyképes termelésre volna szüksége, Brüsszelbe pedig olyan képviselőket kell küldeni, akik “sötétzöld ideológiák” helyett a gazdálkodók érdekeit vállalják föl – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke üdvözölte, hogy a gazdálkodók munkáját saját gyakorlatából is jól ismerő szakember készül Brüsszelbe. Jakab István szerint a NAK elnöke azért is alkalmas a termelők uniós szintű képviseletére, mert a jogalkotásban szintén van tapasztalata, és európai szintű kapcsolatokat tud teremteni. A Európát sajnálatos módon háborús hangulat uralja, a magyar gazdák képviselőjének ebben a helyzetben határozottan ki kell állnia a termelői érdekek mellett, együttműködve minden európai agrárképviselettel és szakmai szervezettel – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója közölte, hogy a Fidesz-KDNP az EP-választás kampányában minden társadalmi csoportot meg akar szólítani, a termelőket országszerte több mint 70 helyszínen hallgatják majd meg. Kiemelte, hogy a kormánypárti képviselők uniós szinten is kiállnak a termelői érdekek mellett, miközben a “kilóra megvett” baloldal mindig ezzel ellentétes álláspontot hirdet. Magyarországon a Fidesz-KDNP az egyetlen jelölő szervezet, amely Győrffy Balázs személyében felkészült, hiteles gazdaképviselőt akar Brüsszelbe küldeni – tette hozzá. Nyitrai Zsolt szerint a változás azért is fontos, mert a brüsszeli hivatalnokok a migráció, az ukrajnai háború és az ukrajnai gabona ügyében hibát hibára halmoztak, elrontottak mindent, amit lehetett. A 60 nap múlva esedékes EP-választások tétje óriási, a választóknak dönteniük kell, hogy a háborút vagy a békét, az európai egyesült államokat vagy az európai nemzetállamok szövetségét támogatják – fogalmazott.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Szabó Viktor

Nagy István: véget kell vetni az Európai Unió képmutató mezőgazdasági politikájának!

Szabó Viktor

Állatoknak nevezte a Fidesz szavazóit Magyar Péter

Szabó Viktor

Donald Trump: Orbán Viktor nem akar háborút, és én sem akarok háborút

Szabó Viktor

Bejelentették: francia katonák érkeznek az orosz–ukrán háborúba

Szabó Viktor

Kiderült, ki lesz a következő magyar űrhajós

Szabó Viktor

Szentesi, Csongrádi és környékbeli mezőgazdászok figyelem! Kihirdették a tartósabb vízhiányos időszakot!

Szabó Viktor

Lomnici Zoltán: minden idők legnagyobb békemenete készül

Szabó Viktor

Menczer Tamás: az EP-választás legfontosabb kérdése, hogy Európa háborúba megy vagy béke lesz

Szabó Viktor