Belföld

Medián: gyengültek az ellenzéki pártok

A közvélemény-kutató intézet januári felmérése szerint jelentősen nőtt a bizonytalanok aránya az elmúlt időszakban, miközben a Fidesz is képes volt növelni a támogatóinak számát, az ellenzék viszont nem.

Megjelent a Medián legfrissebb, a HVG számára készített kutatása, amelyből kiderült, hogy a tavalyi őszi mélypont (65 százalék) után egyre kevesebben érzik úgy az országban, hogy rossz irányba mennek a dolgok (57 százalék).

A felmérésből kiderül továbbá az is, hogy amíg tavaly szeptemberben még a lakosság abszolút többsége szeretett volna kormányváltást, mára ez a szám is relatívvá vált, 52 százalékról 48 százalékra csökkent.

Az ország hangulatváltozása a pártpreferenciákban is megmutatkozik: ma minden harmadik ember, a választani tudó „biztos” szavazók közül pedig minden második a Fidesz–KDNP-re voksolna. A kormánypártok újbóli erősödése viszont nem jár együtt a bizonytalanok számának csökkenésével, a pártot választani nem akaró vagy nem tudó polgárok aránya is nőtt ugyanis a tavaly őszihez képest (37 százalék).

Ebből arra lehet következtetni, hogy az elbizonytalanodás leginkább az ellenzéket sújtja.

Kevés kivételtől eltekintve a legtöbb ellenzéki párt egy-két százaléknyi szavazót még veszített is tavaly szeptember óta.

A közelgő európai parlamenti választások miatt az is fontos, hogy melyik párt tudja átlépni a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékos küszöböt. A Medián szerint erre jelenleg csak a Demokratikus Koalíció (11 százalék), a Mi Hazánk (8 százalék), a Momentum (7 százalék), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (6 százalék) és a Jobbik (5 százalék) képes.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Farkas Sándor: a nemzeti kormány 2010 óta kiemelt partnerként működik együtt a gazdatársadalommal

Szabó Viktor

Sosem látott törvénysértés miatt brutális büntetést szabott ki az ÁSZ a baloldali pártokra

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Lemondott Balog Zoltán a zsinati elnöki tisztségéről

Szabó Viktor

Kormányinfó élőben a Cs3.hu-n! + ÉLŐ VIDEÓ!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak, tekinteteteket az égre szegezzétek!

Szabó Viktor

Ma kezdődik a nagyböjt

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A Magyar Kormány partnerként tekint a gazdákra

Szabó Viktor

Mától Szentesre és Csongrádra is érkezik a dupla nyugdíj

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább