Belföld

Mit tehet a szülő, ha gyermekét hiperaktívnak bélyegzik?

Olykor igazán kiszolgáltatottnak tűnhet a szülők helyzete, ha gyermeküket ADHD-val diagnosztizálják, mert innentől kezdve rájuk nehezedik a nyomás, hogy gyermeküket komoly pszichiátriai szerekkel történő kezelésnek vessék alá.

Sajnos az sem ritka eset, hogy gyámhivatali eljárás indul a szülő ellen, ha nem ért egyet a pszichiátriai kezeléssel. Ha azonban a szülő tisztában van a jogaival, sokkal kevésbé fogja sarokba szorítva érezni magát.

„A szülő köteles és jogosult arra, hogy (…) a gyermeke testi, szellemi, lelki és erkölcsi fejlődéséhez szükséges feltételeket, valamint az oktatásához és az egészségügyi ellátásához való hozzájutását biztosítsa” – mondja ki a 2011. évi CCXI. Törvény a családok védelméről. E törvény alapján íme három dolog, amit a szülőnek joga van megtenni gyermekéért:

1. A szülőnek joga van megkövetelni olyan vizsgálatokat, melyek tényszerűen igazolják, hogy gyermeküknek valóban kimutatható agyi rendellenessége van – ahogyan azt a pszichiáterek állítják az ADHD-s gyermekekről. A diagnózist jellemzően a megfigyelt viselkedésre alapozzák; egyetlen vizsgálat sem történik, ami az agy vagy a test más részeinek állapotát térképezné fel.

2. Ha pszichiátriai szert javasolnak gyermeke viselkedési problémáira, hivatkozhat azokra a nemzetközileg kiadott hivatalos figyelmeztetésekre, melyek mind a veszélyes mellékhatásokra hívják fel a figyelmet, és arra, hogy ezek a szerek egyáltalán nem tekinthetők biztonságosak.

Egy összefoglaló felsorolást itt talál róluk: www.emberijogok.hu/figyelmeztetesek

3. A szülőnek joga van tudni azokról a nem káros és nem veszélyes alternatív kezelési módokról, melyekkel hatékonyan javítani lehet a gyermekek hangulati, figyelem- és viselkedési problémáin. Joga van megkérdezni az orvost a nem gyógyszeres kezelésekről. Joga van ahhoz is, hogy másik szakvéleményt kérjen.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány megjelentetett egy informatív kiadványt, amely segít eligazodni a szülőknek, pedagógusoknak és más érdeklődőknek az ADHD témakörében.

A kiadvány ingyenesen megrendelhető, illetve letölthető az alapítvány weboldaláról: www.emberijogok.hu/adhd

Fotó: illusztráció- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Farkas Sándor: a nemzeti kormány 2010 óta kiemelt partnerként működik együtt a gazdatársadalommal

Szabó Viktor

Sosem látott törvénysértés miatt brutális büntetést szabott ki az ÁSZ a baloldali pártokra

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Lemondott Balog Zoltán a zsinati elnöki tisztségéről

Szabó Viktor

Kormányinfó élőben a Cs3.hu-n! + ÉLŐ VIDEÓ!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak, tekinteteteket az égre szegezzétek!

Szabó Viktor

Ma kezdődik a nagyböjt

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A Magyar Kormány partnerként tekint a gazdákra

Szabó Viktor

Mától Szentesre és Csongrádra is érkezik a dupla nyugdíj

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább