Belföld

Hatalmas magyar siker: Jön 10,2 milliárd euró Brüsszelből – nem jöhet, hanem jön!

A Bizottság döntött, a jogállamisági viták kezdete óta soha ilyen nagyságrendű összeget nem kapott még Magyarország, mint ma.

Lehullt a lepel, felszállt a füst, beérett egy év kőkemény kodifikációs és tárgyalói munkájának eredménye: írásos eljárásban az Európai Bizottság ma megfelelőnek ismerte el az Országgyűlés által májusban elfogadott igazságügyi reformcsomagot, és felszabadította a kohéziós források azon részét, amelyet az igazságügyi horizontális feljogosító feltétel blokkolt.

Magyarország számára ennek megfelelően 10,2 milliárd euró (3900 milliárd forint) kohéziós támogatás nyílik meg. Ennek terhére küldhetünk ki Brüsszelbe számlákat az elmúlt években a költségvetésből előfinanszírozott, illetve az elkövetkezendő években megvalósítandó projektekről.

A kohéziós támogatások tekintetében tehát legalább egy évre jórészt helyreáll az a rend, amit az elmúlt jó másfél évtizedben megszoktunk: Magyarország előfinanszírozza a projekteket, azok megvalósulnak, Brüsszel pedig gördülékenyen fizet.

Az elmúlt napok azzal teltek, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény egy utolsó, minimális módosítását az Országgyűlés elfogadja, majd azt kihirdessék a Magyar Közlönyben. Ezzel teljesült a Bizottság utolsó feltétele is.

Mivel az igazságügyi horizontális feljogosító feltételre hivatkozva a Bizottság saját hatáskörben blokkolta ezeket a pénzeket, saját hatáskörben tudja felszabadítani is azokat.

Ezért ez a döntés mától érvényes, sem az Európai Parlament, sem az Európai Tanács semmilyen további jóváhagyására nincsen az ügyben szükség.

Ezzel az összeggel megduplázódik a Magyarország által jelenleg lehívható uniós források összege, a hazánknak járó források közel feléhez már hozzáférünk.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Farkas Sándor: a nemzeti kormány 2010 óta kiemelt partnerként működik együtt a gazdatársadalommal

Szabó Viktor

Sosem látott törvénysértés miatt brutális büntetést szabott ki az ÁSZ a baloldali pártokra

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Lemondott Balog Zoltán a zsinati elnöki tisztségéről

Szabó Viktor

Kormányinfó élőben a Cs3.hu-n! + ÉLŐ VIDEÓ!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak, tekinteteteket az égre szegezzétek!

Szabó Viktor

Ma kezdődik a nagyböjt

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A Magyar Kormány partnerként tekint a gazdákra

Szabó Viktor

Mától Szentesre és Csongrádra is érkezik a dupla nyugdíj

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább