Belföld

Mostantól tilos külföldi pénzekkel befolyásolni a magyar választásokat

Kedden több fontos kérdésről is szavazott az Országgyűlés, ezek között az egyik, amiről Farkas Sándor is beszámolt a Facebook-oldalán: 3 év börtönt kaphat, aki külföldi pénzekkel befolyásolja a választásokat.

Az Országgyűlés keddi ülésén a képviselők megszavazták a szuverenitásvédelmi törvényt, valamint ehhez kapcsolódóan módosították az Alaptörvényt. Az új törvénnyel változik a büntető törvénykönyv, amelybe bekerül a „választói akarat tiltott befolyásolása” passzus.

A választási eljárásról szóló törvény szerinti jelölő szervezet azon tagja, felelős személye vagy vezető tisztségviselője, valamint a választási eljárásról szóló törvény szerinti jelölt, aki tiltott külföldi támogatást, vagy e tilalom kijátszása érdekében a tiltott külföldi támogatás eredetét leplező megállapodásból származó vagyoni előnyt használ fel, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A módosítás szerint a választói akarat tiltott befolyásolása bűncselekmény elkövetőjét el kell tiltani attól, hogy bármely civil szervezetben felelős személy és pártban vezető tisztségviselő legyen. Továbbá létrejön a Szuverenitásvédelmi Hivatal és már az önkormányzati, valamint az európai parlamenti választások vonatkozásában is börtönbüntetéssel sújthatják azokat a jelölteket, illetve az érintett jelölő szervezetek tisztségviselőit, akik külföldről érkező támogatást használnak fel.

A jogszabály szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal – túl azon, hogy az ilyen szervezetekről eseti és éves jelentést tesz közzé – széles körű vizsgálati jogkörrel rendelkezik, és ha olyan körülményt észlel, amely miatt szabálysértési, büntetőeljárás vagy más hatósági lépés indokolt, akkor tájékoztatja az illetékes szerveket.

Farkas Sándor közösségi oldalán felhívja a figyelmet, hogy „A dollárbaloldal természetesen nemmel szavazott…”- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Szabó Viktor

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

Szabó Viktor

Az Otthonfelújítási program mintegy 30 ezer lakás felújítására ad lehetőséget

Szabó Viktor

Orbán Viktor: se pénzt, se embert nem küldünk a háborúba

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Az emberek világosan megüzenték, békét akarnak!

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a választás tétje összeurópai: háború vagy béke

Szabó Viktor

Szentes és Magyarország választ – ÉLŐ közvetítés!

Szabó Viktor

Ungár Péter: Márki-Zay Péter egy futóbolond, távozzon a közéletből!

Szabó Viktor

Orbán Viktor: ma ott vagyunk minden faluban és minden városban, minden utcában és minden téren

Szabó Viktor