Balástya

A balástyaiak törik legjobban a kukoricát

Balástya testvértelepülésén, a vajdasági Tordán szeptember 15-17-e között rendezték meg a 15. Kukoricafesztivált, ahol például koncertekkel, műsorral, főzőversennyel, pálinkaversennyel, horgászversennyel, kézműves vásárral, régi autók bemutatójával, vidámparkkal várták a vendégeket – írják Balástya oldalán.

A fesztivál második napjának kiemelt programja volt a hagyományőrző kukoricatörés, amelyen Balástyát tizenkét fős csapat képviselte. A delegáció vezetője Juhász Jenő alpolgármester volt. Az utazást megelőzően elindult a szervezés, mert a fesztiválra hagyományos ruházatban, hagyományos ételekkel kellett benevezni, és természetesen a kukoricatörés módszerének az ismerete is szükséges volt.

A kukoricatörésen minden csapat kapott egy parcellát, ezen kellett bemutatni, hagyományosan hogyan zajlott ez a mezőgazdasági munka. Amikor a balástyaiak megérkeztek Tordára, zsíros kenyérrel fogadták őket, majd az ünnepélyes megnyitó következett. Elsőként Dobai János, Torda polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, azután Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára üdvözölte a résztvevőket, Ótott Róbert, a tartományi mezőgazdasági titkárság titkár-helyettese pedig megnyitotta a fesztivált.

A rövid műsor után hatalmas, platós traktorokkal vitték a versenyzőket a kukoricatáblához. A kijelölt parcelláknál minden csapat megterített. A mieink lópokrócra tették ki a hagyományos ételeket, amit régen ilyenkor ehhez a munkához vittek. Az ételeket az odaérkező vendégeknek is kínálták. Ezután kezdődött a kukoricatörés, majd a kévék kötése és kúpokba rakása.

A tíz benevezett csapatot közben a zsűri figyelte, pontozta az öltözetet, az ételeket és a munkafázisok szakszerű elvégzését. Amikor a csapatok visszaérkeztek a fesztivál helyszínére, megtartották az eredményhirdetést, és kiderült, a balástyai csapat kapta meg az első helyezést. Az ünnepséget követően a vendéglátók babgulyással vendégeltek meg mindenkit.

A jó hangulatú rendezvény zárásakor hazaindultak a kukoricatörés résztvevői. A fesztivál célja, hogy megőrizze és továbbadja a kézi kukoricatörés hagyományát, összehozza a Tordán élőket, és a határon túli magyarságot, az idén is megvalósult.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Munkában a tűzoltók: Nyitott garázs égett Balástyán

Szabó Viktor

A hétvégén még a kerítés is kolbászból lesz Balástyán

Szabó Viktor

Határon túli barátokkal ápolták a hagyományokat Balástyán

Szabó Viktor

Nemzetközi Folkfesztivált rendez Balástya

Szabó Viktor

Épül az iskolai konyha tetőszerkezete Balástyán

tk_arpad

40 jármű ütközött 15 balesetben az M5-ös autópályán (frissítve)

cs3_admin

Csontokat találtak a közelmúltban egy balástyai tanya falában

cs3_admin

Nagy Feró lesz a pénteki sztárvendég a balástyai Böllérfesztiválon

tk_arpad

Ráfutásos baleset Balástyánál

cs3_admin