Térség

Pofánk leszakad: Márki-Zayék kizárták a diákokat az egyik vásárhelyi iskolából

Totális háborút indított Márki-Zay Péter polgármester a református iskolák ellen – adta hírül a Promenad24.hu. Megírták, hogy a tanévnyitó előtti nap, még szerdán a hódmezővásárhelyi önkormányzat munkatársai felfeszítették a tantermeket, és kicserélték a zárakat a református általános iskola által használt épületben, hogy kizárják azokból a diákokat és tanáraikat. A 30. jubileumi tanévet kezdő iskola igazgatónője, Gilicze Judit szerint maga a rémálom, amiben élnek. Márki-Zay Péter négyszáz gyerek ellen indított totális háborút, amiben minden eszközt bevet.

Állítják: jogszerűen használják a helyiségeket

– Amire délután négy óra körül ideértem, hogy a tanévnyitó előtt még ellenőrizzem az utolsó simításokat, az önkormányzat munkatársai Petrovics György aljegyző vezetésével már három tanterem ajtaját kinyitották, és kicserélték a zárakat. Éppen a negyedik terem ajtaját kezdték feszíteni – mondta el a Promenad24.hu-nak a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola igazgatója. Gilicze Judit azt mondta, a február elején aláírt, módosított használati szerződés szerint jogszerűen használják a földszinti helyiségeket is, három kisebb termet, egy tánctermet és a hozzá tartozó öltözőket és sportszertárat.

Úgy fogalmazott, hogy ha ezt a tulajdonos önkormányzat vitatja, akkor a jogvitát bírósági úton kellene rendezni, nem úgy, hogy egy nappal a tanévnyitó előtt termeket feszítenek fel, foglalnak el, zárakat cserélnek ki.

– Egy jogállamban nem ez a megoldása egy vitás kérdés rendezésének, a tulajdonos nem vehet el önkényesen helyiségeket, a bérlőknek is vannak jogai – hívta fel rá a figyelmet az igazgató. Gilicze Judit kifejtette: az önkormányzat által most elfoglalt, lefoglalt termek, helyiségek fontos oktatási célokat szolgálnak, hiszen számos csoportbontásos órát tartanak itt, de van, ahol tanszereket, egyéb oktatási felszereléseket is tárolnak.

Nagy az elkeseredés Márki-Zayék döntése miatt

Az igazgató kitért arra, hogy a polgármester és a városházi média hónapok óta kelti a hangulatot a református iskola ellen a legképtelenebb vádakkal, miközben ők jogszerűen használják a Petőfi utca 6. szám alatti épület emeleti termeit és az érintett földszinti részt is. Mint mondta, eddig a fenntartó egyházközséggel együtt nem akarták felvenni a kesztyűt, nem akartak nyilatkozatháborúba bocsátkozni.

Rémálom, amiben Vásárhelyen élünk, hogy folyamatosan történik a Petőfi utca 6. szám alatti épület körül valami olyan, egyébként teljességgel valótlan vád, ami a városi hangulatot ellenünk fordítja, vagy arra törekszik, hogy így szítsa – mondta el az igazgatónő.

A Promenad24.hu azt írta, hogy szerda este Márki-Zay Péternek az oktatás, a református iskola elleni barbár, brutális támadása ellen többen – a fenntartó református egyház képviselői, a tantestület tagjai, illetve szülők – élőlánccal, imádságokkal, zsoltárok éneklésével fejezték ki tiltakozásukat.

Jogi úton lépnek fel a Márki-Zay vezette önkormányzat ellen a reformátusok

Önkényesen, nem jogszerű magatartással, mindenfajta előzetes bejelentés nélkül cserélt zárat az önkormányzat, mint tulajdonos a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola telephelyeként működő Petőfi u. 6. szám alatti iskolaépület földszinti, az iskola által használt termein – jelentette ki nyilatkozatában a Hódmezővásárhely – Ótemplomi Református Egyházközség elnöksége. Hozzátették, hogy e lépésével az önkormányzat nemcsak akadályozza a szeptember 1-jei iskolakezdést, hanem elzárja taneszközeitől is az iskolát!

Lehetetlen helyzetbe került az iskola

Mint kifejtették, a mintegy 1200 gyermekért, csaknem 200 pedagógusért és alkalmazottért felelősséget vállaló Hódmezővásárhely – Ótemplomi Református Egyházközség elnöksége, presbitériuma, közös fenntartói igazgatótanácsa és gyülekezeti közössége mély megdöbbenéssel áll az előtt a tett előtt, amelyet a hódmezővásárhelyi önkormányzat még szerdán késő délután, alig egy nappal a tanévkezdés előtt vitt véghez.

Bár – mint írták – egy-egy jogügylet részletei a szerződő felekre tartoznak, az önkormányzat magatartása és folyamatos lejárató kommunikációja miatt az egyházközség egyoldalúan nyilvánosságra hozza az e tárgyban kelt megállapodásokat.

Az illetékes szervekhez fordulnak

S mivel álláspontjuk szerint ezek egyike sem áll fenn, így súlyosan ellehetetlenítő az a magatartás, amelyet az önkormányzat tanúsít. Az ügyben az egyházközség így azonnali jogorvoslattal fordul az illetékes szervek felé.

A Hódmezővásárhely – Ótemplomi Református Egyházközség elnökség egy bibliai idézettel üzent a tantermeket lezáró önkormányzatnak: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa.” – A keresztyén pedagógia igei alapja Jézus Krisztus mondása, amelynek mi, a három iskolát fenntartó Hódmezővásárhely – Ótemplomi Református Egyházközség közössége csupán eszközei vagyunk.

Bibliai idézettel üzentek Márki-Zayéknak

Hitben megélt mindennapi feladatunk és kötelességünk, hogy a tanítás középpontjában álló Krisztushoz vezessük és az Ige által tanítsuk azokat, akiket Urunk a Lélek ereje által reánk bízott – emelték ki. Azt is írták, hogy Jézus tanítása a megtérésre, a bűnbocsánatra és a békességre int, de nem feledteti el, hogy az ítélet Isten kezében van, majd egy újabb bibliai idézettel köszöntek el: „Jaj a világnak a botránkozások miatt! Mert szükséges, hogy botránkozások történjenek, de jaj annak az embernek, aki megbotránkoztat!”

Fotó: promenad24.hu- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Figyelem Szentes, Csongrád, kedden figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható!

Szabó Viktor

Szentesi, csongrádi diákok, izgultok már?! Szerdán hirdetik ki a felsőoktatási ponthatárokat!

Szabó Viktor

Kitartást Szentes, Csongrád, kistérség, ma már tetőzik a hőség, 41 fok is lehet 

Szabó Viktor

Visszatér a kisteleki körzetbe Brendan atya

Szabó Viktor

Szentes és Csongrád térségében is marad a meleg, meghosszabbították a legmagasabb hőségriasztást

Szabó Viktor

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki Szentes, Csongrád és Mindszent környékére!

Szabó Viktor

Lejár a határidő a plakátok eltávolítására

Szabó Viktor

Hétvégétől Szentesre és Csongrádra is visszatér a kánikula

Szabó Viktor

Vásárhelyen folytatja szolgálatát Antal Imre atya

Szabó Viktor