Térség

Pofánk leszakad: Márki-Zayék kizárták a diákokat az egyik vásárhelyi iskolából

Totális háborút indított Márki-Zay Péter polgármester a református iskolák ellen – adta hírül a Promenad24.hu. Megírták, hogy a tanévnyitó előtti nap, még szerdán a hódmezővásárhelyi önkormányzat munkatársai felfeszítették a tantermeket, és kicserélték a zárakat a református általános iskola által használt épületben, hogy kizárják azokból a diákokat és tanáraikat. A 30. jubileumi tanévet kezdő iskola igazgatónője, Gilicze Judit szerint maga a rémálom, amiben élnek. Márki-Zay Péter négyszáz gyerek ellen indított totális háborút, amiben minden eszközt bevet.

Állítják: jogszerűen használják a helyiségeket

– Amire délután négy óra körül ideértem, hogy a tanévnyitó előtt még ellenőrizzem az utolsó simításokat, az önkormányzat munkatársai Petrovics György aljegyző vezetésével már három tanterem ajtaját kinyitották, és kicserélték a zárakat. Éppen a negyedik terem ajtaját kezdték feszíteni – mondta el a Promenad24.hu-nak a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola igazgatója. Gilicze Judit azt mondta, a február elején aláírt, módosított használati szerződés szerint jogszerűen használják a földszinti helyiségeket is, három kisebb termet, egy tánctermet és a hozzá tartozó öltözőket és sportszertárat.

Úgy fogalmazott, hogy ha ezt a tulajdonos önkormányzat vitatja, akkor a jogvitát bírósági úton kellene rendezni, nem úgy, hogy egy nappal a tanévnyitó előtt termeket feszítenek fel, foglalnak el, zárakat cserélnek ki.

– Egy jogállamban nem ez a megoldása egy vitás kérdés rendezésének, a tulajdonos nem vehet el önkényesen helyiségeket, a bérlőknek is vannak jogai – hívta fel rá a figyelmet az igazgató. Gilicze Judit kifejtette: az önkormányzat által most elfoglalt, lefoglalt termek, helyiségek fontos oktatási célokat szolgálnak, hiszen számos csoportbontásos órát tartanak itt, de van, ahol tanszereket, egyéb oktatási felszereléseket is tárolnak.

Nagy az elkeseredés Márki-Zayék döntése miatt

Az igazgató kitért arra, hogy a polgármester és a városházi média hónapok óta kelti a hangulatot a református iskola ellen a legképtelenebb vádakkal, miközben ők jogszerűen használják a Petőfi utca 6. szám alatti épület emeleti termeit és az érintett földszinti részt is. Mint mondta, eddig a fenntartó egyházközséggel együtt nem akarták felvenni a kesztyűt, nem akartak nyilatkozatháborúba bocsátkozni.

Rémálom, amiben Vásárhelyen élünk, hogy folyamatosan történik a Petőfi utca 6. szám alatti épület körül valami olyan, egyébként teljességgel valótlan vád, ami a városi hangulatot ellenünk fordítja, vagy arra törekszik, hogy így szítsa – mondta el az igazgatónő.

A Promenad24.hu azt írta, hogy szerda este Márki-Zay Péternek az oktatás, a református iskola elleni barbár, brutális támadása ellen többen – a fenntartó református egyház képviselői, a tantestület tagjai, illetve szülők – élőlánccal, imádságokkal, zsoltárok éneklésével fejezték ki tiltakozásukat.

Jogi úton lépnek fel a Márki-Zay vezette önkormányzat ellen a reformátusok

Önkényesen, nem jogszerű magatartással, mindenfajta előzetes bejelentés nélkül cserélt zárat az önkormányzat, mint tulajdonos a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola telephelyeként működő Petőfi u. 6. szám alatti iskolaépület földszinti, az iskola által használt termein – jelentette ki nyilatkozatában a Hódmezővásárhely – Ótemplomi Református Egyházközség elnöksége. Hozzátették, hogy e lépésével az önkormányzat nemcsak akadályozza a szeptember 1-jei iskolakezdést, hanem elzárja taneszközeitől is az iskolát!

Lehetetlen helyzetbe került az iskola

Mint kifejtették, a mintegy 1200 gyermekért, csaknem 200 pedagógusért és alkalmazottért felelősséget vállaló Hódmezővásárhely – Ótemplomi Református Egyházközség elnöksége, presbitériuma, közös fenntartói igazgatótanácsa és gyülekezeti közössége mély megdöbbenéssel áll az előtt a tett előtt, amelyet a hódmezővásárhelyi önkormányzat még szerdán késő délután, alig egy nappal a tanévkezdés előtt vitt véghez.

Bár – mint írták – egy-egy jogügylet részletei a szerződő felekre tartoznak, az önkormányzat magatartása és folyamatos lejárató kommunikációja miatt az egyházközség egyoldalúan nyilvánosságra hozza az e tárgyban kelt megállapodásokat.

Az illetékes szervekhez fordulnak

S mivel álláspontjuk szerint ezek egyike sem áll fenn, így súlyosan ellehetetlenítő az a magatartás, amelyet az önkormányzat tanúsít. Az ügyben az egyházközség így azonnali jogorvoslattal fordul az illetékes szervek felé.

A Hódmezővásárhely – Ótemplomi Református Egyházközség elnökség egy bibliai idézettel üzent a tantermeket lezáró önkormányzatnak: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa.” – A keresztyén pedagógia igei alapja Jézus Krisztus mondása, amelynek mi, a három iskolát fenntartó Hódmezővásárhely – Ótemplomi Református Egyházközség közössége csupán eszközei vagyunk.

Bibliai idézettel üzentek Márki-Zayéknak

Hitben megélt mindennapi feladatunk és kötelességünk, hogy a tanítás középpontjában álló Krisztushoz vezessük és az Ige által tanítsuk azokat, akiket Urunk a Lélek ereje által reánk bízott – emelték ki. Azt is írták, hogy Jézus tanítása a megtérésre, a bűnbocsánatra és a békességre int, de nem feledteti el, hogy az ítélet Isten kezében van, majd egy újabb bibliai idézettel köszöntek el: „Jaj a világnak a botránkozások miatt! Mert szükséges, hogy botránkozások történjenek, de jaj annak az embernek, aki megbotránkoztat!”

Fotó: promenad24.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A Fidesz már nem számít Gémes László munkásságára

Szabó Viktor

Szabó Magda regényének dramatizált változatát mutatják be

Szabó Viktor

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak figyelem! Életbe lépett a „vörös kód”!

Szabó Viktor