Térség

Szombattól ismét harmadfokú hőségriasztás lép életbe! Akár 39 fok is lehet!

Vasárnaptól szerdáig akár 38-39 fok is lehet, ezért 2023. július 15-én (szombaton) 00.00 órától 2023. július 19-én (szerdán) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adtak ki.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el a következő öt napra.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2023. július 15-én (szombaton) 00.00 órától 2023. július 19-én (szerdán) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki. Az NNK közleménye megjegyzi, harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Arra kérték továbbá a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozókat, hogy bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

Nem ajánlott napközben sportolni

A közlemény arra is kitér, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat. A magas testhőmérséklet (40,5 Celsius-fok fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját – javasolják.

Óvatosságra intik az autósokat

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, azoknak azt tanácsolják, hogy a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjon a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házi kedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók kimenthessék a bajba jutottakat – teszik hozzá a közleményben.

Tűzgyújtási tilalom van érvényben nyolc vármegyében

A hőségben egyre több és egyre nagyobb tüzek keletkeznek a szabadban. A tűzoltók már több mint 4000 szabadtéri tüzet oltottak el az idén, amelyeknél 10 ember megsérült, a leégett terület pedig akkora, mint 3100 futballpálya. Nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy erdőkben és azok 200 méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. A tűzgyújtási tilalommal érintett területet térképen jelöli a katasztrófavédelem weboldala. A saját kertjében továbbra is mindenki bográcsozhat, grillezhet, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a továbbiakban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A Fidesz már nem számít Gémes László munkásságára

Szabó Viktor

Szabó Magda regényének dramatizált változatát mutatják be

Szabó Viktor

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak figyelem! Életbe lépett a „vörös kód”!

Szabó Viktor