Szentes

Magyar és szlovák katonák merültek alá Szentesnél

Magyar-szlovák búvárkiképzésnek ad otthont az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred. Az ötnapos felkészítés során a felek nemcsak egymás felszereléseit és eljárásait ismerik meg, de gyakorolják a közös feladatvégrehajtást is.

A közel egyhetes kiképzés derekán a Szentes közelében található Bökényi duzzasztónál merültek alá a katonabúvárok. Bár a tikkasztó melegben kétségtelenül hűs a Körös vize, az érintett szakaszon nulla látási távolság és igen erős sodrás nehezítette a feladatvégrehajtók dolgát. Kovács János Richárd törzsőrmester, műszaki felderítő rajparancsnok hozzátette: bár a duzzasztó már régóta nem funkcionál, búvár szempontból nagyon érdekes helyszín, mert e közegben kiválóan fel lehet mérni a búvárok tájékozódási képességét, illetve, hogy meg tudja-e állapítani például a duzzasztómű állapotát kizárólag tapogatózás útján.

A mai végrehajtás azonban csak egy a sok és sokrétű feladategyüttes közül, amivel a szentesi katonabúvárok szlovák kollégáikat várták. Amint Kovács János törzsőrmester is felidézi, a két nemzet közötti szakmai és baráti kapcsolat sok évre nyúlik vissza. A közös kiképzések évről-évre ismétlődnek, hol itthon, hol Szlovákiában megrendezve a felkészítéseket.

A közel egyhetes foglalkozásokat mindkét fél igyekszik úgy alakítani, hogy olyat is bemutathassanak és kipróbálhatóvá tegyenek, amiben a másik nemzet tagjai kevésbé jártasak. Ennek megfelelően idén számos feladat jellemzője a rossz látási viszonyokkal rendelkező és erős sodrású folyókban való merülés, de az erőpróbák mellett azért fontos szempont maradt az élményszerzés is. Utóbbinak eleget téve a hét folyamán a búvárok meghódítják még a kiváló látótávolsággal kecsegtető nyékládházai tavak egyikét is.

Forrás, fotók, videó: honvedelem.hu- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szentesen is megindult a választási kampány + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Bozó Zoltán: Minden új dolog csak akkor lehet igazán sikeres, ha minél több embernek a céljait szolgálja

Szabó Viktor

Úszótáborok indulnak Szentesen

Szabó Viktor

Kiváló eredményeket értek el a Horváth Mihály diákjai Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Mutatjuk a Mi Hazánk szentesi képviselőjelöltjeit!

Szabó Viktor

Összművészeti fesztivált rendeznek Szentesen

Szabó Viktor

Vásárhelyi és szegedi egyesületek szerveznek országos futóversenyt Szentesen

Szabó Viktor

Családi napot tartanak a Szentesi Tenisz Klubban

Szabó Viktor

Kecskeméten parádéztak a szentesi úszók

Szabó Viktor