Belföld

A tea és a kávé is drognak minősül – ma van a kábítószer-ellenes világnap

1988 óta minden évben június 26-án tartják a kábítószer elleni küzdelem világnapját. Az utóbbi évtizedekben, egyre többen nyúlnak illegális szerekhez, amelyek súlyos veszélyt jelentenek a fogyasztóra és a társadalomra. A legfrissebb statisztikai adatokról és a drogok veszélyeiről a csongrádi Dr. Hartai Ernő pszichiáter szakorvost és addiktológust kérdeztük.

Mit mutat a statisztika a drogfogyasztás tekintetében világ- illetve hazai viszonylatban?

Sajnos egyre növekszik a drogot fogyasztó emberek száma, akik között rendkívül sok a fiatal. A világon 50 millió körülire tehető, míg Magyarországot tekintve, 40-50 ezer fő tekinthető dependensnek, ami azt jelenti, hogy a függőség már kialakult. 100 ezres nagyságrendről beszélünk a rendszeres fogyasztók tekintetében, és 75%-os az arány azon fiatalok között, akik már valamilyen formában kipróbálták. A kemény drogokat fogyasztók száma, hazánkban 10 ezres nagyságrendet mutat és ezek nagyos magas számok.

Mit nevezünk drognak, hiszen hétköznapi nyelven a kábítószereket soroljuk ide.

Minden olyan hatású anyagot vagy készítményt, amelyek módosítják a tudatot, emellett tilos a fogyasztásuk. Az egyénre és a társadalomra is nagy veszélyt jelent, mivel megváltoztatja a fogyasztó közérzetét, gondolkodását, hangulatát, érzelmi életét, az indulatvezéreltséget, és leginkább emiatt szükséges a törvényi szabályozás.

Mennyi idő alatt alakul ki a függőség?

A kemény drogok esetében nagyon gyorsan, szinte pár nap alatt. Ha a heroint említjük, akkor annak 2 alkalommal történő fogyasztása után, a szervezetben kialakul egyfajta sóvárgás, és a kokain esetében is szinte ugyanez a helyzet. A tea, kávé, az alkohol tartalmú italok is drognak minősülnek, de ezek legálisak, nem alakul ki gyors függőség, illetve nem okoznak ilyen mértékű károkat a tudatban és a viselkedésben.

Melyek azok a külső jelek, megnyilvánulások, amelyek alapján felismerhető, hogy valaki kábítószert fogyasztott?

Abszolút felismerhető és nem lehet összekeverni például egy részeg ember viselkedésével. A túlzott alkohol fogyasztás esetében a szédülés, érthetetlen beszéd, felfokozott hangulat, esetenként agresszió vagy ennek ellentéte jelentkezik, mint látható tünet. A kábítószert fogyasztó egyén könnyen felismerhető külső jegyeire pedig az jellemző, hogy gyorsan mozog és beszél, a gondolatai csapongóak, nehezen követhetőek, remeg, esetlegesen izzad. A legkisebb ingerekre is túl érzékenyen reagál, könnyen dühbe gurul, esetleg csapkod, vagy ott hagyja a partnerét. Összességében egy kontrollt vesztett magatartásról beszélünk.

Sokan azt gondolhatják, hogy az egyszeri, vagy alkalomszerű fogyasztás egy buli alkalmával, még nem rászokás, és könnyen belemennek, hogy kipróbálják. Milyen veszélyei vannak ennek a fajta droghasználatnak?

Azt is mondhatjuk, hogy nagyon kockázatos és akár halállal is végződhet. Leginkább az úgynevezett dizájner drogok jelentik a legnagyobb rizikófaktort. Mit értünk ez alatt?  Olyan kivételesen veszélyes és kiszámíthatatlan szereket, amelyek az utóbbi két évtizedben rendkívüli módon elterjedtek. Azért kapták ezt az elnevezést, mert a meglévő kábítószereken, apró változtatásokat eszközölnek. Az áruk jóval alacsonyabb és könnyebben megkapható. A veszélyt az jelenti, hogy olyan mértékben és módon változtatják meg az összetételüket, hogy sem az addiktológusok, sem pedig a sürgősségi orvosok sem tudják ezeket követni, így nem tudnak ellenanyagot a szervezetbe juttatni, és ez sajnos halált is okozhat.

Mit jelent a drog esetében a megelőzés, vagy a közbelépés, hogy nagyobb mértékű függőség ne alakuljon ki?

Ne kezeljük ezt a kérdést tabuként! Nyíltan kell róla beszélni, el kell mondani, hogy milyen veszélyekkel jár. Úgy kell alakítanunk a napi életünket, hogy a lehető legkevesebb stressz érje az embert. Amennyiben ez elkerülhetetlen, meg kell találni a megoldást a levezetésre, mint a sport és egyéb hasznos tevékenységek. Mi szakorvosok teljesen nyitottak vagyunk a kezelések tekintetében, nem ítélünk el senkit, számunkra a legfontosabb a segítségnyújtás, és a függőség megszüntetése. Jó magam hosszú évekig tartom a kapcsolatot a volt pácienseimmel, hiszen nem szabad, hogy visszaessenek. Szeretettel és megértéssel fordulunk mindenkihez, akinek problémája van, ne szégyelljék! Fel kell vállalni, mert csak akkor tudunk segíteni. Ez sok esetben a családra, vagy a partnerre hárul, de mindenképpen lépni kell és a lehető leghamarabb segíteni a függőség leküzdésében.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Magyar Péter olyan rössel újítja meg a baloldalt, hogy ihaj – óriási kár, hogy közben szóról szóra hozza a 2022-es paneleket

Szabó Viktor

A szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények

Szabó Viktor

Varga Mihály: intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Szabó Viktor

Orbán Viktor: fontos, hogy Magyarország békepárti egységet mutasson

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Bizakodunk Robert Fico felépülésében, de most egyedül kell küzdenünk a békéért

Szabó Viktor

Újabb két kínai autómárka jelenik meg Magyarországon

Szabó Viktor

„Mozgás receptre” program indul Magyarországon

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: az európai választás meghatározó abból a szempontból, hogy békében vagy háborúban fogunk-e élni

Szabó Viktor

Magyarország maradjon a béke szigete! Békemenet lesz  június 1-jén!

Szabó Viktor