Külföld

Már szinte biztos, hogy csődbe megy Amerika

Janet Yellen pénzügyminiszter szerdán megismételte figyelmeztetését, mely szerint ha a törvényhozók nem emelik meg hamarosan az adósságplafont, az Egyesült Államoknak nem lesz elég pénze, és június 1-jén nehéz helyzetbe kerülnek.

Időközben a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet az Egyesült Államok „AAA” hosszú távú kibocsátói nemteljesítési minősítését (IDR) „negatív” kilátásra helyezte az államadósság-plafon megemeléséről szóló tárgyalások elhúzódása miatt, ami a fizetésképtelenség veszélyével fenyeget – írja az Index.

Úgy tűnik, „szinte biztos”, hogy az Egyesült Államoknak nem lesz elég készpénze ahhoz, hogy június 1-ig minden esedékesen lejáró adósságát kifizesse, ha a törvényhozók nem emelik meg az adósságplafont − figyelmeztet Janet Yellen pénzügyminiszter.

„Szinte biztosnak tűnik, hogy nem tudunk túljutni június elején” − mondta Yellen a The Wall Street Journal szerdai CEO Council Summit-csúcstalálkozóján.

Yellen hozzátette: Ha a kongresszus nem lép az adósságplafon emelése érdekében, és ha elérjük az úgynevezett X dátumot anélkül, hogy ez bekövetkezne, akkor lesznek olyan kötelezettségek, amelyeket nem tudunk kifizetni.

Joe Biden elnök és Kevin McCarthy képviselőházi elnök azonban továbbra sem ért egyet a kormányzati adósságlimit emelésének feltételeiről. Ha a felek június elejéig nem jutnak megállapodásra, az államkincstár azt kockáztatja, hogy nem teljesíti kötelezettségeit, például az adósságok törlesztését vagy a kormányzati dolgozók fizetésének folyósítását − írja a Business Insider.

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ne legyenek elmaradt kifizetések és megemeljük az adósságplafont − mondta Yellen. – Nem veszünk részt annak megtervezésében, hogy mi történjen, ha nem tudunk fizetni.”

A vészjelzések ellenére Yellen továbbra is optimista annak tekintetében, hogy a döntéshozók hamarosan képesek lesznek megoldást találni. „Lehetséges a megegyezés. Olyan megállapodáson dolgoznak, amely kétpárti támogatást élvezhet” − mondta.

Negatív kilátások

A Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet magyar idő szerint csütörtök reggeli közleményében rámutatott, továbbra is arra számít, hogy a határidő lejárta előtt megállapodás születik ebben a kérdésben, de egyre nagyobb annak a kockázata, hogy az államadósság plafonját nem emelik meg kellő időben.

Emiatt előfordulhat, hogy az Egyesült Államok nem teljesíti egyes kötelezettségeit. A fizetésképtelenség veszélye amiatt alakult ki, hogy az Egyesült Államok államadóssága elérte a törvény által jelenleg engedélyezett felső határt, ezért a megemeléséhez a kormánynak szabad utat kell kapnia a kongresszustól, amelynek republikánus többsége ezt határozott költségvetési kiadáscsökkentéshez köti, és fegyelmezett államháztartási gazdálkodást követel.

A 31 ezer milliárd dolláros adósságplafon megemeléséről a képviselőház már április végén elfogadott egy törvényt, ami lehetővé tenné újabb 1500 milliárd dollár hitel felvételét az állam számára. Ugyanakkor konkrét kiadáscsökkentést is előír a kormány számára, olyan területeken, amelyek a Biden-kormány politikájának kulcselemei, mint a klímapolitika és az adóhatóság létszámának emelése.

Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke, miután szerdán négyórás tárgyalást folytattak a Fehér Ház és a republikánusok képviselői, derűlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy június 1-je előtt sikerül megállapodni az államadósság-limit kérdésében – írta meg az MTI.

Fotó: USA magyarországi nagykövetségének weboldala- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Brutális dróntámadás indult, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a nyugat-balkáni EU-csatlakozási folyamat lassúsága az egész bővítéspolitika hitelét aláássa

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Újabb uniós csalási botrány: lecsaptak a rendőrök az újraépítési pénzek megcsapolóira

Szabó Viktor

Ursula von der Leyen: fel kell készülni a háborús kockázatokra

Szabó Viktor

Kreml: Oroszország és a NATO összecsapásához vezet, ha a Nyugat csapatokat küld Ukrajnába

Szabó Viktor

Hat ország agrárkamarája tiltakozik az EU mezőgazdasági politikája ellen

Szabó Viktor