Szentes

Szentesen nyílik tárlat a Trottel Records történetéről

Kiállítás nyílik Szentesen a Trottel Records történetéről. Az egyik legfontosabb magyarországi független lemezkiadó tavaly volt 30 éves, a tárlaton egykori plakátok, fotók, lemezborítók és egyéb érdekességek láthatók.

    A nyitórendezvény május 6-án lesz a Szentesi Művelődési Központ Tokácsli Galériájában, ahol a Talayapa duó is fellép – közölte Rupaszov Tamás, a Trottel Records alapítója, vezetője, a Trottel együttes basszusgitárosa az MTI-nek.
    Mint elmondta, a kiállítás ötlete Arató Mátyás szervezőtől származik, aki korábban az Omega-tárlatot is megvalósította a városban. Rupaszovnak szentesi felmenői is voltak, a Trottel zenekar az elmúlt évtizedekben sokszor játszott a városban.
    A tárlat első része a lemezkiadó előzménytörténetével foglalkozik; a 1992 májusában indult Trottel Distribution elődje a nyolcvanas években illegális punk kazettakiadóként működött. A gyűjtők segítségével összeállt anyag ezen része korabeli kazettákat, plakátokat, újságcikkeket, fanzineket, fotókat, nyomdai anyagokat mutat be, valamint a Trottel második lemezének belga mesterkópiáját.
    A második rész vitrinjeiben a Trottel Records három évtizede követhető nyomon a kiadványokkal, filmekkel, írásokkal, fényképekkel, grafikai háttérrel. A nem mainstream zene teljes spektrumát a undergroundtól a kísérleti kortárs zenéken át az autentikus népzenéig felölelő kiadó eddig mintegy kétszáz anyagot jelentetett meg, elsősorban vinyleket, CD-ket, kazettákat, többet nemzetközi koprodukcióban.
    A tárlaton külön szekcióban tekinthetők meg a Trottel zenekar anyagai a külföldön megjelent lemezekkel együtt, emellett a FolkBeats címke alatt kiadott munkák vagy a punkválogatások és az elmúlt évek népzenei korongjai, például az észak-turkesztáni gyűjtések.
    “A Trottel Records ars poeticája: érdekes zenék kíváncsi embereknek. A nyolcvanas évek óta dokumentálom a hazai undergroundot, ami alatt minden olyan zenét értek, amely nem jut el a nagyközönséghez. 2016-tól újra átálltam a bakelitkiadásra” – mondta Rupaszov Tamás az MTI-nek.
    A Trottel Records két új kiadvánnyal jelentkezett. Az egyik a horvát underground színtér egyik legrégebbi szereplője, a Sumski Kolobari című lemeze, amely horvát-szerb-magyar együttműködésben valósult meg, ötszáz vinyl a Trottel magyarországi terjesztésében jött ki. Szintén friss megjelenés a Budapesten élő és a partyszíntéren népszerű török dj-producer, Vedat Agdag house korongja.
    A Trottel Talayapa duója (Rupaszov Tamás – basszusgitár; Orosz Csaba – dob, elektronika) május 19-én a Magyar Zene Házában is előadja A kollektív bégetés dinamikája című műsorát, előtte beszélgetés lesz Rupaszov Tamással. A Talayapa június 9-én Szegeden, június 16-án pedig Szombathelyen lép fel.

MTI- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szentesen is megindult a választási kampány + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Bozó Zoltán: Minden új dolog csak akkor lehet igazán sikeres, ha minél több embernek a céljait szolgálja

Szabó Viktor

Úszótáborok indulnak Szentesen

Szabó Viktor

Kiváló eredményeket értek el a Horváth Mihály diákjai Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Mutatjuk a Mi Hazánk szentesi képviselőjelöltjeit!

Szabó Viktor

Összművészeti fesztivált rendeznek Szentesen

Szabó Viktor

Vásárhelyi és szegedi egyesületek szerveznek országos futóversenyt Szentesen

Szabó Viktor

Családi napot tartanak a Szentesi Tenisz Klubban

Szabó Viktor

Kecskeméten parádéztak a szentesi úszók

Szabó Viktor