Térség

Új helyen, de továbbra is a Tisza-parti Közösségekért Egyesület nyújtja a civil szolgáltatásokat vármegyénkben

A Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Központot a következő három évben is a Tisza-parti Civil Közösségekért Egyesület üzemelteti. A címbirtokosi oklevelek átadására szervezett központi ünnepségen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől vette át a címet az egyesület elnöke, Molnár Elvira.

Az ország 19 vármegyéjében és Budapesten is van olyan iroda, melynek feladata az ott bejegyzett egyesületek, alapítványok tevékenységének támogatása, a civil törvényben meghatározott állami szolgáltatások biztosítása. A Civil Közösségi Szolgáltató Központ működtetésére pályázni kell, a sikeresen pályázó civil szervezet három évre kapja meg a felhatalmazást és a forrást.A címbirtokosi oklevelek átadásán a miniszter úgy forgalmazott: a Civil Közösségi Szolgáltató Központ címet elnyerők kapocsként működnek az állam és a civil szféra között, és segítenek a helyi közösségeknek megtölteni tartalommal az állam által biztosított kereteket. A rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Vince, civil- és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy az országban működő húsz szolgáltató iroda évente 23 777 civil szervezetnek nyújt pályázati információt, és több mint hétezer óra ingyenes működési tanácsadást. A civil központok sokrétű feladatköre mellett megnőtt a rájuk fordított forrás is: míg 2018-ban 330 millió, addig az idén már 550 millió forintban részesülnek.  

Csongrád-Csanád vármegyében közel háromezer bejegyzett civil szervezet van, közülük mintegy 1600-zal kerültek kapcsolatba az elmúlt években az itteni civil központ munkatársai. A  vármegye címbirtokos szervezetének régi-új vezetője Molnár Elvira, az eddigi munka elismerésének és egy újabb kihívásnak tekinti a megbízatást. – Egyesületünk 2020 óta dolgozik ezen a néven a civilekért, azonban a kollégáink már nagy tapasztalattal rendelkeznek, hiszen tíz éve végzik ezt a szolgálatot. Hitvallásunk, hogy a jól működő település három alappillérének: az önkormányzatnak, a vállalkozásoknak és a civil szervezeteknek partnerként kell tekintenie egymásra –mondta az oklevélátadó kapcsán Molnár Elvira. A szakember hozzátette: ezt a katalizátor szerepet vállalva dolgoznak azon, hogy a központi költségvetésben biztosított civil források, mint például a Nemzeti Együttműködési Alap eljussanak a felhasználókhoz, hogy megkönnyítsék ezáltal a szervezetek feladatellátását és hozzásegítsék őket különböző értékes programjaik megvalósításához.

A forrásszerzést, az önkéntesek bevonását, a vezetők képzését és az elszámolást egyaránt támogató szolgáltató központ irodája nemrégiben új helyre költözött. Szegeden, a Mérey utca 6/b. szám alatti Társas Irodaház földszintjén működik februártól az ügyfélszolgálatuk, ahol a hét minden napján megtalálják munkatársaikat. —



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kizártak egy politikust a Fideszből, mert a párt jelöltje ellen indul a választáson

Szabó Viktor

Pályázatok, játszóterek

Szabó Viktor

A Fidesz már nem számít Gémes László munkásságára

Szabó Viktor

Szabó Magda regényének dramatizált változatát mutatják be

Szabó Viktor

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor