Vélemény

Kohán Mátyás: Üzentek az ellenzéknek Jászberényből, csókolom

“Pár hete a Jászság büszke fővárosa, Jászberény a totális állóvízként tespedő magyar belpolitika tengelye. Az, ami egykor Tapolca volt, aztán Tiszaújváros-Szerencs, aztán Budavár – bár, és ez Budai Lóránt újraválasztott polgármester óriási szerencséje, ebből a szavazásból nem lett helyi választásnak álcázott Orbán-Nemorbán népszavazás.

Én innen Sopronból viszonylag érzelemmentesen tudok viszonyulni a jászberényiek döntéséhez – szijjártóizmussal élve: „kit érdekel, nem vagyok jász” –, az ország másik feléről, jobboldali szemmel legfeljebb annyi látszott, hogy egy nagyon szimpatikus doktornő volt a fideszes jelölt, és minden bizonnyal igen jól járt volna a város Besenyi Orsolyával. Ugyanakkor meg egy demokráciában a világ legtermészetesebb dolga, hogy néha nem csak az egyik oldal győz. Most a tanulságokról írok, és leírólag.

Tudom, persze, az ellenzéki nyilvánosság fel fogja tenni ismét ugyanazt a régi – s meglehetősen karcos – lemezt: a jászberényiek abcúgot üzentek a Fidesznek,

csomagoljon a Csúti Ramszesz és pakoljon meleg garbót Hágába,

Orbán Viktória, satöbbi. Szóval: ez itt a narancsos vég ötvenharmadik kezdete Tapolca, Hódmezővásárhely és Józsefváros után, hiszen már vidéken is bukik a Fidesz, ebből hamarosan országos mozgalom lesz, akárki meglássa, szól majd a narratíva. Pedig az ellenzék jobban tenné, ha felismerné: a jászberényiek ezzel a választással nekik üzentek.

Mégpedig valami borzasztóan egyszerűt: egy helyben beágyazott jelölt bárhol nyerhet,

a semmirevaló budapesti pártelitektől viszont az ellenzékieket is az émelygés kerülgeti.

Ha Budapestet – az ellenzéknek alapvetően kedvező fundamentális politikai tényezők miatt: sok posztmaterális szavazó, aki megengedheti és meg is engedi magának a szakpolitikától független, ideológiai alapú szavazást Orbán Viktor ellen; ellenzéknek kedvező demográfiai megoszlás; az országban egyedülálló módon valóban létező ellenzéki jelenlét; Budán, a mikroszintek legmikróbbikán valóban létező „kiábrándult fideszesek” – egy határozott mozdulattal kiemeljük a képből, mi is marad az ellenzéknek?

Van néhány megyei jogú város, ahol kérdés, hogy a 2019-es önkormányzati győzelem egyszeri epizód volt-e – ahol azóta egy együttműködni képtelen ellenzéki képviselő-testületi többség szerencsétlenkedik, ott feltehetőleg igen. Néhány helyen ugyanakkor egyértelmű ellenzéki fellegvárakról beszélhetünk. Botka Lászlót talán csak az algyői gázmező tudná Szegedről kirobbantani. Az ózdiak minden nehézségük és egy kifejezetten gusztustalan botránya ellenére bíznak Janiczak Dávidban. Gyöngyösön, Salgótarjánban, Kazincbarcikán, Tiszaújvárosban, Ajkán annak ellenére is MSZP-s polgármester van, hogy közben az MSZP önkeze által de facto elhalálozott. Izgalmas eset a békéscsabai Szarvas Péteré, akinek esetében nem teljesen világos, hogy ő lett-e a 2014-2019 közötti öt kemény évtől fideszes, vagy a Fidesz látta be a csabai politikai realitásokat, amikor a ’19-es szezonra leigazolta a Jobbiktól. És ebbe a sorba – az újraválasztott, azaz stabilnak mondható bázisú ellenzéki városvezetők közé – jön fel most Jászberényben Budai Lóránt.

Túl azon, hogy e politikusok jellemzően nem Magyarország kis Monacóit kormányozzák – tehát az a régi ellenzéki tézis, mely szerint a jómód kormányellenességgel jár együtt, felülvizsgálatra vagy minimum kiegészítésre szorul –, mi köti össze a stabil ellenzéki városvezetőket? Igen szembetűnő néhány dolog.

Egyrészt:

ezeknek a politikusoknak eszükbe nem jutna helyben tökéletesen irreleváns pótcselekvésekkel múlatni az időt,

mint hogy magas harcértékű állásfoglalásaikkal eldöntsék az ukrán-orosz háborút, Kelet-Nyugat vitát folytassanak, rezsi- illetve járványszakértsenek, vagy megharcoljanak a melegjogokért a pacalpatriarchátussal.

Másrészt: olyan tempóban driftelnek elfelé az intézményesült budapesti ellenzéktől, hogy szegény Ken Block, ha élne, sofőrkesztyűje tíz ujját megnyalná utána.

Harmadrészt: első dolguk volt lezárni őrgrófságuk határait Gyurcsány Ferenc és papjai előtt. Mindezek érvényesek mindenkire, aki ma Budapesten kívül sikeres ellenzéki politikus Magyarországon.

Ezek után a recept melyik része nem világos?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Fotó: Facebook- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Moderari: Semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Előbb a gyerek, amiért kapják a pénzüket. Utána jön a fizetés mértéke, meg a tüncike!,

Szabó Viktor

Moderari: A hátrahagyottak magányáról

Szabó Viktor

Szánthó Miklós: a woke-mozgalom veszélyes fertőzés, amelynek ellenszere a magyar recept

Szabó Viktor

Moderari: Figyelő szemeinket Lengyelországra vessük!

Szabó Viktor

Advent – és a várakozás varázsa…

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Akinek van füle, hallja…

Szabó Viktor

Moderari: A magyarok győztek?

Szabó Viktor

András: Elfogyott a levegő a polgármester körül

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább