Belföld

Autópálya matrica – nagyot drágulnak a büntetések is

Jövőre nem csak a matricaárak, hanem a büntetések terén is drágulásra számíthatunk. A D1 és D2 kategóriában 60 napon belüli fizetés esetén 18.750, azon túl 74.970 forintra nő a büntetés összege. A B2 kategóriában 60 napon belül 84.330, azon túli fizetés esetén pedig már 337.290 forintra rúg a tartozás. A figyelmetlen, ugyanakkor jóhiszemű autósok számára a tévesztés (téves díjkategória, rendszámelírás, téves felségjel) korrigálásáért befizetendő ügyintézési díj a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati szolgáltatásaként egységesen 1470 Ft.

Több pótdíjfizetési felszólítás érkezése esetén az első fizetési felszólítás kézhezvételét követő 75 napon belül a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájában, vagy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. által biztosított egyéb módon kérheti a tartozása maximalizálását legfeljebb két alap pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére.

Pótdíjfizetés helyett éves matricát is vásárolhatunk utólag. 2021-es bevezetése óta a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak éves országos matrica megvásárlásával. Az úthasználók dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos autópálya matricát.

Reklamáció előtt érdemes a pótdíjazás adatait összevetni az autópályamatrica-vásárlás során kapott visszaigazolással, szelvénnyel, e-maillel. Tapasztalatunk szerint a legtöbb esetben könnyen megállapítható a bírságolás oka. Az https://e-autopalyamatrica.hu/ oldalon vásárolt matricák visszaigazolása bármikor utólag is lekérhető automatizált ügyfélszolgálati szolgáltatás segítségével.

Amire még szintén érdemes figyelni: a rövidebb időszakokra – 10 napos, havi – szóló jogosultságok ára számottevően nő 2023-ban, míg az éves országos és éves megyei matricák esetében az áremelkedés mindössze 5% körül alakult. Emiatt érdemes fontolóra venni az éves jogosultság megvásárlását, amennyiben korábban évente legalább 5-6 alkalommal vásároltunk heti vagy havi matricát.

Mi a teendő, ha megbüntettek jogosulatlan úthasználat miatt? A matricavásárlás során is becsúszhat néhány olyan felhasználói hiba, amely később bírsághoz vagy egyébként elkerülhető ügyintézéshez vezetnek. A tipikus felhasználói tévesztések és javításuk a https://e-autopalyamatrica.hu/hirek/mi-a-teendo-buntetes-eseten címen érhetőek el.

MTI, fotó: Donka Ferenc



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor