Belföld

Az első világháború legjelentősebb tengeri ütközetéről volt megemlékezés

2022. november 9-én a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) az adriai kereskedelmi tengerészet és az otrantói ütközet című rendezvényén, az első világháború legjelentősebb tengeri ütközetéről emlékezett meg. A Falk1 Rendezvényközpontban tartott esemény főelőadói között megtalálható volt Dr. Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese, valamint Hovanec Zoltán, az Adriai Tenger Egyesület elnökhelyettese is.

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) rendezvénye céljául tűzte ki, hogy az első világháború legjelentősebb győztes tengeri ütközetéről méltó módon megemlékezzen, annak érdekében, hogy az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezet ébrentartásával hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló európai és nemzeti identitás erősítéséhez.

A rendezvény keretein belül lehetőség nyílt az Otrantó 100 című kiállítás megtekintésére

A Honvédelmi Sportszövetség támogatásával megrendezett eseményen, az előadások előtt és után lehetőség nyílt az Otrantó 100 című kiállítás ingyenes megtekintésére is. Az első világháború legjelentősebb tengeri ütközetére 1917. május 15-én került sor az Otrantói-szorosnál, az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottája, a Császári és Királyi Haditengerészet és az antant hadiflottája között.

„A csata a Földközi-tenger legnagyobb tengeri ütközete volt. Ráadásul egyben a Császári és Királyi Haditengerészet talán legkiemelkedőbb sikere az első világháború során, melyben a kiváló magyar tengerészek kulcsfontosságú szerepet játszottak” – mondta Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.

A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története 1868-1921

Ezzel a címmel jelent meg Pelles Mártonnak és Zsigmond Gábornak, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettesének közös, magyar-angol nyelven íródott nagy sikerű könyve 2018-ban.

„A mű elismerését mi sem bizonyítja jobban, hogy a megjelenését követően rekordgyorsasággal elfogytak annak példányai. A nagyfokú érdeklődésre való tekintettel viszont 2021 év végén egy megújult, bővített magyar nyelvű változat került bemutatásra belőle” – emelte ki a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.

Az illusztrációkban gazdag kiadvány elsősorban azokat az olvasókat kívánja megszóltatni, akiket a ma Horvátországhoz tartozó Fiume (Rijeka) magyar múltja és a történelmi Magyarország tengeri kikötőjének története, továbbá az egykor jelentős magyar kereskedelmi tengeri hajóflotta működése érdekel. A könyv alapján az egyik szerző egy előadással készült az eseményre.

„Már több mint egy évtizede kutatja a szerzőpáros a fiumei magyar kereskedelmi tengerészet múltját hazai és nemzetközi szinten egyaránt, melynek eredményeként számos hiánypótló tanulmány került publikálásra. A könyv témája kapcsán Zsigmond Gábor most egy közel kétórás előadással készült az eseményre” – tette hozzá Dr. Doór Zoltán.

Az otrantói ütközet üzenete a mai kor számára

A 2016-ban alakult Adriai Tenger Egyesület fontosnak tartja a tengeri hajózással és a tengerkutatással összefüggő problémák feltárását, valamint az Adria magyar vonatkozású történelmi kérdéseinek tanulmányozását és népszerűsítését. Éppen ezért a szervezet egyik fő feladatának tekinti, hogy a tengert szeretők és tisztelők egyre népesebb táborával is megismertesse mindezeket. A rendezvény témájához kapcsolódva Hovanec Zoltán, az Adriai Tenger Egyesület elnökhelyettese is előadást tartott, az otrantói ütközet üzenete a mai kor számára címmel.

A Magyar Logisztikai Egyesületről:

A Magyar Logisztikai Egyesület, az MLE volt az első szakmai társadalmi szervezet Magyarországon, amelyet magánszemélyek alapítottak 1990-ben. Elnöke Dr. Doór Zoltán. A szervezet célja a logisztika társadalmasítása, a logisztikai tudásmegosztás, melynek két fő elemét az egyesület által szervezett oktatások, valamint a több évtizede, évente megjelenő Logisztikai Évkönyvek jelentik. A Magyar Logisztikai Egyesület edukációjának gerincét a Felsőfokú Logisztikai Menedzser képzések adják, amely mellet megtalálható még számos tréning is a kínálatban. Az MLE gondozásában évente megjelenő Logisztikai Évkönyv pedig egy szakmai tanulmánygyűjtemény, melynek szerzői évről évre a logisztika világának legkiemelkedőbb szakembereiből tevődnek össze. (www.mle.hu)

További információ és interjúszervezés:

Károly Róbert 

PR szakértő | Marketing tanácsadó 

Károly Róbert PR & Marketing | KRPR.hu info@krpr.hu | +36 70 453 7950


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kiderült, miért szeretnek a szúnyogok egyes szentesieket és csongrádiakat jobban, mint másokat

Szabó Viktor

A Fidesz jelöltje nagy fölénnyel győzött a ráckevei időközi választáson

Szabó Viktor

Elhunyt Lang Györgyi, a Pa-dö-dő énekese

Szabó Viktor

Benyújtották a törvényjavaslatot a földadó kivetésének megtiltására

Szabó Viktor

Ebből még baj is lehet: Ukrajna zsarolni kezdte Magyarországot, Brüsszel jóváhagyásával leállíthatják a Barátság vezetéket

Szabó Viktor

Mentesül a bejelentés alól az összes háztartási kút

Szabó Viktor

Gödön 57, Kiskőrösön 74 százalékkal nyert a jobboldal jelöltje

Szabó Viktor

The Washington Post: Zelenszkij fel akarta robbantani a Barátság vezetéket, hogy csapást mérjen Magyarországra

Szabó Viktor

Emberölés történhetett Szentestől nem is olyan messze

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább