Felgyő

Megújult a felgyői általános iskola

A Magyar falu programnak köszönhetően ma már több mint 1200 kistelepülésen növekszik a népességszám – hangsúlyozta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Csongrád-Csanád megyei Felgyőn.

    Gyopáros Alpár a Magyar falu programban felújított felgyői Csongrád és Térsége Általános Iskola László Gyula Általános Iskolájának átadóünnepségén azt mondta: a települések vezetői élnek a program adta lehetőségekkel. A cél, hogy a falvakban demográfiai fordulat következzen be és megtörjön az a “trend”, miszerint évtizedek óta leginkább a kistelepüléseken csökken a népesség.
    Ahhoz, hogy ilyen demográfiai fordulat bekövetkezzen, meg kell találni a népességszám csökkenésének, illetve annak az okát, miért mennek el a fiatalok a falvakból – hangsúlyozta. Ezért ilyen összetett a Magyar falu program – mondta ,- amelynek része a falusi csok (családi otthonteremtési kedvezmény), a kisboltmentő program, a mellékúthálózatoknak és azoknak az önkormányzati közszolgáltatásoknak a fejlesztése, amelyek részeként épületeket újítanak fel.
    A kormánybiztos kijelentette: iskolák, óvodák és orvosi rendelők nélkül nincs élet a falvakban. “Élet akkor lesz, ha lesznek gyerekek” – mondta. Ehhez kell az állam támogatása is – tette hozzá, megemlítve, hogy eddig több mint 207 millió forint pályázati támogatás érkezett Felgyőre.
    Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Magyar falu programot az elmúlt évszázad egyik legsikeresebb programjának nevezte, amely “a kistelepülések fejlődését, az itt élő emberek biztonságát, megélhetését jelentheti”. A vidéki emberek “egyik életmentő eleme ez a program” – tette hozzá.
    A felgyői iskola 40 millió forint támogatást kapott a Magyar falu programban, ebből az összegből a felújítások mellett új fejlesztőtermet, közösségi teret és vizesblokkot alakítottak ki.

MTI


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Nótaszótól volt hangos Felgyő

Szabó Viktor

Egymilliót lőttek a Jerringen

Szabó Viktor

Lőporos volt a levegő a pedagógus napon Felgyőn

Szabó Viktor

Exkluzív interjú az év lótenyésztőjével, a felgyői Kacziba Pállal

Szabó Viktor

Óriási büszkeség: csongrádi lovasember lett az év tenyésztője

Szabó Viktor

Retro Majális Felgyőn

tk_arpad

Felgyőn már 10 éve szól a nóta

cs3_admin

Átadták az új bölcsődét Felgyőn

tk_arpad

Retro majálisra készülnek Felgyőn

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább