Szentes

13 évesen világbajnokságra készül a szentesi Ökrös Zénó

Kilenc évesen döntött a versenytánc mellett Ökrös Zénó, aki második alkalommal vehette át az Emberi Erőforrások Minisztérium által a kiemelkedő tehetségek fejlődésének támogatásáért kiírt pályázat ösztöndíját.

A versenytáncban elért eredményei alapján a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért” támogatást ítélték meg részére, melyet a további fejlődésére és a nemzetközi versenyeken való részvételére szeretne fordítani. A háromgyermekes családban nevelkedő fiatal tehetséges fiú, korábban focizott, triatlonozott, majd önmagától nevezett be egy versenyre, mivel kisgyermekkora óta vonzotta a tánc. Az első megmérettetés olyan jól sikerült, hogy édesanyja beíratta a Szilver TSE–hez, melynek meghatározó tagja lett. Rövid idő alatt kiderült, mennyire tehetséges versenytáncosként is. Zénót édesanyja minden alkalommal elkíséri, aki elmondta, hogy már ilyen fiatalon hallatlanul kitartó és elhivatott, emellett nagyon jól terhelhető is. Hallgat a tanáraira, megfogadja, a tanácsaikat, és rendkívül alázatos, tisztelettudó a vele foglalkozó edzőivel szemben. Gyorsan másolja a mozdulatokat és a lépéseket, nagyon jó fizikumú, jó kiállású, izomzata pedig jóval fejlettebb, mint a kortársaié. Mozdulatait az erő és gyorsaság jellemzi. Dinamikus, szép a test- és tánctartása, mozdulataival visszaadja a tánc karakterét. Érzéseit megjeleníti a táncban, előadás módját folyamatosan fejleszti, míg az őt körülvevő külső zavaró tényezőket teljesen kizárja eközben. Tánctanárai szerint kiemelkedő tehetség, született sportoló. A szívéhez, és zárkózott személyiségéhez legközelebb a klasszikus táncok állnak, ebben a szerepben tudja leginkább megmutatni önmagát, de a latin táncok terén is szépen teljesít. A többi sportág időközben lemorzsolódott, és csak a versenytánc maradt az életében. Párja Baráth Csenge is nagyon ambiciózus, elképesztő akaratereje van, ennek köszönhetően a két fiatal abszolút egy egységet alkot.

Az első ösztöndíjat 2020-ban pályázták meg, azzal a céllal, hogy a magyar bajnoki cím eléréséhez szükséges fejlődésükhöz minél több lehetőség elérhetővé váljon, továbbá hogy támogatást nyerjenek a nemzetközi versenyeken való szereplésük elindításához. A versenytánc nagyon költséges sportág ruhák, óradíjak, és a versenyekre való eljutás kiadásai nagyon megterhelik a család anyagi helyzetét, ezért hatalmas segítség volt számukra az ösztöndíj elnyerése, hisz önerejükből ezt nem tudnák finanszírozni. A támogatásnak köszönhetően Zénó külföldi táncoktatóktól is vesz órákat és képzéseken vesz részt. Napi szinten 2-3 órát is készül a táncteremben a tanulás mellett.  A fiatal fiú fejlődése felgyorsult, és nagyon rövid időn belül sikerült elérnie a kitűzött céljait. Két magyar bajnoki címet is nyert párjával és már nemzetközi versenyekre is eljutottak. Elsőként Szerbiában, Cacak városában szerepeltek, ahol egy nap leforgása alatt 45-ször táncoltak a parketten. Egy ideje már ranglistákra is járnak az idősebbek közé, azzal a céllal, hogy minél több rutint szerezzenek nehezített helyzetben is. Felneveznek az idősebb korosztályba a nemzetközi mezőnyben is, ahol így is sikerült Belgrádban a 25 induló párból a hetedik helyezést elérnie párjával. Szezonban a hétvégék zömében versenyzéssel telnek. A sűrű hétköznapok, hétvégi versenyek és az edzéseket követő késő estig tartó tanulás miatt Zénó gyakran fáradt, sokszor túlvállalja magát, hiszen szinte minden energiáját erre összpontosítja. Tudja, hogy ez sok lemondással jár, mert elmarad a barátoktól, több program kimarad az életéből, de neki már a tánc az élete. Számos díjat hozott már el, és kevés olyan verseny volt, ahol a párjával nem álltak a dobogón, vagy nem táncoltak döntőt. Erőn felül próbál teljesíteni, küzdeni a céljaiért és rendíthetetlen. A családnak nem kis kihívás és lemondás illetve szervezés kell ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson. Testvérei nagyon büszkék a bátyjukra. A feladat nem egyszerű, de a család kitartó és mindenben támogatja Zénót, mivel mérhetetlen az elkötelezettsége a tánc iránt és tehetségesnek is mutatkozik benne. Úgy érzik kötelességük ezt a munkát támogatni, ha ő ennyi mindent megtesz a céljaiért. Másfél év kitartó munkája kell még ahhoz, hogy elérhesse amire vágyik, azaz hogy a világbajnokságon elindulhasson. Ilyen fiatalon ezzel a hozzáállással szinte nem is kétséges, hogy ez a fantasztikusan tehetséges 13 éves táncos ott lesz, és eredményesen fog szerepelni.

T.G.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Már csak 100 km hiányzik Cseuz Lászlónak Párizsig

Szabó Viktor

Pingpongasztalt kaptak az Apponyi tér környéki szentesi gyerekek

Szabó Viktor

Halálos baleset: Vonat elé hajtott agy autó Szentes és Csongrád között

Szabó Viktor

Újra együtt a Fivérek

Szabó Viktor

Kiválóan szerepelt a szentesi Pengő László a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-Bajnokságán, Lisszabonban

Szabó Viktor

Elöntötte Szentest az eső: 60 milliméter zúdult le

Szabó Viktor

Óriási showt nyomott Majka a Krimóban

Szabó Viktor

A Szentesi Járási Ügyészség vádat emelt egy diákját megkörnyékező tanár ellen

Szabó Viktor

Farkas Sándor: lassan minden akadály elhárul a 451-es felújítása elől

Szabó Viktor