Szentes

Rendkívüli! – Közel kétszázötvenmillió forintot fizethet Szentes a baloldali városvezetés miatt

Több, mint 178 millió forintot és a 2010. március 27-e óta esedékes késedelmi kamatokat, így közel 250 millió forintot kell megfizetnie a szentesi önkormányzatnak a Petőfi Szálló fejlesztésével kapcsolatban – erről másodfokon, jogerősen döntött a Fővárosi Ítélőtábla.

Az ügy szálai 2007-ig nyúlnak vissza, amikor egy magántársaság, a Pendola Kft. és az önkormányzat közös céget hozott létre a Petőfi Szálló felújítására és hasznosítására. A Pendola Szentes Kft.-ben a város 10 százalék tulajdont kapott, míg a társaság 90 százalékot szerzett benne. A felek egy szindikátusi szerződést is aláírtak, abban a város vállalta, hogy 2007. november 30-ig beviszi az ingatlant apportként a közös cégbe. Ennek az volt az oka, hogy az önkormányzat nem tett be pénzbeli hozzájárulást a társaságba.

A felperes jogelődje, a Pendola Kft. tulajdonos ügyvezetője azt vállalta, hogy megkéri a bontási és az építési engedélyeket és elvégzi a bontási munkálatokat, amit meg is tett. A baloldali városvezetés, Szirbik Imre polgármesterrel az élen azonban nem apportálta a Petőfi Szállót a cégbe, sőt engedélyt is csak jóval később kért erre a kulturális ügyekért felelős minisztertől.

Apport nélkül nem kapták meg a felújításhoz szükséges 3,5 milliárd forint hitelt. A projekt az önkormányzat miatt nem valósult meg. A Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy kizárólag a szentesi önkormányzat szegett szerződést, illetve az ő hibájukból lehetetlenült az el.

A Fővárosi Törvényszék 2018-ban elsőfokon csaknem 310 millió forint és a 2010. március 27-e óta esedékes késedelmi kamatok megfizetésére kötelezte a Szirbik Imre (MSZP) vezette szentesi önkormányzatot, amelyet megfellebbezett.

Az ügy további 4 évig húzódott és továbbra is a baloldali városvezetést hozta ki hibásnak a Fővárosi ítélőtábla, amely alapján több, mint 178 millió forintot kell megfizetnie kamatostul 2022. november 10-ig a városnak. Az október 16-án kelt jegyzőkönyv alapján az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Amennyiben nem rendezi a város a megítélt összegeket, a kamat tovább nő és adósságrendezési eljárást kezdeményezhetnek az önkormányzat ellen. Közel 250 millió forint megfizetése nem tudni, hogy milyen következményekkel jár a városban. Jelen helyzetben akár az önkormányzat és intézményei dolgozóinak bérkifizetését veszélyeztetheti, vagy intézménybezárásokhoz is vezethet.

F. K.


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A szentesi tanárok nem kértek a “viking tapsos” baloldali provokációból

Szabó Viktor

Jurassic Park Szentes edition – Óriási dínók érkeznek a Kurca-parti településre

Szabó Viktor

Hála és köszönet: a gyermeknapon is biztosítottak a szentesi polgárőrök

Szabó Viktor

Kóbor macska után szabadon: kóbor malac szaladgált Szentes utcáin

Szabó Viktor

United we stand – Amerikai katonák látogattak Szentesre

Szabó Viktor

27 órás horgászversenyt rendezett a hétvégén a szentesi egyesület

Szabó Viktor

Megvédték Szentest a szuperhősök

Szabó Viktor

A szentesi és a csongrádi gyógyfürdő is az ország legolcsóbbjai között van

Szabó Viktor

A szentesi katonák is tisztelegtek a magyar hősök előtt

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább