Szentes

Rendkívüli! – Közel kétszázötvenmillió forintot fizethet Szentes a baloldali városvezetés miatt

Több, mint 178 millió forintot és a 2010. március 27-e óta esedékes késedelmi kamatokat, így közel 250 millió forintot kell megfizetnie a szentesi önkormányzatnak a Petőfi Szálló fejlesztésével kapcsolatban – erről másodfokon, jogerősen döntött a Fővárosi Ítélőtábla.

Az ügy szálai 2007-ig nyúlnak vissza, amikor egy magántársaság, a Pendola Kft. és az önkormányzat közös céget hozott létre a Petőfi Szálló felújítására és hasznosítására. A Pendola Szentes Kft.-ben a város 10 százalék tulajdont kapott, míg a társaság 90 százalékot szerzett benne. A felek egy szindikátusi szerződést is aláírtak, abban a város vállalta, hogy 2007. november 30-ig beviszi az ingatlant apportként a közös cégbe. Ennek az volt az oka, hogy az önkormányzat nem tett be pénzbeli hozzájárulást a társaságba.

A felperes jogelődje, a Pendola Kft. tulajdonos ügyvezetője azt vállalta, hogy megkéri a bontási és az építési engedélyeket és elvégzi a bontási munkálatokat, amit meg is tett. A baloldali városvezetés, Szirbik Imre polgármesterrel az élen azonban nem apportálta a Petőfi Szállót a cégbe, sőt engedélyt is csak jóval később kért erre a kulturális ügyekért felelős minisztertől.

Apport nélkül nem kapták meg a felújításhoz szükséges 3,5 milliárd forint hitelt. A projekt az önkormányzat miatt nem valósult meg. A Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy kizárólag a szentesi önkormányzat szegett szerződést, illetve az ő hibájukból lehetetlenült az el.

A Fővárosi Törvényszék 2018-ban elsőfokon csaknem 310 millió forint és a 2010. március 27-e óta esedékes késedelmi kamatok megfizetésére kötelezte a Szirbik Imre (MSZP) vezette szentesi önkormányzatot, amelyet megfellebbezett.

Az ügy további 4 évig húzódott és továbbra is a baloldali városvezetést hozta ki hibásnak a Fővárosi ítélőtábla, amely alapján több, mint 178 millió forintot kell megfizetnie kamatostul 2022. november 10-ig a városnak. Az október 16-án kelt jegyzőkönyv alapján az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Amennyiben nem rendezi a város a megítélt összegeket, a kamat tovább nő és adósságrendezési eljárást kezdeményezhetnek az önkormányzat ellen. Közel 250 millió forint megfizetése nem tudni, hogy milyen következményekkel jár a városban. Jelen helyzetben akár az önkormányzat és intézményei dolgozóinak bérkifizetését veszélyeztetheti, vagy intézménybezárásokhoz is vezethet.

F. K.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Egy testvérpár vesztette életét a szentesi-csongrádi vonatbalesetben

Szabó Viktor

Megérkezett Párizsba Cseuz László

Szabó Viktor

Már csak 100 km hiányzik Cseuz Lászlónak Párizsig

Szabó Viktor

Pingpongasztalt kaptak az Apponyi tér környéki szentesi gyerekek

Szabó Viktor

Halálos baleset: Vonat elé hajtott agy autó Szentes és Csongrád között

Szabó Viktor

Újra együtt a Fivérek

Szabó Viktor

Kiválóan szerepelt a szentesi Pengő László a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-Bajnokságán, Lisszabonban

Szabó Viktor

Elöntötte Szentest az eső: 60 milliméter zúdult le

Szabó Viktor

Óriási showt nyomott Majka a Krimóban

Szabó Viktor