Csongrád

Jöhet az újbor, végéhez ér a szüret a csongrádi borvidéken

A szüret kezdete a gazdák számára az egyik legfontosabb esemény. Az időpont kiválasztását, hogy mikor kezdődjön, a szőlő fajtája határozza meg annak függvényében, mikorra válik ideálissá a szőlő sav- és cukortartalom egyensúlya. Ez minden termelői területen változó lehet. A Csongrádi Borvidéken az idei évben augusztus 20-a után már megfelelően érett volt a szőlő ahhoz, hogy meginduljon a szüreti időszak. Korábban csak a szőlőszem kóstolásával állapították meg a bogyók érettségi fokát, napjainkban már a kocsány állapotát is figyelik. A gyümölcs íze mellett a szüret kezdetének megállapításához, több tényezőt is figyelembe kell venni, hogy a bor minősége megfelelő legyen a későbbiekben. A túl korai vagy késői kezdés, jelentős mértékben ronthat a bor minőségén, mert a mag keserű íze csak a kocsány bebarnulása után tűnik el. A szüreti mulatságok vidám események voltak régen is, de a szüret maga egy fáradtságos és időigényes munka. A kézi munkaerő bár pontosabb, mivel a rothadt és éretlen szemek a tőkén maradnak, de több időt vesz igénybe. A kézi szüretelés esetében a terep és az időjárás sem lehet meghatározó tényező, míg a gépi betakarításnál, egyes szempontokat figyelembe kell venni. A gépi szüretelés leginkább akkor jár nagy előnyökkel, ha az időjárás miatt igyekezni kell például, a napokig elhúzódó esőzés idején. A Csongrádi Borvidéken az utóbbi 3-4 évben szinte csak géppel szüretelnek, mivel a kézi munkaerőre egyre kevesebb a lehetőség. A gépi betakarítás folyamán a szőlőkombánj a „hasa” alatt lerázza a szemeket. A kocsány a tőkén marad, a szőlőbogyók pedig a gép alján elhelyezett tálcába kerülnek.  Elsőként az irsai olivért kezdték betakarítani borvidékünkön, majd augusztus végén a cserszegit, amit a zweigelt, a kékfrankos a cabernet és a kövidinka követett. A szüret napokon belül véget ér, amelyet a válogatás, fejtés, majd a kénezés követ a munkafolyamatok tekintetében. 

Pusztai Csaba a Csongrádi Hegyközség elnöke, akinek véleménye alapján, az idei termés nagyon jó minőségű lett a savtartalom kissé alacsonyabb, mint tavaly. 

„Minőségben kiváló eredményekről beszélhetünk szépek a színek, azonban az aszályos időszak miatt a mennyiség tekintetében, már nem ilyen kedvezőek a mutatók. A termés 25-30 százalékos, ami elég alacsonynak számít. Bár a sok napsütés a cukortartalmat előnyösen befolyásolta, de a vízhiány a bogyók méretére is kihatással volt. Kissé kényszerérettek lettek a fürtök, így kisebb méretűek a szemek, mint általában. A borászat a szőlőtermesztés egy szakma, bár sokan hobbiként termelik a szőlőt és borászkodnak. Számunkra ez sok munkával és leginkább kitartással jár, mert a szőlő átvételi ára nagyon alacsony lett. Ettől függetlenül a borászok bizakodóak a jövőt illetően, és novemberben az Újbor ünnepén az idei termés eredménye is bemutatásra kerül.”- mondta el az elnök úr.

Az Újbor ünnepe minden évben november 11-én, Márton napon van, mikor már betakarítják a termést a liba is meghízik, mellé kerül majd az újbor az asztalra. 

TG



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Árokba borult egy autó Csongrád és Szentes között

Szabó Viktor

Szentesi, csongrádi vállalkozók figyelem, fontos nap lesz a hétfő! 

Szabó Viktor

Vért adtak a csongrádi Sághy diákjai

Szabó Viktor

NYEREMÉNYJÁTÉK! Megnyitja kapuit a Brunnbauer Állatsimogató

Szabó Viktor

Elindult a Csongrádi konzultáció

Szabó Viktor

Égett egy személyautó Csongrádon

Szabó Viktor

Újabb rangos elismerést zsebelt be a csongrádi fotós

Szabó Viktor

Újabb gyöngyszem került elő Gyurcsány csongrádi jelöltjéről

Szabó Viktor

Szúnyoggyérítés lesz Csongrádon

Szabó Viktor