Kult

Ebgondolat – az Állatok Világnapja, október 4.

Dogs running near waving sea

Becslések szerint közel kétmillió kutyus él környezetünkben. Kevés, vagy inkább sok? Úgy vélem, ha kutyatartásunk kultúrájára – ami része és hű tükre is mindennapi kultúránknak-gondolunk, magas az említett szám. A kutya ugyanis nem áru, és nem divatcikk, amit leveszünk a boltok polcairól majd ha meguntuk és már nem tetszik egyszerűen eldobjuk.

Megszívlelendő, hogy egy kutyus tartása az anyagiakon túlmenően gondoskodást, figyelmet, türelmet, időt és hosszútávra szóló felelősséget igényel – a környezetünkkel szemben is. Az említett tényezők eredményeként viszont sok örömöt jelent a gazdának. Tisztában kell lenni azzal :ahhoz hogy kedvencünk valóban hűséges társunkká, megbízható és viselkedni is tudó családtaggá váljon, a gazdinak is meg kell tanulni egy kicsit “kutyául” gondolkodni.

A kutyatartásnál- ami több kell legyen, mint hobbi, és ideig órákig tartó fellángolás- nagyon fontos, hogy a legalapvetőbb ismeretekkel /fajtaválasztás, táplálás, tanítás, szocializáció… / a gazda tisztában legyen, és elengedhetetlen a kellő empátia. Ellenkező esetben sok kutya menhelyeken/ez még a Jobbik eset/vagy utcán és erdőszéleken végzi. Kétségkívül igaz-pedig kevesen hiszik ezt el- szinte majdnem minden a gazdán múlik. Neki kell /kellene/ megtanítani és megértetni a kutyussal, hogy hol a helye a családban és környezetében, mi a követendő rend, mit szabad tennie és mit nem.

Nem szabad elfelejteni hogy a kutyanevelés kellő türelemmel és szeretettel – mint sok más dolog- tanulható, és a leendő gazdából idővel felelős kutyatartó válhat. Ebgondolat merült fel bennem végezetül, amire a gondos és szerető gazdik mellett valamennyi állatbarát azt hiszem, tudja a választ: miért van az, hogy a kutyáktól összességében jóval kevesebb bántást és sokkal több ragaszkodást és szeretetet kapunk, mint sok embertársunktól…?

Írta: Kormányos Lajos, fotó: EE

25Liza Asztalosné, Papné Gut Judit és további 23 ember

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A Puskás Arénában ad koncertet a Depeche Mode 2023-ban

cs3_admin

Assisi Szent Ferenc az állatok védőszentje

cs3_admin

A magyar népmese napja

cs3_admin

Élőszereplős Eragon-sorozatot készít a Disney

cs3_admin

Öt japán srác a rock trónján

cs3_admin

Július végén kezdődik a Dűne 2 forgatása Magyarországon

cs3_admin

Tüzes nyár a Spiral Flames-el

cs3_admin

Önálló sorozat készül a Trónok harca Havas Jonjáról

tk_arpad

Kiválósági Díjat kapott a szentesi HSZC Zsoldos Ferenc Technikum tanára Mácsai Anita

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább