Kult

A magyar népmese napja

A népmesék évezredek óta szórakoztatják nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is. Jelentősége leginkább a gyermekek fejlődési folyamatában van, de a benne rejlő bölcsességek, tanulságok minden korosztály számára személyiségformálóak lehetnek.

Mesehallgatás közben elképzeljük az elénk táruló eseményeket, személyeket, helyszíneket sajátos formában. Ez az emberi képzelőerő és kreativitás szempontjából, kiemelt jelentőséggel bír. A népmesék a fejlesztő hatásuk mellett, elképesztő fantáziavilágot tárnak elénk, amely szórakoztat és egyben az élet igazságaira is megtanítja a hallgatót. A helyszín mellett képzeletünk szüleményei, mint szereplők jelennek meg, jó vagy kevésbé jó tulajdonságokkal felruházva. A mese hallatán dől el, ki lesz számunkra szimpatikus, és ki az, aki elítélendő módon van jelen a történetben. A népmesék szájról szájra terjednek, és sok fajtájuk létezik. A műfaj szempontjából meghatározó a kor, a népcsoport, és az idő.

A magyar népmesék esetében számos esemény jelenik meg, változatos szereplőkkel. Ki ne ismerné Mátyás király történeteit, a Csillagszemű juhász esetét, vagy éppen a Három kívánságról szóló történetet. A magyar mesékre jellemző hogy sok elbeszélés kapcsolódik a főzéshez, vagy esetlegesen egyes népszokásokhoz, mint például a Kisgömböc című mese, amely a falusi disznóvágásokat idézi fel. Az igazság és a hősiesség is gyakran megjelenik, amelynek klasszikus példája, Ludas Matyi története. Az állatok és megszemélyesítésük, szintén gyakoriak a mesékben. Több olyan nap is van, az év folyamán, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk. A népmese napját nem is olyan régen, csupán 2005 óta tartjuk meg, szeptember 30-án Benedek Elek születésnapján, aki gyűjtötte és el is mesélte az általa lejegyzett történeteket. Alkotó és gyűjtő munkája szellemi örökség a társadalom számára.

A Magyar Olvasótársaság kezdeményezte, hogy e nap a népmese napja legyen, azzal a célzattal, hogy a mesével és gyermekekkel foglakozó szakemberek, kiemelt figyelmet és tiszteletet szenteljenek a meséknek ezen belül is a magyar népmeséknek ezen a napon, hogy ez a kulturális örökség fennmaradjon és eljusson a későbbi generációkhoz is. A mesék érzelmeket közvetítenek, ennek hatására segítséget nyújtanak abban, hogy már a legkisebbek is megértsék, milyen fontos küzdeni a céljainkért, ahelyett hogy megfutamodnánk.

A jó mindig elnyeri méltó jutalmát, a gonosz pedig a büntetését. A rajzfilmek lassan kiszorítják a mesekönyveket a gyerekek életéből. A képi látvány nem a saját elképzelésüket hozza felszínre, hanem egy előre alkotott képet látnak maguk előtt. Ezért kiemelten fontos, hogy minél többet meséljünk gyermekeinknek, és ne csak alkalmanként, hiszen élményt ad, megnyugtat és mind ezek mellett csodálatos világokba kalauzol el bennünket.

TG, fotó: Wikipedia



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Jubileumi évadára készül a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház

Szabó Viktor

Benedek Miklóst választották a nemzet színészévé

Szabó Viktor

Csongrádi szobrász alkotását avatta fel a Magyar Országgyűlés alelnöke

Szabó Viktor

Tizenkét bemutatót tervez a 2023/2024-es évadban a Békéscsabai Jókai Színház

tk_arpad

A költészet napja – Petőfi-emlékérméket bocsátott ki az MNB

cs3_admin

Az osztály bohócából a Nemzet Művésze – Reviczky Gábor 74 éves

Pászti Dániel

Oscar-díj – A Minden, mindenhol, mindenkor nyerte a legjobb film díját

cs3_admin

A Guns ’N’ Roses 17 év után visszatér Budapestre

Pászti Dániel

Megjelent a TP-Kert 2023-as menetrendje

Pászti Dániel