Sport

A Ferencváros 1–1-et játszott idegenben az azeri Qarabag együttesével

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

QARABAG (AZERI)–FERENCVÁROS 1–1 (1–1)
Baki, 
Tofiq Bahramov Stadion, 29 500 néző. V: Ekberg (svéd)
QARABAG:  Mahammadaliyev – Vesovics, Mustafazade, B. Hüseynov, Bayramov – Qarayev, Jankovics (Rodrigues Romao, 84.), Ozobic (Sheydaev, 79.) – Owusu, Wadji (L. Andrade, 90+3.), ZoubirVezetőedző: Qurban Qurbanov
FERENCVÁROS: Dibusz – Botka, S. Mmaee (Thelander, 57.), Knoester (Kovacevic, 67.), Civic – Esiti, Laidouni (Besic, 88.) – A. Traoré, Zachariassen, Nguen – F. Boli (Vécsei, 67.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: Owosu (34.), ill. F. Boli (17.)

A Ferencvároson volt a sor. A közelmúltban olyan előadóművészek szórakoztatták az azerieket a Tofiq Bahramov stadionban, mint Elton John, Jennifer Lopez vagy éppen a kolumbiai énekesnő, Shakira – szerda este (futballcsapatként) a Ferencváros következett. Azerbajdzsán második legnagyobb stadionjában zsúfolásig teltek a lelátók, a helyiek jól tudták, a Qarabag meccsei egy egy koncerttel érnek fel, kamikaze stílusú csapatuk mérkőzésein nemcsak helyzetek, gólok is bőven akadnak.

A tizennegyedik éve szolgálatban lévő Qurban Qurbanov a magyar bajnok ellen mégis előhúzta a biztonsági kártyáját, noha a bajnokságban általában egyetlen védekező középpályás sem szerepel csapatában, a Ferencváros ellen kettő is a kezdőcsapatban kapott helyet. A klub egyik legendás játékosa, a környéken született Gara Garayev mellett a montenegrói Marko Jankovics szűrt, a Qarabag vezetőedzőjének egyébként is sakkoznia kellett a kezdő összerakásakor, két legjobb futballistája, a brazil Kady és a honosított brazil, Richard Almeida sárga lapjai miatt nem léphetett pályára, sérülése miatt a kolumbiai Kevin Medina sem állt rendelkezésére, a meccsnapra pedig az is kiderült, hogy a rutinos Maksim Medvedev is kidőlt a sorból.

A Ferencváros viszont nevezte a keretbe a hónapok óta sérüléssel bajlódó Ryan Mmaee-t, sokan bíztak is benne, legalább a kispadon ott lehet, ám míg a csapat Azerbajdzsán fővárosában rúgta a labdát, a marokkói a klub NB III-as csapatának szolnoki mérkőzésén lépett pályára. A szakmai stáb alighanem abban bízik, a visszavágóra már olyan állapotban lehet, ha szükség lesz rá, legalább kis időt a pályán tölthet.

De ott volt addig is Franck Boli!

Az elefántcsontparti csatár egy hete Pozsonyban is betalált a Slovan kapujába, Bakiban tizenhét perce volt szüksége, hogy gólt szerezzen. Ha már a selejtezők harmadik körében rendelkezésére áll a videóbíró, a svéd játékvezető gyorsan ki is elemeztette a találatot, a VAR rendszer azonban nem talált kivetnivalót, így örülhetett a magyar bajnok. A mérkőzést úgy kezdte a hazai csapat, ahogy arra számítani lehetett, magukhoz ragadták a labdát, amit nem igen akartak odaadni a Ferencvárosnak, Franck Boli gólja azonban láthatóan sokkolta a Qarabagot és megváltozott a játék képe.

Érdekesség volt, hogy az afrikai támadót ezúttal némileg szokatlan szerepkörbe tette Sztanyiszlav Csercseszov, meglepő módon Tokmac Nguen volt a csúcsék, Franck Boli pedig egy sorral hátrábbról zárkózott fel a támadásokhoz – a húzás bejött. Ami üzemzavart okozott a Ferencváros játékában, azok az eladott labdák voltak. A védők mellett a középpályások is túlzottan sok ki nem kényszerített hibát vétettek, Aissa Laidouni elpasszolt labdája (közvetve) végzetesnek bizonyult. Az eladott labdájából kiharcolt szabadrúgást követően egyenlített a Qarabag, a Owosu találata pedig életet lehelt a hazaiak játékába.

Az addig vérszegény támadójátékuk egycsapásra lendületet kapott, volt dolguk bőven a ferencvárosi védőknek, a szünet előtti pillanatokban a VAR érvénytelenített les miatt egy azeri találatot, így a szünetre döntetlennel vonultak a csapatok. 

A második félidő nem az állandóságról szólt a Ferencváros védelmében… A belső védők közül előbb Samy Mmaee-t kellett lecserélni sérülés miatt, nem sokkal később Mats Knoester is lejött a pályáról, onnantól új belső védőpárossal próbálta feltartóztatni az azeri támadásokat a Fradi, a dán Rasmus Thelander mellett a bosnyák Adnan Kovacevic volt a hátsó ember. Ekkor már többet birtokolta a labdát a Qarabag, de az a lendület, ami az első félidő végén jellemezte őket, az ekkorra már csillapodott. A találkozó ritmusa jócskán visszaesett, a szabálytalanságok miatt sokat állt a játék, a hazaiak kamikaze-stílusából nem sok valósult meg – dicséret volt ez a magyar bajnok számára.

A Ferencváros sem igen tudott lendületbe jönni, noha a megindulásokkal nem volt gond, ám az ellentámadások az azeriek kapujához közelítvre rendre elhaltak. Hol rossz passz, pontatlan indítás vetett véget a kontrának. Érdekes volt azt is látni, hogy az utolsó negyed órában már a Qarabag játékosai sem sürgették a játékot. Holott stílusukból adódóan arra lehetett számítani, hogy próbálnak minden akciót kapuralövéssel, fejessel befejezni, ám ekkor már a bedobásoknál csupa lehorgasztott fejű futballista várta a labdát, egyéni villanásokból, szép cselekből kevesebb akadt. Mindössze az utolsó percekre pörgött fel ismét a játék, előbb a Qarabag szerezhetett volna bal oldali akció végén könnyedén gólt, majd Tokmac Nguen lábában volt ott a gól – ám ott is maradt.

A Qarabag szurkolói tűzijátékra számítottak, tucatnyi helyzetre, kapuralövésre, ám ezen az estén be kellett érniük egy közepes színvonalú, tempójú mérkőzéssel. Az eredménnyel a Ferencváros lehet elégedettebb, idegenben ért el döntetlent, így a döntés az Üllői úti mérkőzésre maradt.
A visszavágót kedden 20 órától rendezik Budapesten, Bakihoz hasonlóan a Groupama Arénában is telt ház előtt játszhatnak a csapatok.

Forrás: NSO, fotó Fradi.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Magabiztos győzelem Koszovó ellen

Szabó Viktor

Meccsnap: Szoboszlaiék történelmi mérkőzéssel folytathatják pazar sorozatukat

Szabó Viktor

A Szentes egy góllal győzött a Pécs ellen

Szabó Viktor

Győzelemmel folytatódott a veretlenségi sorozat

Szabó Viktor

Péntek este mindenkinek a stadionban vagy a TV előtt a helye! Hajrá, magyarok!

Szabó Viktor

Szentesi versenyzőnek is szurkolhatunk az egyiptomi Parafekvenyomó Világkupán

Szabó Viktor

Parádés hazai győzelmet aratott a Metalcom Szentes

Szabó Viktor

70 évesen is a világ legjobbjai között úszott a csongrádi Tari László

Szabó Viktor

Első helyet szereztek és továbbjutottak a szentesi Zsoldos női focistái

Szabó Viktor