Csongrád

Jól szerepelnek a versenyeken a csongrádi borok

A Csongrádi Borvidéken már a XI. századtól kezdődően vannak írásos bizonyítékok, amelyek azt igazolják, hogy ebben a korai időszakban is volt már bortermelés. A Csongrádi Hegyközség elnökével, Pusztai Csabával, az elmúlt időszakról és a várható termésről beszélgettünk. A bortermelés tekintetében az elnök úr nagyon szép eredményekről számolt be.

-„Az idei évben számos versenyen vették részt a csongrádi borok, amelyek nem csak térségi, hanem országos szintű megmérettetések is voltak. Több kategóriában is tudtak indulni borászaink, hiszen vannak sajátos területi jellemzők, ennek megfelelően, ha csak a cukortartalmat, vagy a napsütéses órák számát, illetve a talaj adottságait nézzük, méltán beszélhetünk sajátosságokról. Ezeket a kedvező feltételeket véleményem szerint jól hasznosítjuk, és a feldolgozás technológiája is ad egy jellegzetességet, ezért szép borokkal tudunk nevezni egy-egy versenyen és ez az eredményekben is megmutatkozik.”

Az elmúlt pár év nyilvánvalóan nem tett jót a piacnak, amin ezek az eredmények sem sokat javítottak idáig.

-„Azon dolgozunk, hogy a minőséget továbbra is tudjuk hozni, és a kieső piacot újra be tudjuk indítani, annak érdekében, hogy a csongrádi borok a piac tekintetében is a megfelelő helyet foglalják el, az értékesítési listán.”

A 2022-es év extrém időjárása, valószínűleg a szőlőtermesztésre és a termésre is hatással lesz.

-„Azt kell, hogy mondjam, a termés mennyisége, közepesre várható, de jó minőségű szőlőre számítunk az előjelzések alapján, és remélhetőleg, 2022-ben is szép borok készülnek majd. Ami problémát okoz, de folyamatosan dolgozunk rajta, hogy a megtermett szőlő nem a saját vidékünkön kerül felvásárlásra, így hiába csongrádi a szőlő, nem a mi nevünket viseli az elkészült bor.”

A Csongrádi Borvidéken leginkább családi pincészetek találhatóak, akik évtizedek óta viszik tovább generációkon keresztül ezt a szép szakmát.

-„Igen a vidékünk bortermelőinek száma nem csökkent, de nem is növekedett, valóban a családi tradíció a mozgatórugója ennek a szép hivatásnak. Ennek ellenére bizakodók vagyunk, hiszen jók a boraink, a fiatalok egyre nyitottabbak, érdeklődőbbek, és a minőség is azt mutatja, érdemes ezzel foglalkozni, szükség van a csongrádi borokra.”

A sok verseny és eredmény, valóban biztató, mint ahogy az is, hogy egyre nagyobb számban érdeklődnek a helyiek is egyes rendezvények iránt.

„-Az elmúlt napokban a Közönség Bora elnevezésű rendezvényen nagyon sokan megjelentek, nem is emlékszem mikor volt utoljára ilyen nagy létszámú érdeklődés. Ez is azt bizonyítja, hogy érdemes dolgoznunk, az emberek számára fontos a csongrádi bor, és remélhetőleg a fiatalok köréből is akadnak majd követők szép számmal, hiszen aki ezt a szakmát egyszer megszereti, annak egyfajta életformájává válik, és nem lehet abbahagyni.”

TG



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szentesi, csongrádi vállalkozók figyelem, fontos nap lesz a hétfő! 

Szabó Viktor

Vért adtak a csongrádi Sághy diákjai

Szabó Viktor

NYEREMÉNYJÁTÉK! Megnyitja kapuit a Brunnbauer Állatsimogató

Szabó Viktor

Elindult a Csongrádi konzultáció

Szabó Viktor

Égett egy személyautó Csongrádon

Szabó Viktor

Újabb rangos elismerést zsebelt be a csongrádi fotós

Szabó Viktor

Újabb gyöngyszem került elő Gyurcsány csongrádi jelöltjéről

Szabó Viktor

Szúnyoggyérítés lesz Csongrádon

Szabó Viktor

A DK „biszbasszárusa” bejelentkezett „polgi jelöltnek” Csongrádon

Szabó Viktor