Gazdaság Tech

Masszív visszaesés fenyegeti a PC-s ipart

Látva a zuhanó keresletet az Intel elkezdte mérsékelni a legújabb generáció árait. Közeleg a globális recesszió, a technológiai ipar mindenütt lassulást tapasztal, az előrejelzések szerint még a DDR5 memóriák árai is csökkenni fognak.

Az Intel megkezdte az Alder Lake családba tartozó processzorainak az árcsökkentését a PC-gyártók körében. Az óriáscég így reagált a megnövekedett infláció miatti masszív keresletcsökkenésre. A DigiTimes rámutatott, hogy a PC-piacot masszív visszaesés fenyegeti, mivel a gyártók raktáraiban nagy mennyiségű kész konfiguráció ragadt bent és miután a kereslet csökkent, ezért a gyártók sokkal kevesebb alkatrészt rendelnek az új termékekhez. A helyzetre jellemző, hogy a világ öt legnagyobb PC-gyártójának egyike 70-80 százalékkal csökkentette a július hónapra szóló alkatrészrendelései számát.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy mind az Intel, mind az AMD egyre közelebb kerül az új PC-processzorcsaládjai piacra dobásához. Az Intel Raptor Lake megjelenése a negyedik negyedévben várható, az AMD Ryzen 7000 CPU-k (és az AM5 alaplapok) pedig még hamarabb, idén ősszel jelennek meg. Persze ami rossz az iparágnak, az jó lehet a játékosoknak, akik örülhetnek az áresésnek, mindazonáltal ha a vállalati PC-k eladásai is lassulnak, és ez a rossz hangulat átterjed máshová is, a PC-gyártók később nagy bajban lesznek.

Az Intel a lépésből valószínűleg csak minimálisan tud profitálni, mivel sok PC-gyártó valószínűleg csak a harmadik negyedévben kezdi el a bevásárlásokat, mert arra spekulálnak, hogy az árak akkor még alacsonyabbak lesznek. Az előrejelzések pedig jelenleg rendkívül borúlátóak, sok gyártó arra számít, hogy az év második felében aligha élénkülnek meg újra az eladások. A száguldó infláció, az ukrajnai háború makrogazdasági következményei, mint a magas élelmiszer- és energiaárak, és számos kínai nagyváros lezárása miatt idén valószínűleg még az Intel és az AMD új processzorainak bevezetéséből származó szokásos lendület is elmarad.

Forrás: DigiTimes

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

cs3_admin

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció

cs3_admin

Nagy István: A gazdák az aszályban is számíthatnak a kormányra

cs3_admin

Magyarország a 22. a digitális fejlettséget mérő uniós index szerint

cs3_admin

Látványosan estek a technológia szektor papírjai Pelosi tajvani látogatása miatt

cs3_admin

44 százalékkal csökkent a műtrágya-értékesítés Magyarországon

cs3_admin

Euróban és dollárban is fizethetnek adót a cégek

cs3_admin

400 milliárd forintos gigaberuházás keretében új gyártósorokat telepít Kecskemétre a Mercedes

cs3_admin

Új irányítási stratégiákban gondolkodnak a belföldi cégvezetők

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább