Gazdaság Tech

Masszív visszaesés fenyegeti a PC-s ipart

Látva a zuhanó keresletet az Intel elkezdte mérsékelni a legújabb generáció árait. Közeleg a globális recesszió, a technológiai ipar mindenütt lassulást tapasztal, az előrejelzések szerint még a DDR5 memóriák árai is csökkenni fognak.

Az Intel megkezdte az Alder Lake családba tartozó processzorainak az árcsökkentését a PC-gyártók körében. Az óriáscég így reagált a megnövekedett infláció miatti masszív keresletcsökkenésre. A DigiTimes rámutatott, hogy a PC-piacot masszív visszaesés fenyegeti, mivel a gyártók raktáraiban nagy mennyiségű kész konfiguráció ragadt bent és miután a kereslet csökkent, ezért a gyártók sokkal kevesebb alkatrészt rendelnek az új termékekhez. A helyzetre jellemző, hogy a világ öt legnagyobb PC-gyártójának egyike 70-80 százalékkal csökkentette a július hónapra szóló alkatrészrendelései számát.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy mind az Intel, mind az AMD egyre közelebb kerül az új PC-processzorcsaládjai piacra dobásához. Az Intel Raptor Lake megjelenése a negyedik negyedévben várható, az AMD Ryzen 7000 CPU-k (és az AM5 alaplapok) pedig még hamarabb, idén ősszel jelennek meg. Persze ami rossz az iparágnak, az jó lehet a játékosoknak, akik örülhetnek az áresésnek, mindazonáltal ha a vállalati PC-k eladásai is lassulnak, és ez a rossz hangulat átterjed máshová is, a PC-gyártók később nagy bajban lesznek.

Az Intel a lépésből valószínűleg csak minimálisan tud profitálni, mivel sok PC-gyártó valószínűleg csak a harmadik negyedévben kezdi el a bevásárlásokat, mert arra spekulálnak, hogy az árak akkor még alacsonyabbak lesznek. Az előrejelzések pedig jelenleg rendkívül borúlátóak, sok gyártó arra számít, hogy az év második felében aligha élénkülnek meg újra az eladások. A száguldó infláció, az ukrajnai háború makrogazdasági következményei, mint a magas élelmiszer- és energiaárak, és számos kínai nagyváros lezárása miatt idén valószínűleg még az Intel és az AMD új processzorainak bevezetéséből származó szokásos lendület is elmarad.

Forrás: DigiTimes



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Nagy győzelem: megkezdődött az uniós források folyósítása Magyarországnak

Szabó Viktor

Nagy Márton: brutálisan hatékonyak a kormányzati intézkedések, a kormány már októberre egy számjegyűre csökkentheti a szankciós inflációt

Szabó Viktor

Megbolondult a Facebook, akaratlanul is ismerősnek jelölt másokat

Szabó Viktor

A régióban elsőként Magyarországon nyitott a Shell LNG-töltőállomást

cs3_admin

Elon Musk: a Twitter irányítása “fájdalmas”

cs3_admin

Belarusz és Magyarország a nehézségek ellenére dolgozik az együttműködés fejlesztésén

cs3_admin

Csökkentek a PC-kiszállítások a világon az első negyedévben

cs3_admin

5 milliárd forintért vásárolnak vetőmagot a kiskertekbe

cs3_admin

Húsvét – Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben

cs3_admin