Gazdaság Tech

Masszív visszaesés fenyegeti a PC-s ipart

Látva a zuhanó keresletet az Intel elkezdte mérsékelni a legújabb generáció árait. Közeleg a globális recesszió, a technológiai ipar mindenütt lassulást tapasztal, az előrejelzések szerint még a DDR5 memóriák árai is csökkenni fognak.

Az Intel megkezdte az Alder Lake családba tartozó processzorainak az árcsökkentését a PC-gyártók körében. Az óriáscég így reagált a megnövekedett infláció miatti masszív keresletcsökkenésre. A DigiTimes rámutatott, hogy a PC-piacot masszív visszaesés fenyegeti, mivel a gyártók raktáraiban nagy mennyiségű kész konfiguráció ragadt bent és miután a kereslet csökkent, ezért a gyártók sokkal kevesebb alkatrészt rendelnek az új termékekhez. A helyzetre jellemző, hogy a világ öt legnagyobb PC-gyártójának egyike 70-80 százalékkal csökkentette a július hónapra szóló alkatrészrendelései számát.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy mind az Intel, mind az AMD egyre közelebb kerül az új PC-processzorcsaládjai piacra dobásához. Az Intel Raptor Lake megjelenése a negyedik negyedévben várható, az AMD Ryzen 7000 CPU-k (és az AM5 alaplapok) pedig még hamarabb, idén ősszel jelennek meg. Persze ami rossz az iparágnak, az jó lehet a játékosoknak, akik örülhetnek az áresésnek, mindazonáltal ha a vállalati PC-k eladásai is lassulnak, és ez a rossz hangulat átterjed máshová is, a PC-gyártók később nagy bajban lesznek.

Az Intel a lépésből valószínűleg csak minimálisan tud profitálni, mivel sok PC-gyártó valószínűleg csak a harmadik negyedévben kezdi el a bevásárlásokat, mert arra spekulálnak, hogy az árak akkor még alacsonyabbak lesznek. Az előrejelzések pedig jelenleg rendkívül borúlátóak, sok gyártó arra számít, hogy az év második felében aligha élénkülnek meg újra az eladások. A száguldó infláció, az ukrajnai háború makrogazdasági következményei, mint a magas élelmiszer- és energiaárak, és számos kínai nagyváros lezárása miatt idén valószínűleg még az Intel és az AMD új processzorainak bevezetéséből származó szokásos lendület is elmarad.

Forrás: DigiTimes

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Elon Musk – Trump Twitter fiókja vissza lesz állítva

cs3_admin

Újabb szabadalomsértésekkel vádolják az Intelt

cs3_admin

Meghosszabbította az agrártárca a tanyafejlesztési pályázatot

cs3_admin

2024-től egységesek lesznek a mobilkészülékek töltői

cs3_admin

PowerPoint prezentációval terjeszt káros programokat egy hackercsoport

tk_arpad

Megvan a fejlődési potenciál a szójaágazatban

cs3_admin

Bemutatkozott az iPhone 14, Plus, Pro és Pro Max

tk_arpad

Magyarországon is elérhető a Google Térkép környezetbarát útválasztási funkciója

tk_arpad

A borászati ágazat munkáját segítő új intézkedéscsomag született

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább