Vizes VB 2022

Rajtol az év sporteseménye, újra Magyarországon a vizes sportok szerelmeseinek a szeme

Öt év után ismét Magyarország ad otthont a vizes világbajnokságnak június 18. és július 3. között. Budapest mellett három vidéki város, Debrecen, Sopron és Szeged lesz a házigazdája az év legnagyobb magyarországi sporteseményének. A versenyek a műúszás selejtezőivel már ma elkezdődnek, a nyitóünnepségre szombaton kerül sor, ekkor kezdődnek az úszóprogramok is. Női pólósaink hétfőn, a férfiak pedig kedden szállnak először vízbe. A több mint két hétig tartó sporteseményt az M4 Sport és az M4sport.hu élőben közvetíti.  

A 2021-ben elhalasztott vizes világbajnokságnak 2022-ben Fukuoka adott volna otthont, azonban a járványhelyzet miatt a japán város visszalépett a rendezéstől, így idén május helyett 2023 júliusára tolták a torna megrendezését.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke, Huszain al-Muszallam februárban jelentette be, hogy Fukuoka helyett hazánk rendezheti a vizes sportok idei világbajnokságát. A döntést azzal indokolta, hogy ezzel a sportolók lehetőséget kapnak arra, hogy idén nyáron is egy világméretű eseményen szerepeljenek.

A rendezvénynek Budapest mellett, Debrecen, Sopron és Szeged ad otthont. A nyílt vízi úszás számait pedig Budakalászon, a Lupa-tónál tartják.

A legfrissebb adatok szerint 191 ország jelezte részvételét az év legnagyobb magyarországi sporteseményére. Oroszország és Fehéroroszország versenyzői viszont nem indulhatnak.

A szervezők bíznak benne, hogy akárcsak 2017-ben, idén is magas színvonalú világbajnokságot rendezhet Magyarország.

„A világbajnokság ismét óriási lökést adhat a magyar úszósportnak, a vízilabdázóknak, de talán a műugróknak és műúszóknak is. Újra hazai medencében láthatjuk olimpiai bajnokunkat, Milák Kristófot, Hosszú Katinka a szurkolóktól hajtva remélhetőleg közelebb kerül a századik éremhez, Rasovszky Kristóféknak is nagy esély, hogy itthon úszhatnak, és az olimpiai bronzérmes vízilabda-válogatottjaink számára is óriási élmény hazai pályán játszani” – nyilatkozta Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, aki a szervezőbizottság elnöki tisztét tölti be.

Öt éve a magyar csapat két arannyal (Hosszú Katinka), öt ezüsttel és két bronzzal zárta a tornát.

Az érdeklődést jelzi, hogy már az első körben szinte azonnal elfogytak a belépők a férfi vízilabdadöntőre, illetve az úszóversenyek június 20-i fináléjára, de a legtöbb számra még lehet jegyet venni.

Az úszóversenyeket ezúttal az első héten, június 18. és 25. között rendezik a Duna Arénában.

A szombattól szombatig tartó úszóversenyek előfutamai június 18-án reggel 9 órától kezdődnek, a középdöntők és a finálék pedig 18 órakor kezdődnek.

Milák Kristóf és Szabó Szebasztián vállalta a legtöbb számot: egyaránt négy-négy egyéni távon tervezik az indulást. Az olimpiai bajnok Milák mindhárom pillangószámban, valamint 200 gyorson száll vízbe. A rövidpályás Európa-bajnok Szabó Szebasztián pedig négy sprintszámot úszik 50–100 méteren, gyorson és pillangóban. A két úszóra a kapitány számít a 4×100-as gyorsváltóban is.

Hosszú Katinka három egyéni számban indul: a 200–400 vegyes és 200 pillangó szerepel a riói olimpiai aranyérmes programjában.

Sós Csaba szövetségi kapitány abban bízik, hogy legalább annyi, de inkább több érmet nyerünk, mint a tavalyi ötkarikás játékokon, amikor a magyar úszók egy aranyat (Milák Kristóf 200 m pillangó)  és két ezüstöt (Millák 100 m pillangó, Rasovszky Kristóf 10 km nyílt vízi úszás) szereztek.

Az úszással párhuzamosan zajlanak majd a szinkronúszó versenyek a margitszigeti Széchy Tamás Uszodában, míg a vízilabdatorna csoportmérkőzéseinek a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda nagymedencéje mellett Debrecen, Sopron és Szeged ad otthont.

Mindegyik városban egy-egy férfi és női csoport küzdelmei zajlanak majd, azaz délutánonként két-két mérkőzést nézhetnek meg a szurkolók 18 órától és 19:30-tól.

Kivéve a Margitszigetet, ahol a magyar férfi és női válogatott játszik majd, mert itt elkerülendő az ütközést az úszóviadallal, az első meccsek 19:30-kor kezdődnek, a magyarok pedig 21 órától szállnak vízbe. Öt évvel ezelőtt a férfi vízilabda-válogatott a döntőig menetelt, ott azonban a horvátok megállították a mieinket.

Akárcsak 2017-ben, most is lesz szurkolói zóna. Akinek nem sikerül jegyet váltani, az élőben is szurkolhat majd a Margitszigeten, ahol több mint 50 ezer embert várnak a 17 nap alatt.

A FINA 2022 vizes vébé főbb helyszínei és időpontok:

  • Úszás és műugrás, Duna Aréna – Budapest, június 18–25.
  • Nyílt vízi úszás, Lupa-tó – Budakalász,  június 26–30.
  • Műúszás (szinkronúszás) Hajós Alfréd komplexum Széchy Tamás medence – Margitsziget, Budapest, június 17–25.
  • Műugrás: Budapest, Duna Aréna, június 26.–július 3.
  • Vízilabda: június 20.–július 3.
  • Csoportmeccsek, keresztbejátszás, negyed-, elődöntők, döntők – Hajós Alfréd komplexum – Margitsziget, június 28.–július 3.
  • Csoportmeccsek, keresztbejátszás és helyosztók – Szeged, június 26–30.
  • Vízilabda csoportmeccsek – Debrecen, június 20–24.
  • Vízilabda csoportmeccsek – Sopron, június 20–24.

hirado.hu, kiemelt kép: MTI/Kovács Anikó



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Vizes vb 2022 – A FINA elnöke köszönetet mondott Magyarországnak

cs3_admin

Vizes vb 2022 – Női vízilabda-válogatottunk az aranyéremért játszik az Egyesült Államokkal 20 órától

cs3_admin

Vizes vb 2022 – Döntőben a magyar női vízilabda-válogatott

cs3_admin

Vizes vb 2022 – Gálicz Péter bronzérmes 25 kilométeren

cs3_admin

Csalódás – Megérdemelten szenvedtünk vereséget

cs3_admin

Szerdán este 21:00 órakor az elődöntőbe jutásért száll vízbe a férfi vízilabda válogatottunk a budapesti világbajnokságon

cs3_admin

Vizes vb: Rasovszky verseny közben feladta a 10 kilométert

Pászti Dániel

Vizes vb 2022: Elődöntős a magyar női vízilabda-válogatott

Pászti Dániel

Harmadik sikerével csoportelső és negyeddöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott

cs3_admin